İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlimiz Çiftlik İlçesi Ovalıbağ Köyünde Islah edilen Meranın açılışı gerçekleştirildi.



İlimiz Çiftlik İlçesi Ovalıbağ Köyünde Mera Açılış Törenine Vali Vekili Abdulmutalip AKSOY,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Cafer KINANÇ, Çiftlik  Kaymakam Vekili Hüseyin BAŞ, Vali Yardımcısı Abdullah UCGUN,    İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN,  Çiftlik İlçe Belediye Başkanı Yusuf ÖCAL,  İl ve İlçe Kurum Müdürleri,  Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsünden yetkililer, Çiftlik, Azatlı, Divarlı Belediye Başkanları, Tarımsal Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri,  Muhtarlar ile çok sayıda çiftçi katıldı.



Mera açılışında bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN;  
İlimizde yem bitkisi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, mevcut meraların iyileştirilmesi, hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yem üretiminin arttırılması, meraların amenajman planlarına göre otlatılması ve hayvancılığın daha karlı bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla İlimizde 2004 yılında Mera ıslah çalışmalarına başlanılmış olup,  2 köyde 15.450 da alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmıştır.  Bu köyde  ise  2010 yılından beri 555 da alanda  ıslah çalışmalarımız devam etmektedir.

Bu Proje, İl Müdürlüğümüz ve Konya Bahri Dağdaş U.T.A.E. Müdürlüğü ile ortaklaşa  5 yıl süreli olarak programlanmış  ve yürütülmüştür.  Toplam proje maliyeti  216.374TL olarak belirlenmiş, bu tutarın  159.749TL si yani % 74 ‘ü Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığı tarafından karşılanmış ve geriye kalan 56.625TL.  lik kısmı, yani % 26 lık kısmı ise çiftçilerimiz tarafından çiftçi katkısı olarak planlanmıştır.


Hayvancılık denilince yaygın anlayış olarak,  maalesef ilk akla hazır yem gelmektedir. Bu da maliyeti arttırmaktadır. Hayvancılıkta en önemli hususun girdi maliyetlerini azaltmaktır. Toplam maliyet içinde yaklaşık yüzde 70 ile en yüksek paya sahip olan yem maliyetinin düşürülmesi için çalışıyoruz. Kaliteli kaba yem üretmenin en uygun ve en ucuz kaynağı çayır ve meralardır. İlimizdeki çayır ve meraları iyi yönetmek ve ıslah etmek İl Müdürlüğümüzün başlıca görevleri arasında yer almaktadır. Bakanlığımızın destekleri ile bu sorumluluğumuzu yerine getirmeye azami gayret sarf etmekteyiz.  

Bu kapsamda Çiftlik İlçesi Ovalıbağ Köyünde de 555 dekar mera alanında uygulanmakta olan Mera Islah ve Amenajman Projesi ile  meranın şahıs tarlaları ile sınırlarının belirlenmesi için  hendek,  hayvanların sulanması içinse sıvat inşa edilmiştir. Ayrıca her yıl düzenli gübreleme, temizlik biçimi ve otlatma planlaması yapılmıştır”  Ayrıca sulama kuyusu ve sulama sistemleri için yeterli miktarda parasal kaynağımız bulunmaktadır. Ancak 2 yıldan beri DSİ Bölge Müdürlüğünden mera sulama amaçlı kuyu ruhsatı almadığımız için gerekli olan kuyu ve sulama sistemlerini kuramadık. Bu sorunu aşmanın gayreti içerisindeyiz.

               

İlimizde meraların daha iyi kullanılması ve doğru yönetilmesi için 2 adet mera yönetim birliği oluşturulmuştur. Mera ıslah çalışmalarımız bundan sonra da artarak devam edecektir.  Mera Islah Projemizi kabul ederek gerekli bütçe ile destekleyen Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne,  Sayın Valimize, İl Mera Komisyonumuzun Başkan ve Üyelerine, Çiftlik Kaymakamlığımız  ve  Ovalıbağ Köyü Muhtarlığımıza, Proje sorumlusu Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personel arkadaşlarıma ve ayrıca bu programda emeği geçen herkese huzurunuzda teşekkür ediyorum.OTUNUZ, SÜTÜNÜZ, ETİNİZ BOL,  KAZANCINIZ BEREKETLİ OLSUN” dedi.

 

 Çiftlik İlçe Kaymakam Vekili Hüseyin BAŞ  ise “Yaklaşık dört yıldır süren bu çalışmada çiftçiler yeri geldi hayvanını meraya sokmadı, yeri geldi yapılan çalışmalara sabretti bu sabrının karşılığını da ot veriminin dekarda 130 kğ.dan 604 kğ.a çıkmasıyla aldı” dedi.      

 Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Cafer KINANÇ ise konuşmasına müjdeyle başlayarak, Hububat Fark Ödemesi Desteklemesinin yarından itibaren çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını ve bir çok üründe prim desteklemesinin artırıldığını söyledi.  Ayrıca Mera alanlarının kaba yemin önemi, bakanlığımızın bu konuda ki politikaları, verilen desteklemeler, bundan sonra ki süreçte bu meraların korunarak daha da verimli hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

 

Vali Yardımcısı Abdulmuttalip AKSOY da yapılan çalışmalardan çok memnun olduğunu, çiftçimizin her şeyin en iyisini hak ettiğini, meraların önemi ve korunması gerektiğini  belirterek   “ OTUNUZ, ETİNİZ, SÜTÜNÜZ BOL  OLSUN” dedi.

 

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Abdulmuttalip AKSOY Ovalıbağ köyü muhtarı Mehmet Ali Çekilmez’e köy adına gösterdikleri sabır ve destekten dolayı teşekkür belgesi takdim etti. Daha sonra Mera açılışını müteakip  ikramlar , türkü konseri ve  halaylar ile devam etti.,












Editör: TE Bilişim