Çiftlik Bozköy’de tarih, bilimsel kazı ile turizme açılma bekliyor.

 

Çiftlik Melendiz Bölgesinde tarihi yerleşmelerin yer aldığı Bozköy Kasabasına giden Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer buradaki antik kent yerleşmelerini yerinde gitti-gördü ve yazdı.

 

Niğde ili Çiftlik İlçesi Bozköy Kasabasına   beş kilometre  uzaklıktaki  “Ülke” adı ile halk arasında  anılan tepe eteklerinde yer alan antik kent kalıntılarını iki yüz metrelik bir derinliğe inerek yerinde inceleyen yazar Ömer Fethi Gürer bu bölgede önemli bir yerleşmenin kalıntıları bulunduğunu belirti.

 

      Niğde Kapadokya Başkenti kitabı ile Niğde ilinin Cumhuriyete kadar 835 sayfalık köy köy tarihi ve özelliklerini derleyen eserinde yazarı olan ve Niğde ili ilgili yayınlanmış  beş kitabı bulunan Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer izlenimlerini şöyle aktardı.

 

“- Bozköy kasabamız çevrede yer alan diğer yerleşmlerdeki höyük, kaya oyma yapılar gibi tarihin izlerinin belirgin bulunduğu yerlerdendi. Bu bölgeyi birkaç kez kasabaya gittiğimde anlattılar ancak gidememiştim. Bu kere yaz sıcağına da aldırmadan bölgeye gittim.   Eğit Sen Kurucu Başkanı ve Niğde Belediye Meclis Üyeliği de yapmış olan  eğitimci Ferit Aydoğan, Yalçın Tekeli ve Ramazan Tekeli ile  minibüsle bölgeye hareket ettik. Toprak yoldan ilerleyerek “Ülke” olarak tanımlanan yer yakınlarında araçtan indik. Peri bacaları ve kaya oyma yerleşmlerin yer aldığı alan etkileyici idi. Derinliğine zor bir iniş ile tek tek yapıların yanında ulaştık. Yukarıdan görülmüyordu, ama indiğimizde kaçak kazılar ile çok yerin oyulduğunu fark ettik. Peri bacaları oluşumu gerçekleşenlerin dışında oluşum aşamasında olanlarda vardı. Bu alanda toprak kayması ile önemli bir alan üzeri kapanmıştı. Karşılıklı bir vadi gibi olan bölgede kimi kaya oyma yapı giriş ve yanlarında oyuklarda bu alanlarda mezar yerlerinin varlığına işaret ediyor. Bölge Muhtemel Bizans dönemine değin önemli bir yerleşim alanı olduğu çevredeki yapı kümelerinden anlaşılıyordu. Gösterli, Çukurkuyu, Akkaya Barajı,İftiyan çevresinde bulunan kaya oyma yapılardakine benzer işaretler bu alanında aynı dönemlerde kullanıldığının işareti idi. Çevrede kaçak kazı alanları varlığına karşın geniş bir alan bilimsel bir çalışma ile açığa çıkabilirdi. Bu bağlamda yetkililerin gerekli girişimde bulunmaları bölgeye dikkat ve ilgi sağlayacağını düşünüyorum”dedi.

 

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer  kaya oyma yapı içlerinden birbirine geçmelerde açılan odalar yanında bir oda içinde bulunan büyük parça  bölmeninde dikkate değer olduğunu belirterek bendeki verilere göre bu alanda sit  uygulaması ya da alan saptamasını gösteren bir bilgi yok. Sanırım ilk kez bölge basınımızda bu görünümü ile yer alıyor. O nedenle yetkililerin bölgede bilimsel inceleme yapmaları ve bölgeninde ciddi bir kazı temizleme çalışması ile açığa çıkarılması gereklidir”dedi.

 

 Eğit Sen Kurucu Başkanı Ferit Aydoğan’da bölgeden etkilendiğini belirterek Melendiz  bölge olarak tarihin izleri her yerde olan özellikli bir yer. Bu bölgedeki yerleşmelerde önemli bir medeniyetin izlerini taşıyor. Yetkililerin bölgede bilimsel bir kazı yapması ile toprak altında kaldığı görülen yapılarda açığa çıkması ile bölge turizmden yararlanabiir.”dedi.



Editör: TE Bilişim