Parayı Veren Düdüğü Çalabilir mi ?
Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nimet Uzal ile Yrd. Doç. Dr. Selma Yaşar Korkanç, Bor Akkaya Barajı’na evsel ve sanayi atıklarının katılmasının önlenmesi , çevre ve doğal yaşamın korunması, baraj ve çevresinin yeniden düzenlenmesi, yaşanılabilir ve yaşatabilir bir baraj göleti oluşturma konusunda Niğde Valisi Alim Barut, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ile geçtiğimiz aylarda bir ön görüşme yapmışlardı. 
Rektör Prof. Dr. Adnan Görür ve akademik heyet bu görüşmelerde Barajın evsel ve sanayi atıklarına maruz kalarak her geçen gün artan kirliliğini, doğal yaşamın tehdit altında olduğunu ve en önemlisi Bor İlçemizde tarım alanında sulama amaçlı kullanılmasından dolayı sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğu barajın entegre su yönetimi ile doğallığı bozulmadan düzenleme yapılması gerektiğini dile getirilmişti.
Bor Akkaya Barajının revize edilmesi konusunda bir çalıştay kuracaklarını, proje oluşturacaklarını ve bu çalıştaya bütün ilgili resmi kurumların, sivil toplum kuruluşlarının destek ve fikirlerine ihtiyaçları olduğunu basın aracılığı ile iletmişler, görüştükleri   kurumların tam desteğini almışlardı.
Barajdaki kirlilik, göçmen kuşların gelmesi ve yumurta bıraktıkları yerlerde hayvan sürülerinin otlaması, o çevredeki yoğun sivri sinekler, erozyonla dolarak su tutma kapasitesinin düşmesi, tam arıtma tesislerinin yapılmaması, Balıkların yaşamaması, yaşasa da yenmemesi, suyun etkin ve ekonomik kullanılmamasından dolayı daha az alan sulaması ve tartışmaları…
Bu konular yıllardır söylenir, yazılır çizilir… Ancak kimse taşın altına elini koymamıştır.
 Bu gün ise çalışkan, Üniversitenin toplumsal sorumluluğunu hisseden bunu uygulama çabası içinde olan bir Üniversite Yönetimi var.
Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ve Niğde Üniversitesi önderliğinde 10 Şubat 2010 Çarşamba Günü 09:30’da Niğde Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda “Akkaya Baraj Gölü Çevre Sorunları” çalıştayı var. Duydunuz mu?
Barajdan oluşan sorunlar yada tam fayda sağlanamaması sadece Niğde’nin yada Üniversitenin sorunu değil. Bor İlçesinin de sorunu. Bor İlçemizin yaklaşık 2000 hektarlık alanında sulama, bu baraj sayesinde yapılıyor.
Konu İlçemiz insanının sağlık, ekonomik, tarımsal bir konusu ve birinci önceliği var. Zaman zaman rastlıyoruz, tarım ürünleri bu baraj suyu ile sulandığı gibi, bu su ile yıkandığına ne yazık ki şahit oluyoruz. Bunları fotoğrafladık da…
Akkaya Barajı çevre sorununa önderlik yapan Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ve Niğde Üniversitesinin yanında Bor Belediyesinin de olmasını dilerdik… beklerdik.
 Bor Belediye Başkanı Sn. Sıtkı Erat bu konuda Üniversiteden gelen akademik heyete aynen şöyle demişti. “Akkaya Barajı Bor için hayati önem arz eden bir sorun. İl Genel Meclisi olduğum dönemde, bu konu ile ilgili, Niğde’yi ziyaret eden dönemin Bakanı ve bir çok  yetkiliye ve her platformda sorunu gündeme getirdik. Bu konunun vehameti  etki ve sonuçlarını paylaştık, çözüm önerileri sunmaya çalıştık. Geçmişte olduğu gibi bu günde üzerimize düşeni yapmaya hazırız.” Bu güzel açıklamanın çalıştaya katkılarını takip edeceğiz. Soracağız…
Sormadığımız “Bor Kent Konseyi”nin akibetinin telafisi bu çalıştayda verilebilir.
Sadece Bor Belediyesi değil, Bor Kaymakamlığı, Bor Ziraat Odası, Bor Ticaret Odası, Esnaf Odaları, Siyasi Parti örgütleri, bütün sivil toplum kuruluşları ve basının bu konuyla ilgilenmesini, katılmasını, fikir üretmelerini, çalıştayın başı ve devam eden bütün süreçlerinde taraf olmalarını bekliyoruz.
Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu DSİ 4. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız ile Akkaya Barajını gezmişler ve sorunu yerinde görmüşlerdi. Sn. Selamoğlu’nun bu sorunların yanında Barajın önündeki duvarın yükseltilmesi konusunda açıklamaları var.
Vekilimizin çalıştaya desteğinin, hükümet nezdinde büyük olacağını tahmin ediyoruz, yanılmak istemiyoruz.
Akkaya Barajı Çalıştayının başlangıcı ve devam edecek, izlenecek, bütün süreç ve gelişmelerinde;
Bu Barajın bir sulama Barajı olduğu unutulmamalı, unutturulmamalıdır. Borlulara, ekonomik, tarımsal, ticari, sosyal, ekolojik, çevre ve sağlık yönünden son derece önemli olduğu konusunun hatırlatılması, bilinmesi, buna göre proje ve uygulama yapılması şarttır.
