Aslında Çanakkale destanı daha bir anlam veriyor bu memleketin sevdalılarına.
 
         Osmanlı kendi döneminde Allah’ın dinini temsil eden ve adaleti bunun yanında tüm insanların mutluluğunu, güvevinini sağlamak görevinin idrakında idi. Taki Osmanlı gerçek Allah dostlarına ve Allah’ın kanunlarına önem vermediği Kanuni Sultan Süleyman dönemi sonrasi, Yunuslar, Mevlanaların bulunduğu velayet makamlarının nasihatlerini dinlememiş Allah’ın yardımı ile ayakta duran Osmanlı Allah’ın yardımını alamaz duruma düşmüştür.
 
          Bu zayıf hale düşmesini sağlayan iç ve dış düşmanların amacı sömürücü zihniyette olan , bir araya gelmiş kişilerin insanlığın katline hiç önem vermeden menfaatleri için Allah’ın dinini yer yüzünden kaldırmak amacı ile en zayıf zamanımızda Devleti Alinin kalbine inmek için Çanakkale engelini aşmaya çalışmış ve bir Bedir savaşı destanı gibi Çanakkale destanını yazdırmışlardır.
 
           Her şeyden önemli olan Allahın verdiği sözü Osmanlının içindeki ve Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında ölmek için, yani şehit olmak için toplanan; Anadolunun ve Osmanlı tebasından olan Allah’ın nuru için şehit olmaya gelmiş insanları Allah’ın sözünün geçerli olduğuna iman etmiş kişiler olmasıdır.
 
SAF - 8: Yurîdûne li utfiû nûrallâhi bi efvâhihim vallâhu mutimmu nûrihî ve lev kerihel kâfirûn(kâfirûne).Onlar, ağızları ile Allah'ın nurunu söndürmeyi istiyorlar. Ve Allah, kâfirler kerih görseler bile nurunu tamamlayacak olandır.
 
          Düşüne biliyormusunuz tabyalar da savaşan bir manga asker en fazla üç dakika sonra şehit düşüyordu ve arkasından gelecek ve o şehit arkadaşlarının yerine geçecek olan belki yaşı 14-15 veya 45-50. Başkomutaların  ÖLMENİZİ İSTİYORUM dediği için gözünü kırpmadan, üç dakika sonra öleceğini bilerek siperlerine koşarak giden, Allah’ı çok seven bu vatan insanlarının geleceğini huzur ve refah içinde olmasını isteyen, bunun için ölmeye gelen güzel insanlar.
 
          Nasıl 1400 sene önce Bedir savaşında Peygamberimize inanmış bir avuç mangal gibi yürekleri ile karşısındaki Allah düşmanı olan Kardeşleri babaları ve hatta akrabalarına karşı verdikleri savaş. Allah’ın nurunun devam etmesine vesile olabilmek için nasıl bir mücadele ise Çanakkalede destan yazan şehirlerimiz için de en doğru sözü Mehmet Akif söylemiştir.
     Bedrin Aslanları Ancak Bu Kadar Şanlı İdi.
          Bugünkü cehaletimiz zor olduğunu göstersede.Onlar gibi bizde kendi çıkarlarımız için değilde, birlikte bu vatan için, geleceğimiz olan evlatlarımız için, onların refahı ve huzuru için, aynı geminin içinde geminin dibini delmeye çalışmamız değil yüzdürmeye çalışmamız gerekmiyor mu?
        
          Hadi bu vatan da yaşayacak olan evlatlarımızın refahı için herkes eteğindeki taşralarını döküp şehitlerimiz gibi kenetlenirsek. Bu gemiyi yüzdürmeye muaffak oluruz. Bukadar fitnenin bol olmasına rağmen.
 
SAF - 4: İnnallâhe yuhıbbullezîne yukâtilûne fî sebîlihî saffen ke ennehum bunyânun mersûs(mersûsun).Muhakkak ki Allah, kendi yolunda saf bağlayarak savaşanları sever. Onlar sanki birbirine birleştirilerek kuvvetlendirilmiş binalar gibidir.
 
        ALLAH SÖZ VERMİŞ KALBEN İSTERSEK YAPARIZ.