Görsel veya söylev aktiviteleri yorumlamak. Konu ile alâkalı fikir yürütmek. Aktivite hakkında donanımlı ve konunun uzmanı olması ile faydalı bir eleştiri olacaktır. Olumlu ve ya olumsuz bilinçli bu eleştiriyi yapılan uzmanlar. Yapılan aktiviteyi, eksiği varsa tamamlanmasını sağlar. Övgü ise, daha iyisinin yapılması için bir moral bir kuvvetlendirme sağlar. Ülkemizde herkes bir fikrin sahibi, söz hürriyeti denen bir şey de var, yani sermaye bol. Dolayısı ile ortalık toz duman.

Bugün siyasi kişilerin konuşmalarında sık kullandıkları bir söze değinmek istedim.

DİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR!
Bey fendi sen ne kadarını biliyor ve yaşıyorsun da karşıdaki kişinin dini istismar etmesi hakkında fikrini söylüyorsun. Hele bazıları ki kâinatın tabiat ana tarafından yaratıldığını savunurda, Allah var mı yok mu şüpheleri vardır. Bu düşünce ve davranışlar onları çağdaş ve ilerici olarak gösterdiğini düşündükleri için. İnancı İslâm’ın 5 şartına göre yorumlayan bir kişiyi eleştirecekse hemen “dini istismar ediyor” şarkısını söyler.
Bugüne kadar soran olmamıştır diye ben sorayım.

Sayın kendini büyük sanan büyükler, siz evet siz dini ne kadar biliyorsunuz da istismarı hakkında ulu orta fikriniz beyan ediyorsunuz? Haklısınız bu ülkede din ve dini öğretenler. İnsanların ibadetler ve İslâm’ın 5 şartı ile dini yaşadığını sananlar ile bu yaşantıyı din bilenler, o kadar çok ki. Nasıl olsa yutturulmuş din diye bir olay. Her kes anasından doğduğu an müktesep hak sanki kâmil iman sahibi.

Hani ashabın yaşantısını bilmesek, o itilip kakılan Allah dostlarını. Yutturacaksınız da, sizin hesaba katmadığınız, dini yaşanmasın da örnek Resul-û Ekrem Hazretlerinin ashabı var. O güzel insanlar gibi olmadan taklit-i imandan (imanı taklit edenler)öteye geçemezsiniz.

Hele bir tane de 4 mezhebin dışında kitabı ve nebisi olmayanlar var bu lafı söyleyen. “DİNİ İSTİSMAR EDİYORLAR”
Hani bunların söylemesi şaka gibi, acıda olsa güldürüyor da. Artık devamlı söylenmesi kabak tadı veriyor be arkadaş.

Tahkiki iman sahiplerinin mülki amirler tarafından potansiyel suçlu görüldüğü ve alay edildiği bu dönem de her şey merkezin de.
Eee, bu tarafın öteki tarafı da var. İşiniz zor.