Tamamen takdire şayan bir konu olan bu Çalıştaya eğer Bor’dan katılım, destek olmazsa;
Akkaya Barajı çalıştayı haklı olarak sadece çevre kirliliği sorunu, estetik – hobi bahçeleri vs. konular dışına çıkmayabilir, yada sadece bunlar için imkan ve kaynaklar sağlanabilir. Bor İlçemize katkısı olmayan hatta aleyhine sonuçlarlarla karşılaşabiliriz. Oysa barajın su tutma kapasitesi erozyon sebebi ile zamanla düşmüş, besleyen kaynakları kurumuş, Sanayi ve evsel atıklar kontrol edilemez hale gelmiştir.
Bor’da sulanan alan azalmış, susuzluktan dolayı maliyeti yüksek yer altı suları kullanılır hale gelmiş, yer altı suları çekilmiş, kaynak suları kurumuş, sulanamayan bağlar ören olmuş, kurumuş, kuruyan bağlar imara açılmış, çirkin yapılaşma hız kazanmış, Mevyecilik, bağcılık yok olmaya yüz tutmuş, Sulama kooperatifleri kurulamamış, Sulama suyunun kaderi sadece kömüslerin anlayışına bırakılmış, sulama teknikleri ve etkin kullanım konusunda hiçbir şey yapılamamış. Bor ovasının sadece küçük bir bölümü sulanabilir halde kalmış… Geçmişte tandır kazarken çıkan su, sondajla bulunamaz hale gelmiş… Yeşil Bor mazide kalmış. Sulama yapılan tarlalar-bağlar değerli, sulanamayanlara öldü fiyatlar verilmiş… Mazot yakarak sinekler ve insanlar zehirlenmeye çalışılmış…
Bu olay sadece Bor’un sağlık yada sulama sorunu ile ilgili değildir. Değerlendirilebilirse çok farklı fayda sağlanabilir, sonuçlara gidilebilir.
Bu çalıştayla birlikte, hazırlanacak projeler ile bütün bu sorunları aşmanın yanında Bor için yeni imkan ve katkılar sağlanabilir. Ekonomik ve sosyal katkılar oluşturulabilir. Projelere bunlar dahil edilebilir. Bunlarla alakalı fikirler geliştirilebilir.
Yeter ki istensin…
Önceki Valimiz, Sn. Sebahattin Öztürk 2009 yılı son aylarında bir toplantı sırasında, yıl sonu yapılan işlerin bilançosunu çıkarmış ve bundan sonra yapılacak en önemli işin Niğde’nin Sulama konusu olduğunu 2010 yılında sulama konusunun en önemli gündemleri olacağını belirtmişti. Bende bu harika düşünceyi kafama not etmiştim. Demek ki Valilikte su, sulama, suyun etkin kullanımı konusunda bir veri, proje var demiştim. İnşaallah vardır, devam ettirilir.
Akkaya Barajı kelimesinin geçtiği her yerde Bor Akkaya Barajı diye söylemişim, yazmışımdır.
Çünkü Akkaya Barajı Bor’undur. Neden Bor’un biliyor musunuz?
Bor Akkaya Barajı DSİ tarafından ilk yapılırken sadece küçük bir baraj olarak yapılmak istenmiş, sadece sel felaketinden koruma amacı vardı. Yani Sulama amaçlı yapılmıyordu, su tutma kapasitesi çok küçüktü.
 Ancak o zamanki Bor Belediyesinin ve Borlu ileri gelenlerin girişimi ile (sebep olanlardan Allah razı olsun) Sulama amaçlı yaptırılması istendi. DSİ, maliyetin % 65 artacağını bunun Bor Belediyesi tarafından ödenmesi halinde Sulama Barajına dönüştürülebileceğini belirti. Bor Belediyesi Sulama Barajının yapılmasından oluşacak % 65 lik farkın ödemesini kabul etti. Sulama Barajı yani Akkaya Barajı şu anki halini aldı. Baraj tamamlandıktan sonra 5 yıl daha, Bor Belediyesi, Abdülkadir Sakarya döneminde taksit taksit % 65 lik kısmını DSİ’ye ödedi. Belediye arşivinde bu ödemelere dair belgeleri görmek mümkün ayrıca o zamanki yerel gazetelerden de bu konuda bilgi edinilebilir.
Akkaya Barajını Borlular yaptırdı. Barajın % 65’i Borluların vergilerinden ödendi. Diğer % 35 ini ise devlet kendi imkanları ile ödedi. Ayrıca Bor Akkaya Barajı, Bor İlçe sınırları içindeydi.
Bizce hala öyle…
İşte bütün bunlardan dolayı Bor’un bu çalıştaya destek olması lazım, yön vermesi lazım, fikir belirtmesi ve onayı alınması lazım diyorum…
Bekliyeceğiz,
İzleyeceğiz,
Göreceğiz…
Biline…

2102/2010

eski siteden taşınmıştır