Trafik düzenlemeleri içeren 6487 sayılı ‘bazı kanunlar ile 375 sayılı kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması’ hakkında kanun onaylandı.

 

Niğde Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni çıkan kanun gereği, sürücü belgesi olmayanların araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti halinde, bu kişilere bin 407 TL para cezası verilecek.

 

Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de aynı miktarda idari para cezası verilecek.

 

Onaylanan Kanuna göre, 0,50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari ceza verilecek ve sürücü belgesi 6 aylığına geri alınacak.

 

Yapılan tespit sonucunda, 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ise 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında içilmesi de yasak olacak.

 

Sürücü belgesi olmayanların, sürücü belgesi geçici ya da tedbiren geri alınanların, sürücü belgesi iptal edilenlerin, araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti halinde, bu kişilere bin 407 lira idari ceza verilecek.

 

Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilecek.


Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri alan sürücüler ile alkollü sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasak olacak. Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla kollukça teknik cihazlar kullanılacak.

 

Yapılan tespit sonucunda, 0,50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında 700 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay geri alınacak. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0,21 olarak uygulanacak.

 

Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle ehliyeti geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde; ikinci defasında 877 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri 2 yıl geri alınacak.

 

3 veya 3'ten fazlasında ise bin 407 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri her seferinde 5'er yıl geri alınacak.
Yapılan tespit sonucunda, 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücü ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

 

Hususi otomobil sürücüleri bakımından 0,50 promilin, diğer araç sürücüleri bakımından 0,20 promilin üzerinde alkollü sürücülerin trafik kazasına sebebiyet vermesi halinde ayrıca TCK'nın ilgili hükümleri uygulanacak.

 

Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere 3 bin 600 lira idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 5 yıl geri alınacak.

 

 

Editör: TE Bilişim