Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çamardı Bademdere Köyünün sorunlarının çözülmesini istedi.
 
Bademdere Köyünün Çamardı bölgesinde doğal güzelliği yanında tarım ve hayvancılık ile de önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, belediye iken köye dönüşen belde de sorunların  arttığını yerinde giderek gördüğünü ifade etti. Bademdere Köyünde  vatandaşlarla sohbet eden Gürer , tarım ile geçinen bölgede göç nedeni ile nüfusun düştüğünü ancak yaz aylarında nüfusun iki üç katına eriştiğine vurgu yaparak Bademdere gibi yerlerin köye dönüşmesi yanlış olmuştur.Bademdere ve benzeri belediyelerde  ciddi araştırmalar  yapılmadan verilen kararların yarattığı sorunlar artmaktadır”dedi.



Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle konuştu-Çamardı ilçesine bağlı Bademdere  Köyü Aladağları seyreyleyen ve eteklerine değin uzanan güzel bir yerleşmedir. Bu köy sınırları içinde Ciniviz Kale ki onarım ve kurtarma bekleyen antik bir kaledir vardır.Totari su kaynağı yanında Çukurova göçerleri içinde önemli bir yayladır.Belediye iken  6360 sayılı yasa ile Bademdere Köye dönüştürüldü. Bu değişim öncelikle arıtma tesisinin işletilmesinde sorun yarattı Muhtarlık bütçesi ile köy arıtma tesisi çalıştırılması olası değil. İl Özel İdare ise Arıtma tesisi halen çalıştırmıyor. Bu nedenle ciddi bir çevre sorunu oluşmak üzere İl Özel idare Halıcılık Atölyesi kapatılmış. Bina çürümeye terk edilmiş. Yazın nüfusu iki kat artan bölgede bu tesis dahi verimli kullanılamamış ve yok olmaya terk edilmiş durumda. Bademdere elma bahçeleri yanında salatalık üretiminde de önemli bir üretim alanı, Sulama suyu bölgede sorun, Gölet yapılacağı yıllar önce açıklanmasına karşın gölet inşasından bir haber yok. 20 yakın köy için içme suyu olarak Totari su kaynağından yararlanması yolunda çalışmadan da bir ses çıkmamış. Kısacası Bademdere sorunları ile baş başa bırakılmış durumda sorunlarını mecliste de dile getireceğim Yetkililerin bir an önce Bademdere sorunlarını çözmeleri için çalışmalarda bulunmalarını diliyorum”dedi.

Gürer-“Köy içi atıkların zamanında alınmaması nedeni ile ciddi sağlık sorunlarının da doğabileceği ifade edilmektedir. Nüfusuna bakılmaksızın her köy için aynı süre ve günde atıkların alımı yapıldığı büyük köylerde bu nedenle sorun oluştuğu belirtilmektedir. Köy atıklarının büyük köylerde daha kısa aralıklarla alınması ve yeterli atık toplama aracının bölgede görevlendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılmalıdır.”diye konuştu.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bademdere sınırları içinde yer alan Kalenin onarılması ve Şah Toraman Türbesinin de kurtarılmasını isteyen yazılı soru önergelerini bakanlıklara ilettiğini de belirtti ve Aladağların tanınması turizm amaçlı öne çıkarılması ile Bademdere bu bağlamda da gelişiminin olası olacağını kayt etti.



 
Editör: TE Bilişim