İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretimi Geliştirme ve Alternatif Ürün Projesi kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğünden temin edilen Salep Yumruları İlimiz Çamardı İlçesi Çardacık Köyüne deneme amaçlı olarak dikildi.

 

Salep Bitkisi dikimine;  Çamardı Kaymakamı Adnan KARAOSMANOĞLU, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN, İl Müdür Yardımcısı H. Yusuf PARLAK, Çamardı İlçe Müdürü Serbülent ÖZKAN,  Ziraat Mühendisleri Harun DOĞRU, Emine TATLIDİL, H. Gökçe BULUT  ve Çiftçiler katıldı.

               

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat TÜRKMEN Salep yetiştiriciliği ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “İlimiz Çamardı İlçesinin coğrafi yapısı, toprak yapısı iklim yapısı ve rakımı Salep yetiştiriciliği için oldukça uygunluk göstermektedir. Çamardı ilçemiz ülkemize yaklaşık 300 – 400 kişi Dondurma ustası ve işletmecisi yetiştirmiş. Bu işletmeler dondurma yapımında kullandıkları salepleri piyasadan yüksek fiyatlarla alıyorlar. Biz bu dondurma işletmelerinin yüksek fiyatlarla satın aldıkları salepleri daha düşük maliyetle Çamardı ilçemizdeki tarlalarımızda çiftçilerimize ürettirmek istiyoruz. Burada üretilen salep bitkileri sayesinde hem Çamardılı dondurma işletmeleri daha düşük maliyetle salep kullanmış olacaklar hem de üretim fazlasını pazarlamak suretiyle kazanç sağlayacaklar. Bizim yaptığımız araştırmalara göre ülkemizde kültüre alınmış geniş tarlalarda dikilmiş üretimi yapılan salep bulunmamaktadır. Piyasada tüketilen,  alınıp satılan Salepler genellikle yabani formatta yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişmekte ve insanlar tarafından toplanarak ekonomiye kazandırılmaktadır.  Salep Bitkisi üretimini kültüre alınmış haliyle yani tarlaya dikilmiş haliyle ilk defa İl Müdürlüğü olarak biz deniyoruz.  Bu ürünü özellikle takip edeceğiz, kaydını tutacağız, bakım, besleme, gübreleme, sulama, hastalık vb gibi işleri bizzat takip edeceğiz. Yani bu ürünün Çamardı ilçemizde yaygınlaşması için azami hassasiyeti göstereceğiz” dedi.


İlçe Kaymakamı Adnan KARAOSMANOĞLU konu ile ilgili değerlendirmesinde ise; Türkiye’nin değişik illerinde Çamardı İlçemizden çok sayıda dondurma işletmecisi bulunduğunu, bu işletmecilerin ilçemizde tarlaları bulunduğunu ve yıl içerisinde de ilçemize gelip gittiklerini ifade ederek gerek bu işletmecilerin Salep ihtiyacını ve gerekse ürün fazlasının satılması yoluyla ilçe çiftçilerinin ekonomilerinin iyileştirilmesine yönelik böyle alternatif bir ürün deneme çalışmasının ilçemizde yapılmasından dolayı memnun olduğunu, bu projeyi takip edeceğini ve bu projenin destekçisi olacağını ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim