Geçtiğimiz hafta Melendizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından 1. Melendiz Çalıştayı düzenlenmişti. Yapılan çalıştayın ardından Dernek Yönetim Kurulu adına Sebahattin Altındağ sonuç bildirgesini açıkladı.

 

Melendizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin 22 Aralık 2012 tarihinde Çiftlik İlçe merkezinde yapmış olduğu 1. Melendiz  Çalıştayı Sonuç bildirimidir. 


1.  “1. Melendiz Çalıştayı” Murtaza, Çınarlı, Sultanpınarı, Asmasız, Kulaköy, Şeyhler, Ovalıbağ, Çardak, Mahmutlu köyleri,  Kitreli, Bozköy, Divarlı, Azatlı, belde belediyeleri ve Çiftlik merkez ilçeden gelen bölge halkı katılmıştır. Toplantıda tüm köy ve mahalle muhtarları, belde belediye başkanları, ilçe belediye başkanı , dernek yöneticileri  yanı sıra siyasi partilerin il ve ilçe teşkilatları, il ve ilçe kurum müdürleri ve ilçe kaymakamı katılmışlardır.

    2.   Bölgenin sorunları bölge halkı ve yerel idarecileri tarafında  öncelik sıralamasına göre  dile getirilmiştir. Buna göre;

1.    Yol : Acil çözüm bekleyen sorun olarak görülen Niğde-Çiftlik dağ yolunun en kısa sürede başlanması ve hizmete açılması beklenmektedir. Bu yolun tamamlanması ile bölgede ulaşımın kolaylaşması ile birlikte, yetişen tarın ürünlerinin pazarlanması, il merkezi ile olan ticari irtibatın gelişmesi ve bölgeye katkısı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artması beklenmektedir. Bölge halkının yanın da sağlık ve eğitim çalışanlarının bu yoldan olumsuz yönde etkilendikleri tespit edilmiştir.

2.   Tarım: bölge halkının başlıca geçim kaynağını tarım oluşturmaktadır. Yoğun ekimi yapılan tarım ürünleri arasında patates gelmekte fasulye, nohut, arpa, çavdar, buğday ekimi yapılmaktadır. Daha çok ticari olarak değerlendirilen patates, son dönemlerde kontrolsüz ekim diğer sebeplerden dolayı  istikrarsız sonuçlar doğurmakta ve çiftçisini zor durumda bırakmaktadır. Ülke genelinde üretilen  patatesle ilgili çekilen sıkıntılar bölgemizin de sorudur ve çözüm beklemektedir.

3.   Alternatif Tarım ürünleri: Bölgemizin coğrafi durumu iklim koşulları ve arazi yapısı da göz önünde bulundurularak alternatif tarım ürünleri üzerine bölge halkı çalışma beklemektedir. Bir çok bölgede denen ve olumlu sonuçlar alınan ürünlerden  kiraz , vişne, ceviz gibi meyvelerin teşvik edilmesi beklenmektedir. Özellikle meyvecilik ile ilgili teknik çalışmaların ilgili müdürlükler tarafından yürütülmesi beklenmektedir. Alternatif enerji içerisinde kabul edilen bitkisel yakıt üretiminde kullanılan bölge halkının “zeyrek”  olarak bildiği ve devlet tarafından ekimi desteklenen “kanola” bitkisi için de deneme ekimleri tekrarlanmalıdır.

4.   Sulama ve gölet: Bölgenin geçim kaynağının tarım oluşturmakta  bundan dolayı sulama hayati önem taşımaktadır. Bölge sulamada genellikle yeraltı suyu kullanmaktadır. Yeraltı suyunun enerjiden kaynaklanan kullanım maliyeti yüksek olmakta bu da ürün maliyetine yansımaktadır. Bölge yağışı bol alan ve su toplama havzaları geniş olan dere yatakları bulunmaktadır. Bölgede düşünülen göletler mutlaka hayata geçirilmelidir. Azatlı barajı iyileştirilmesi biran önce yapılmalı Sultanpınarı ve Asmasız göletleri ile ilgili çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır. Bu iki gölet Melendiz ovasının büyük kısmını sulanmasını sağlayacaktır. Kulaköy ve Şeyhler güneyine yapılacak bir göletin de bu köylerin ve ovanın arazisinin büyük kısmını sulayacağı görülmektedir. Mahmutlu köyünde devam eden ve sorunları henüz çözülmemiş olan göletin de biran önce hizmete alınması gerekmektedir.

Alternatif olarak meyveciliği düşünen bölgede sulama problemi çözülerek bölge halkının göç etmesi engellenmeli, “bölgede durması için bölgede doyması gerekmektedir.”

