Son zamanda parkları, sosyal alanları, tarihi cami ve binaların gece ışıklandırılması,  şelalesi,  kayabaşısı,  bağları, bahçeleri, türbeleri, köfteri, söğürmesi, elması, üç şeritli yolu, borfm’i, borhaber.net’i(!),  salı pazarı,  “geçti Bor’un pazarı” sözü,  hatta ayrı bir güzellik katan sarı çizgili asfalttı ile… eksiklikleri olmasına rağmen şirin bir yer Bor ilçemiz.

Ama…

Bor’daki güzelliği bozan somut şeyler  var.


Bor İlçesi’nde hava çok kirli. Havaların yeni yeni soğumaya başladığı şu günlerde  akşam vakti yanan kaloriferler, sobalar  şehrin üzerini  dumanla kaplıyor.


Bor Şeker Fabrikası’ndan çıkan kara dumanlar Borluların sağlığını tehdit ediyor.  Öğrendiğimize göre fabrika da filtre  de mevcutmuş… Birde olmasaydı ne olurdu.


Bor Organize Sanayi’nden çıkan fabrika dumanları, zehirleri Bor İlçemizin havasını bozuyor.  Emekleme döneminden yürümeye  geçen, Bor ekonomisi için önemli bir merkez olan Bor OSB’de bacalar zehir saçıyor.


Bor merkezde beceriksiz-kontrolsüz  görevliler tarafından yakılan apartman kaloriferleri biz habercilerde “acaba Bor’da yangın mı var” düşüncesi oluşturuyor.


Bor’da hava kirliliği  had safhada.


Yazmaktan, söylemekten bıktığımız Akkaya barajının  b.k kokusu da  cabası…


Bor da yaşayan insanların sağlıkları tehdit altında.


Bu sağlık tehdidi altında, Gıkı çıkmayanların da  akıl sağlıkları tehdit altında…


Bu kirli havanın suçlusu  sadece Bor Şeker Fabrikası, Bor OSB veya  apartman görevlileri değil…


Bu kirli havaya rağmen;


Hiçbir tedbir, ceza, yaptırım,  hatta bunu görmezden gelen  Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’dür.


Bu kirli havaya rağmen,   


Çevre ve Şehircilik  İl Müdürlüğü ile  işbirliği yapması gereken Halk - Sağlık,  Bilim Sanayi ve Teknoloji , Orman ve Su İşleri  Müdürlükleri,   Belediyeler,  Emniyet ve Jandarma da suçludur.


Suçlamakla, eleştirmekle olmaz.


Bizde çözüm!  de var


Mersin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 2013 yılı için hazırladığı “Temiz Hava Eylem Planı”nı temin ettik.


Mersin yerine  Niğde veya Bor  yazın… “ dostlar görsün!” yeter…



Sağlıkla Kalın.