Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey,

kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır.

Mustafa Kemal ATATÜRK




İnci simgesi TV Kulesi, Shangay

http://www.skyscraperpicture.com/shanghai.htm





 Değerli arkadaşlar,


Bu günlerde yine gündem değiştirmek için ilginç öneriler sunulmaktadır. Örneğin, Taksime ve Çamlıcaya cami yapılması için bazı çalışmalar başlatıldı.

 

Güzel İstanbulumuzda, saygıdeğer dahi Mimar Sinan çok güzel ve çok kaliteli camiler yapmıştır. Bu camilerle kıyaslama yapılarak, yeniden cami yapmaya kalkmak bence çok zordur ve çok büyük yaratıcılık gerektirir. Aksi halde hüsrana uğrayabilirsiniz. Ayrıca Mimar Sinana ve eserlerine de saygısızlık etmektir.

 

Halbuki güzel İstanbulumuzun değişik yerlerini görmek için kulelere ihtiyacımız var. Bu amaçla eskiden beri kullanılan Beyazıt ve Galata kulelerimiz artık yetersiz kalmaktadır. Yani güzel İstanbulumuzun her tarafını görebilecek yeni bir kuleye ihtiyacımız var.

 

Geçen ay yaptığımız Çin seyahatinde, Shangay kentinde bulunan ve İnci simgesi olan TV kulesine de çıktım. Yerden 263 m yüksekte bulunan 2. gözlem yerinden tüm şehri izledik. Ayrıca bir kat altında yani yerden 259 m yüksekteki cam zemin üzerinde de dolaştık. Kişiye sanki boşlukta yürüyormuş izlenimi veren bu dolaşma çok heyecan vericiydi. 22 milyon kişinin yaşadığı, yaklaşık 3000 adet gökdelene sahip Shangay kentini değişik açılardan izlemekte çok mutluluk verici oldu. Her gün binlerce kişi bu kuleye çıkmakta ve tüm Shangay kentini görmek için kuyruklarda beklemektedir.

 

Gece aydınlatması da kuleye ve tüm kente ayrı bir güzellik vermektedir.


Bu kulenin bir benzerini neden İstanbulumuzda ve Çamlıca tepesinde yapmayalım?Hem turizme hem de TV yayınlarımıza hizmet edecek bu kule, güzel İstanbulumuza da bir simge olabilir. Yapılacak proje yarışması ile değişik tip ve işlevdeki kuleler arasından seçim yapılabilir.

 

Umarım yerel yöneticilerimiz ve danışmanları, bu önerimi dikkate alırlar. Çünkü kazanan güzel ülkemiz ve İstanbulumuzun değerli halkı olacaktır.

 

Sevgi ve saygılarımla (5.07.2012).