76 bin 773 metre uzunluğunda sulama hattına sahip olan Niğde Çamardı Ören Barajı Sulaması inşaatı tamamlandı. 15 bin 710 dekar tarım arazisi daha modern sulama şebekesine kavuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, modern sulama sistemlerini yaygınlaştırarak su ve enerji tasarrufu sağlamak ve tarımsal üretimde verimliliği yükseltmek için geliştirdiği projeleri birer birer hayata geçiriyor.

Niğde Çamardı Ören Barajı Sulaması da bu projelerden biri. DSİ Genel Müdürlüğünce Niğde Çamardı ilçesinde Üçkapılı Deresi üzerine inşa edilen Ören Barajı temelden 47 metre yüksekliğe ve 3 milyon 410 bin m3 su depolama kapasitesine sahip. Niğde Çamardı Ören Barajı Sulaması kapsamında inşa edilen sulama hattı ise toplam 76 bin 773 metre uzunluğunda.

Ağustos ayı içerisinde yüzde 100 fiziki gerçekleşmenin sağlandığı proje kapsamında, sulama ana hattında 12 bin 413 metre çelik boru, yan hatlarda ise 64 bin 360 metre HDPE boru döşendi. Böylece 1 ilçe ve 10 köyde toplam 15 bin 710 dekar tarım arazisi daha modern sulama sistemine kavuşmuş oldu. Kiraz, ceviz ve elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı yörede, modern sulama sistemleri sayesinde üretici geliri katlanacak. 90 milyon TL’ye mâl olan baraj ve sulama projesinin ülke ekonomisine yıllık katkısı ise yaklaşık 54 milyon TL olacak.

Bilindiği gibi modern sulama sistemleri ile ortalama yüzde 50 su tasarrufu sağlanmakta, tarımsal verimlik artmakta, ürün deseni çeşitlenmekte ve çiftçiler birden fazla ürün hasadı yapabilmektedir. Tarımsal üretimin ülke ekonomisine sağladığı katkı artarken, çiftçi gelirlerinin yükselmesi sayesinde köyden kente göçün de önüne geçilmektedir.

DSİ’nin Niğde ilinde içmesuyu tesisi, gölet, sulama tesisi, taşkın koruma tesisi inşaatı gibi birçok devam eden projesinin bulunduğunu ve şantiyelerin hızla çalıştığını söyleyen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Niğde Çamardı Ören Barajı Sulaması inşaatının tamamlanmasından mutluluk duyuyorum. Proje alanında bulunan tarım arazilerinde su tasarrufu sağlanacak. Su tasarrufu bizim önceliğimiz, çünkü su zengini değiliz. Bununla birlikte tarımsal üretim maliyeti düşerken çiftçimizin geliri ve üretim konforu yükselecek. Bu da ayrı bir mutluluk sebebi. Niğdeli vatandaşlarımıza hayırlı olsun.” dedi.

Sadece Niğde’de değil ülkenin tamamında sulama projelerinin devam ettiğini ifade eden Yıldız, “Sulamada Modernizasyon konusunda DSİ kararlı bir şekilde çalışmakta, gıda arzı güvenliği konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmeye devam etmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim