Ne demiştik önceki yazımızda “Bu Yerel seçimler Bor İlçemiz için ya İNİŞE devam…
Yada KALKIŞ için TAMAM  seçimi olacak… “
Düşündüğümüz gibi bu seçim Bor açısından farklı olacak, sancılı olacak ,  vatandaşın önceden beri süregelen çeşitli sebeplerden dolayı bu seçimden  beklentisi çok, Bu beklenti, adında hiçbir leke olmayan, tamamı ile iyi niyetli hizmetleri olan  Sayın Yavuz CAN’ı bile  adaylıktan etti. Belediye Başkanımız Yavuz CAN  partili , partisiz kendisinin adaylığını desteklemeyen kişilere karşı  kırgınlık yaşamaması lazım. Çünkü onu adaylık konumundan eden tamamen “ Borluların genel beklentileridir”.
Mhp bu beklentiden nasibini aldı ve yıpranmadan kısa bir zamanda çıkış yolu buldu.  Ama Yavuz CAN’dan sonra seçimde bir başarısızlık olursa , fatura birilerine kesilecektir.
Akp, halen Bor İlçe adayını belirleyemedi , bu yazı yazılana kadar Ankara’da da belirleyememişti. Hadi Ankara’yı anlıyoruz, Melih Gökçek tam bir muamma, genel seçimlerde Mhp  ile kavga etti, Milliyetçilerin oyunu kaybetti. Üstelik Mhp’nin adayı bu sefer iddialı, Karayalçın’ı Dtp ile sıkıştırdı Kürt oylarını kaybetti, Gökçek’in seçim kazanması zor gözüküyordu , bunu Akp yönetimi de fark etti aday arayışına gitti. Peki Bor ve Niğde adayı neden açıklanmadı. Akp, Bor’da sancılı bir dönem yaşıyor, Adaylar parti içinde güçlü adaylar, kimi milletvekilinin sözünü almış, kiminin arkasında Bakan var , kimisi de kendi ağırlığını düşünüyor. Emeklerini sorguluyor, kurucu olduğunun altını çiziyor. “Benim şu kadar oyum var.” Diyor. Kimisi de ekibine güveniyor. Akp’de kıran kırana kulisler yapılıyor. Kılıçlar çekiliyor ama kimseye zarar vermeden o kılıçlar kınına tekrar sokulacak mı ? Genel Merkez  tatlı bir yol bulacak mı ? … Bulur çünkü iktidardalar… Sihirli kelime bu. “İktidar”.
Aday Adaylarını  tek tek ele almanın bir anlamı yok. Aday adayları ikiye ayrılıyor,  sonradan katılanlar ve öncekiler… Öncekiler birkaç adım öndeler, aksi bir durumda kafa tutmaya  hakları olanlarda bunlar zaten. Bekleyip görmek lazım…
 Bu seçimde her zamankinden farklı olarak üçgenin bir diğer köşesi daha var Chp. Bu sefer adayı ve çalışmaları da farklı . Herkesin tanıdığı  bir isim, Ömer Fethi GÜRER , Endüstri Mühendisi ve en fazla tanıdığımız hali ise Niğde ve Bor üzerine , turizm üzerine köşe yazılarından tanıyoruz. Köşe yazılarında beklide hiç siyaset yazmadı, yada ben rastlamadım, “Bor Şehri” kitabını kazandırdı , Emin Atlı Abimiz kitabından sonra bu kitap Borluların hafızası olacak. Chp seçim çalışmalarına diğer partilerden çok önce başladı ve hayli iddialı. Ömer Bey’in en önemli silahı Bor’un sorunlarını biliyor olması. Çözümlerini ilerde duyuracaktır.  Eğer iyi bir ekip oluşturursa, iddialı bir duruma gelir.
Demokrat Parti ve Anavatan Partisi aynı kaderi paylaşmış iki kardeş parti. Anavatan Partisi Kamil Tuğrul’un istifasından sonra sanırım aday bile çıkartamaz. Demokrat Parti ve Saadet Partisi ise adaylarını resmen açıklamak için Akp  adayının açıklanmasını bekliyorlar. Her iki partide eski güçlerinden uzak ama aday ve ekipleri belki Bordaki üç kutuplu seçimi dört kutupluya çevirebilir. Bbp ise daha tabela bile asmamış iken Yavuz CAN’ın adaylığından post çıkarmak derdinde idi. Mhp’deki bazı Yavuz CAN Muhaliflerinin aklına hemen Bbp’den okkalı bir aday ile karşı duruş gerçekleştirelim fikri geldi, ancak oda Ahmet Ermiş’in adaylığı ile son buldu.
Bor seçimlerinde şuan ki hava ile seçime birkaç hafta kala oluşan hava hep farklı olmuştur.
Hava derken kış içerisinde seçim kampanyası nasıl yürütülür?. Bahara doğru havalar ısınır mı? Havalar ısınmasa da Borlular seçime ısınır mı? Yeni Mahallede , Bahçeli Kahvede 50-100 kişiye hitap etmekle bu iş bitmeyecektir. Reklam ,  Basılı tanıtım ve İnternet daha ön plana geçecek.   
Adayların Bor közünü! İyice yellemesi hatta alevlendirmesi için yeni ve gerçekçi  bir şeyler söymesi gerekecek. Projelerle gelmesi gerekecek.  İyi ve Dinamik bir ekip gerekecek.
Borlunun da bu seçimleri iyi düşünmesi ve değerlendirmesi lazım. Sorgulaması lazım…
Sivil Toplum kuruluşları , Odalar , Dernekler, Basın,  Vakıflar,  tarafsızca Bor için siyaset üretip seçimlerin halk adına takip ve sorgucusu olmalılar. Adaylara sorular sormalı ve cevaplarını kamuoyu ile paylaşmalılar. Yerel basın ve Sivil Toplum kuruluşları vaatleri ve projeleri tahlil edip kayıt altına almalıdırlar. Bu kuruluşlar Borluların istek ve düşüncelerini bir araya getirip , partilere yada adaylara deklere etmelidirler.
Bor gibi küçük yerlerde siyaset çok kolay,  ama  bir o kadar da zordur. Hatalar da, yanlış insanlarda, güzel şeylerde çok kolay duyulur, anlatılır, dillendirilir.
Psikoloji bu seçimde çok etken  olacak…
 Sağlıkla kalın…
27/12/2008

eski siteden taşınmıştır.