Niğde’nin Çamardı İlçesine bağlı Çukurbağ, Demirkazık ve Pınarbaşı Köyü halkı tarım arazi sularının Çamardı merkezinde bulunan Kargabelen ve Kekret mevkiinde yaylacılara parsellenen alana boru sistemi ile taşımak istenmesine tepki gösterdiler.

200’e Yakın köy halkı çalışmaların yapıldığı Niğde Çamardı yolunu trafiğe kapatarak yetkililerden yardım istedi.  2010 Yılında Çamardı Belediyesi tarafından projesi yapılarak Ecemiş suyunun bir bölgede biriktirilerek içme suyu olarak Çamardı’ya aktarılması planlandı.

İlerleyen yıllarda suyun biriktirilme yerine Ecemiş çayı özünden su borusu kanalıyla direk Çamardı merkezinde bulunan Kargabelen ve Kekretmevkine getirilmek istenmesi üzerine Çukurbağ, Demirkazık ve Pınarbaşı Köyü halkı toplanarak olayı protesto etti.

Yetkililere bir türlü dertlerini anlatamadıklarını söyleyen köy halkı tepkilerini boru hattı çalışmalarının yapıldığı Niğde- Çamardı yolunu 2 saate yakın trafiğe kapattı. Çamardı Kaymakam Vekili Nurullah Cemil Erciyas olay yerine gelerek köylüleri ikna etmeye çalıştı.

Köy halkı çalışmaların durdurulmaması durumunda yolu açmayacaklarını belirtmesi üzerine kaymakam Vekili Erciyas, iki ayrı yerde devam eden su borusu çalışmalarını durdurdu.  Çalışmanın durması üzerine köy halkı 2 saatlik yol kapatma eylemini sonlandırdı. Köylüler, yaptığı açıklamada, görüş ve iddialarını şöylece anlattılar:  “Yaklaşık on yıldır içme suyu ve arazi suyu sıkıntısı çekmekteyiz. Bahçelerimize ve tarlalarımıza 40 günde bir su verilmektedir. Bu da yetmezmiş gibi Çamardı Belediyesi tarafından Kargabelen ve Kekret mevkiinde yaylacılara parsellenen alana boru sistemi ile bahçe ve arazilerimize kullandığımız Ecemiş suyunu, suyun ilk çıktığı yerden direk olarak aktarılmak istemektedirler.

Ecemiş suyunu her yılın 9’uncu ayında su debisini ölçmek için yetkililer gelir. Çamardı Belediyesi suyun debisini yüksek göstermek için Ecemiş suyunu çağlama dönemi olan 4’üncü ayda su debisini ölçtürerek köy halkının mağdur kalacağını bile bile bu projeyi devam ettirmektedir.  4’üncü ayda akan Ecemiş suyu sadece Çamardı’ya değil, çevre illere bile yetecek kapasitededir. 5’inci aydan itibaren ise su ancak köylerimizdeki tarım arazilerine bile zor yetmektedir.

1983 yılında Demirkazık dağının eteğinde Yalak Köyü adında yeşilliklerle bezenmiş bir köyümüz vardı. Köyün suyunun Çamardı’ya aktarılması sonucu 1985 yılında köy yerinden taşınmış bozkır bir hal almıştır. Doğa harikası köylerimizin de bu durumu yaşamaması için yetkililerden acil yardım istiyoruz.  Ve yetkililere bu projeden vazgeçmeye davet ediyoruz. Yaklaşık 10 yıl önce 6 bin 500 nüfusu olan Çamardı’ya bu su bol bol yetmekteydi. Bu gün 3 Bin 500 nüfusu olan Çamardı’ya maalesef bu su yetmemektedir. Çamardı Belediyesi tarafından, Çamardı merkeze Ecemiş suyu ile birlikte Eynelli mevkiinde su takviyesi yapılmaktadır. “
Öte yandan yıllardan beri mahkemelik olan bu projenin davası hala Aksaray Bölge Mahkemesinde devam ettiği bildirildi.
 
Editör: TE Bilişim