5. Hayvancılık : Bölgemizin en önemli gelir kaynağını oluşturan girdileri ekili tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Ancak son dönemde hayvancılığa verilen teşvik ve krediler bu sektörde büyük oyuncular oluşmasını sağlamış ve evinde üç, dört hayvan besleyerek yapılan hayvancılığı rekabet edemez hale getirmiştir. Daha önce bu köylerden toplanan sütlerle,  süt ürünleri  işleyen tesisler dahi bu sütler yerine daha modern tesislerden süt ihtiyacını temin etmekte ve köylünün sütü işlenememektedir.

Hayvancılıkla ilgili bu sorunların çözümü için birleşmeleri ve birlikte ortak kooperatifler, birlikler  ve ortak işletmeler kurmaları gerekmektedir. Köylerimizin hayvancılıkla ilgili bu tür birleşmeleri gerçekleştirebilmeleri için danışmanlık ve proje desteğine ihtiyaçları tespit edilmiştir.

6.  Eğitim: Ülkemizde son beş yılda eğitime yapılan yatırımlar göz önüne alındığında bölgemizin bu yatırımlardan aynı oranda nemalanamadığı görülmektedir. Fiziki şartları yetersiz, sobalı eğitim yapan okulların olduğu belirlenmiştir. Çiftlik merkezde acil kız ve erkek liseler için yurt ihtiyacı olduğu belirlenmiştir. Bölgede bir meslek lisesinin yapılması gerektiği bildirilmiştir. Bölgede görevli öğretmenlerin mesken olarak kullanacakları konut sıkıntısı mevcuttur. Melendiz köy ve beldelerinde görev yapan öğretmen ve idarecilerin burada ikamet etmemelerinden kaynaklanan sorunlar vardır.

Eğitimle ilgili okul ve yurt sorunlarının yanında bölge insanının eğitime bakış acıları ve kız çocuklarının okutulması, erken evlendirme ile ilgili eğitim ve seminer çalışmaları yapılmalıdır.

7.  Sağlık: Bölgemizde genel itibarı ile sağlıkla ilgili ülke genelinde yaşanan iyileşme bölgemize de yansımıştır. Çiftlik merkezde bulunan hastanenin sağlık bakanlığı tarafından yenilenme kararı alınmış olup yeni bir hastanenin yapılacağı bilinmektedir. Bölgenin merkeze olan uzaklığı ve daha yakın olan dağ yolunun kış aylarında kapanıyor olması acil hastaların il merkezine nakillerinde gecikmelere neden olmaktadır.

Bölgede son yıllarda büyük oranda hastanede olsa da halen evde doğum sorunu yaşanmakta bu da anne ve bebek ölümleri veya doğum sırasında oluşabilecek olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu konuyla ilgili yöre halkının bilinçlendirme ve ailelerin eğitilmesi gerekmektedir.

Bölge halkında alkol ve sigara kullanım oranı yüksek olduğu belirtilmiştir. Buna bağlı olarak orta ve kısa vadede insan sağlığında ortaya çıkacak önlenemez sağlık sorunlarının çözümü için bu konuda bireylerin alkol ve sigara konusunda eğitimi konusunda çalışma yapılmalıdır.

 

3-    Melendizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak 2013 yılı ortasında gerçekleştireceğimiz “2.Melendiz Çalıştayı” na kadar bu çalıştayda ortaya çıkan sorunların ilgili kumrum ve kuruluşlarla paylaşılması sağlanacak çözüm yolları aranacak, sonuçları değerlendirilecektir.  Bir sonraki çalıştayda sorunların ne kadarınn çözüldü ve hangi sorun için ne tür çalışmalar, girişimler yapıldı derneğimiz tarafından bölge halkına ve kamuoyuna sunulacaktır.

 

Tüm katılımcılar adına. 

Melendizliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Bu sonuç bildirgesini hazırlamıştır.

 Sebahattin ALTINDAĞ
Dernek Başkanı

*****

Konu ile ilgili önceki haberlerimiz için aşağıdaki linklere tıklayın


Arama Sonuçları
Melendiz Çalıştayı Sonuç Bildirgesi Yayınlandı 02 Ocak 2013, 14:43
Kavaklıoğlu ve Selvi, Melendizliler Derneği’nde 30 Aralık 2012, 01:48
Melendiz’in sorunları Çalıştay’da masaya yatırıldı 24 Aralık 2012, 16:11
Melendizliler Derneği Çiftlik te aşure dağıttı 02 Aralık 2012, 16:06


                                                                    

Editör: TE Bilişim