Bor ilçemizde İlaldı ve Harım mahalleleri bundan kırk yıl öncesi önemli iki merkezi idi. Farklı el sanatları yanında tarım ve hayvancılık ile geçinen bölgede siyasette de bu iki mahalle adı bilinirdi. Merkez Mahalller dışında ilçe iki yönlü kenarında sayılacak mahallelerden Harım Mahallesi kendi içinde de bir çarşısı oluşmuştu.  Harım Mahallesinde “Şanişe” adı ile bilinen bölge 1970”de küçük bir çarşı oluşmuştu. Kahveleri, dükkânları ile canlılık ve çekim noktası idi. Çiftçi tüccar bu yerde buluşurdu.  Sanayi çarşısı esnaflarından dabaklara pancar çiftçisinden  elma işçisine  kimi ararsanız orada bulmak olası idi. Son yirmi yılda  bölge değişti. Şimdilerde bu merkez tümden farklılaştı.  Harım ‘da Şanişe’de Nuri Güngör Kahvesi dünün izleri taşıyan tarihi tek mekan kaldı. Bor’da olduğum dönemlerde bu kahveye uğrak veririm. Duvarlarında dünün izlerini taşır. Kimler geldi kimler geçti. Küçük bir arşiv gibidir. Geçmişin birkaç ustası ve  bilinen ismine burada rast gelmek olasıdır. Eski mekan dışında bir bakkal bir kahve daha var. Çiftçilerden sınırlı da olsa kahvelere gelenlerde oluyor ama  “Şanişe” eski Şanişe değil.  Günümüzde ise  Yeni Göçmen Mahallesi ise “Şanişe”den doğan boşluğu dolduran merkez oldu. Balkanlardan Mübadele ve sonrası göçler ile bölgede yerleşenlerin ağırlıklı olduğu mahallede kahvesi, kasabı, marketi, berberi, tamircisi, Fırını, Camisi ile 42 ayrı iş yeri ile küçük bir çarşı oluştu.
 
 Geçtiğimiz günlere Yeni Göçmen Mahallesine gittim.      Yeni Göçmen Mahallesi Muhtarı Ethem Rıfat Eroğlan’ı ziyaret ettim.  Muhtar Eroğlan  halkın sevdiği isimlerden. İlçenin yerlisi, karşısında aday dahi çıkmayan muhtarlardan. Her zaman mahalle halkı ile bir arada sorunları ile ilgileniyor. İlçede sosyal faaliyetlerde spordan muhtarların etkinliklerine her yerde çabası çalışması da var. Her zaman mahalleli ile bir arada ne zaman ararsanız bulabileceğiniz muhtarlarımızdan. Mahalle de kıraathanelerde özellikle akşam ve hafta sonları dolu oluyor.
 
   Yeni Göçmen Mahallesinde Meydan Kıraathanesini Şadan Karakalpak, Huzur Kıraathanesini Mustafa Kılıç, Çiçek Kıraathanesini Şevket Ozan, Hoşbeş Kıraathanesini Hüseyin Çelik, Kaya Kıraathanesini Yusuf Kaya, Emekçiler Kıraathanesini Bayram Akkaya, Nihat Emekli ve kırathane işleten Sait Tuğral  tanınan esnaflar. Kılavuzlular Derneği lokalide burada. Başkanı’de Selahattin Aktaş Lokalini işleten Fazlı Akbey. Mahalle de  sağlık ocağı ve eczanede var. Eczacı da Mehmet Erkıl.   Pancar üreticileri, Çitçiler, Tüccarlar, esnafların uğrak verdiği kıraathanelerde iş yorgunluğu sonrası gelenlerin yanında sohbet ve yılların alışkanlığı ile Eczacı Ahmet Akdemir, Emekli Öğretmen Çiftçi Turgut Uras, Zülfükar Eyüboğlu, Recai Sülümanlar, Ahmet ve Sait Kalfa, Ali Okurlar, Bahattin Çakıcı gibi tanınan isimlere de rastlamak olası. Fırıncı Mustafa Demircioğlu, Fırıncı Kadir Eraslan ile Kasap Halit Tuğral, Market işletmecileri Hüseyin Ulusoy, Oruç Bey, Hasan Güder, Rıza Çağlı gibi esnaflardan genelin bildiği isimler. İşin özeti Bor’da Yeni Mahalle  “şanişe”nin boşluğunu dolduran konuma ermiş. Sebze,meyve satışı yanında cami önünde  sohbet için gelenlerin varlığı ile her zaman canlı ve bir tanıdığın olduğu bölgede  küçükte olsa bir yeşil alanında varlığı ayrı bir güzellik oluyor.
 
 Özet olarak Yenimahalle Bor’da  canlı ve hareketli bir mahalle özelliği ile dikkat çeken duruma erdi.