Niğde'nin 
Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez, Ukraynalı 10 kişilik turist grubunun Demirkazık Dağı'nda kaybolduğunu bildirdi.


Yer tespit çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Dönmez, şunları kaydetti:

"Turistler  cep telefonuyla  büyükelçiliği aramışlar. Büyükelçilik de Başbakanlık Acil Afet Durum Başkanlığı'na faks çekmiş. Onlar da bize haber verdi. Olayı haber alır almaz arama kurtarma ekipleri bölgeye hareket  etti. Eminlik Vadisi ve Demirkazık Dağı eteklerinde arama çalışmaları sürüyor. Grup Kayseri'nin Yahyalı ilçesinden Demirkazık'a gelmiş."

Bu arada, Ukraynalı turistlerin Yahyalı ilçesinin Kapuzbaşı köyünden alışveriş yaptıkları ve köylülere Adana'nın Aladağ ilçesine nasıl gidebileceklerini sordukları öğrenildi.

Kaybolan turist grubu için, Niğde’nin Çamardı İlçesi  Demirkazık dağ evinde bulunan Akut, Umke, Sivil Savunma ve Jandarma ekipleri kordinat belirlemeye çalışıyor. Bölgeye Konya'dan askeri helikopterin yönlendirildiği bildirildi.

Diğer yandan; bisikletli turist grubunun Aladağlar'ın alt kısmında bulunan Gücük köprüsünde kamp kurdukları belirlenirken, ekipler olay yerine gitmek için hareket etti.

Aladağlarda Karagöl bölgesi Güzeller çanağı mevkiinde mahsur kaldığı belirlenen dağcılar için sabah saatlerinde arama çalışmaları başlatılacağı bildirildi.

Demirkazık Dağ evinde kurulan kriz masasında Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez ve İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komutanı Binbaşı Süreyya Güler ekiplerle birlikte sabah saatlerinde arama çalışmalarını başlatacak.

Havanın sisli ve Yağmurlu olmasından dolayı arama çalışmaları başlatamayan ekipler yarın sabah erken saatlerde helikopter ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri tarafından arama başlatılacak.

Ukrayna Eliçiliğinin Başbakanlık Acil Durum Müdürlüğüne verdiği dağcıların isimleri ise şöyle: Victoria Polozova, İnna Gorotyska, Olga Morcico, Sergi Morenko, Olena Sabybina, Yolodymyr Tulsayka, Yolodymyr Kyrpa, Olya Karabova, Aleksandır Martynov, Darya Tyuryunnk, Kuzendsov Artem, Litvinenko Yuliana.

KONU İLE İLGİLİ NİĞDE VALİLİĞİNİN BASIN AÇIKLAMASI 

ÇAMARDI (KARAGÖL MEVKİİ)’İNDE UKRAYNA UYRUKLU DAĞCILARLA İLGİLİ ARAMA KURTARMA FAALİYETİ BİLDİRİSİ 


14.05.2012 günü saat 17.49 sıralarında Başbakanlık Afet Acil Yardım Merkezi görevlisinin Niğde 156 Jandarma İmdat hattına yaptığı bildirimle; Aladağlar Milli Park Bölgesinde (12) kişilik Ukrayna asıllı dağcı grubun yardım talebinde bulunduğu ve bir şahsın ölmüş olabileceği bildirilmiştir. Yardım talebinin öğrenilmesi üzerine; Niğde İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Süreyya Güler emir komutasında Çamardı İlçe Jandarma Komutanlığında konuşlu JAK timinde görevli bir subay, üç uzman Jandarma, Niğde AKUT’tan 8 personel, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 7 personel, UMKE’den 11 personel ve 4 sivil klavuz olmak üzere toplam 35 personel koordinatta belirlenen Karagöl mevkiine yönlendirilmiştir.

1 DAĞCI HAYATINI KAYBETTİ

          Aynı gün, saat 21.05’te Konya 3. Jet Ana üs Komutanlığından gelen helikopter personelince belirlenen koordinatta yapılan arama faaliyetlerinde;  havanın kararması ve kötü hava koşulları nedeniyle dağcı gruba ulaşılamamış ve bulundukları mevki hakkında herhangi bir bilgi elde edilememiştir. Dağcı gruba ulaşılabilmesi amacıyla 15.05.2012 günü saat 01.00 itibariyle Niğde İl Afet personeli tarafından (5 personel) arazi aracıyla Emli Vadisi istikametinden Bölük Ormanı mevkiine (Adana M34-a387500-82300) kadar ilerleme sağlanmıştır. Çığ riski ve dağlık arazi koşullarından dolayı ilerleme durdurulmuş ve havanın aydınlanmasına müteakip devam edileceği bildirilmiştir. Verilen koordinatlara tekabül eden bölgedeki çığ riski sebebiyle yaya ekipler çıkarılmamış,  akşam saatlerinde yapılan helikopter hareketi de hava muhalefeti nedeniyle olumsuz sonuçlanmıştır.

 Arama kurtarma çalışmalarının sabah yapılmasına karar verilerek helikopter sabah 05.09’da tekrar hareket ettirilerek doğrudan verilen koordinatlara ulaşılmış ve kendi ekibiyle çalışmalarını sürdürmüştür. Başbakanlık Afet Acil Yardım Merkezinden alınan bilgiye göre; dağcı grubun Victoriya POLOZOVA, İnna GARODYSKA, Olga MARENKO, Sergi MORENKO, Olena SABYBINA, Volodymyr TULSAYKA, Volodymyr KYRPA, Olga KOROBOVA, Oleksadr MARTYNOV, Darya TYURYUNNYK, Kuznetsov ARTEM ve Litvinenko YULIANA isimli şahıslardan oluştuğu anlaşılmış olup, İnna GARODYSKA isimli dağcının dün saat 11.00 sıralarında buzulda kayarak düştüğü, vücudunda kırıklar bulunduğu ve olay yerinde öldüğü belirlenmiştir.

 Saat 07.22’de helikopterden alınan haber doğrultusunda, helikopterin hayatını kaybeden dağcı ile yanına iki refakatçi alarak Adana Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne nakli sağlanmıştır. Diğer dağcıların sağlık durumlarının iyi olduğu ve kendilerinin yürüyerek dönebileceklerini beyan etmelerine rağmen; arama-kurtarma ekipleri onları karşılamak üzere yürüyüşe geçmişlerdir." Denildi.

DAĞCILARIN İFADESİ ALINDI.

Niğde'nin Çamardı ilçesinde Demirkazık Dağı'nda mahsur kalmaları ardından kurtarılan Ukraynalı dağcılar sağlıkkontrolünden geçirildi.
Olayla ilgili ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan 10 dağcıdan bazılarının Mersin'e, bazılarının İstanbul'a gitmek istedikleri belirtildi. Hayatını kaybeden 1 dağcı ve ölen arkadaşlarına refakat eden 2 dağcının ise Adana Balcalı Hastanesi'nde oldukları öğrenildi.












Editör: TE Bilişim