Yazar Aytunç Altındal “ Kemerhisar Kudüs kadar önemli bir şehir olabilir”

 

Niğde ilinde ilk kez halka açık olarak düzenlenen Tyanallı Appolon Panelinin yankıları sürüyor. Yoğun bir katılım ile gerçekleşen toplantıda Tyanallı Appolon ve Tarihi Tyana kenti konuşuldu.  Katılımcılarında soruları ile katıldığı panel Niğde adına önemli açıklamaların yapılmasına vesile oldu.

 

     Kemerhisar’da Tyana Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen ve Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer’in yönettiği bilimsel toplantı konuşmacılar Tyanallı Appolon yanı sıra tarihi doku ile de Kemerhisar’ın gereken ilgiye eremediği konusunda hem fikir oldular. Ömer Fethi Gürer açış konuşmasından sonra Tyanallı Appolon kitabı yazarı Aytunç Altındal ve İtalya Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak görev yapmış yazar Prof.Dr. Asım Tanış’ın konuşmalarını yaptılar. Panelde Tyana ve Tyanallı Appolon yaşamı konuşuldu. Bor Kaymakamı Muharrem Balcı, Kemerhisar  AKPli Belediye Başkanı İbrahim Ünal, DİSK genel Başkanlığı da yapmış olan sendikacı Rıdvan Budak, Niğde Belediye İş Şube Başkanı Abidin Özkaynak, Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Atalay Demirörs Niğde Milletvekili  Doğan Şafak, CHP İl Başkanı Ünal Baykan, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Çopur, Niğde Üniversitesi Prof. Dr Remzi Kılıç, Kızılca Belediye Başkanı İbrahim Gülümser, Yazar İsmail Özmel, Vahit Mahmatlı, Okul yaptıran iş adamı Şenol Bengü, Niğde Meclis Üyesi Ali Şafak, yazar Dr Nadi Özdamar, Av.Bülent Kıvanç, Mak. Müh. Aydın Benlier, Mali Müşavir Seyfettin Gökdemir, Eczacı Yavuz Atalay, E.iL Genel Meclis Üyesi Akif Üstün, E. Milli Eğitim Müfettişi F. Dinçer Gürer, Kemerhisar’da belediye başkanlığı da yapmış olan Bülent Ilgaz, Eski Harp-İş Niğde Şube Başkanı Abdullah Tuğrul. NİDOS başkanı Nuri Dokuzoğlu, Ankara Kemerhisarlılar dernek Başkanı Ahmet Çimen, Belde başkanı Ramazan Oya ve Nazım Bolat ve bine yakın izleyici katıldı.

 

Paneli Tyana Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı Kemerhisar önemli bir antik kent üzerinde kurulduğuna dikkat çekerek amacımız bölgemizin turizmden gereken payı almasıdır”dedi. Bilimsel toplantıda ilk konuşmayı yapan Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal Kemer hisar Küdüs kadar tanınan bir yer olmasını sağlanabileceğine dikkat çekerek bir tarihi zenginliğin üzerinde oturuyorsunuz, değerini bilin.”dedi.

 

 Yazar Aytun Altındal sözlerine şöyle devam etti. İsa’ nın hayatında anlatılanlar Apolloniusun hayatından alınan epizotlar yani Tyanalı Apolloniusun hayattayken yaptıklarını İsa yapmış gibi almışlar. Kimler almış İsa’nın ölümünden yüzyıllar sonra Yani 325 yılında yani İstanbul’u kuran İmparator Kostantinin emriyle yapılan düzeltmelerden ibarettir. Kuran’ı Kerim’de okuduğumuz zaman çok doğru bir olay vardır. Diyor ki İsa’yı çarmıha germediler ona benzeyen birini çarmıhta öldürdüler. İsa’ya benzemeyen birisi çarmıhta öldürüldüyse İsa ölmedi. Bize göre İsa peygamber, ama Hıristiyanlara göre tanrı. Hıristiyanlar için İsa gelmiştir çarmıha gerilerek öldürülmüştür, üç gün sonra dirilmiştir, dirildiği içindir ki Hıristiyanlık vardır.  İslam dininde insanoğlunun tanrı olması mümkün değildir. Dolayısıyla aramızda böylesine derin ayrım var. Onlar başka bir olaya inanıyorlar, biz başka bir olaya bağlıyız. İnançla imam iki farklı olaydır. İnançlı insanlar vardır, Apollonius inançlı bir insandır. Onun kafasındaki tek tanrı bizim kafamızdaki tek tanrıya uymaya bilir. Ama tek tanrıcı bir insandır. Apollonius inançlı ama imamsız bir adamdı. Felsefesi itibariyle de inançlılığı savunuyordu” dedi.

 

İtalya'nın Venedik Ca Foscari Üniversitesi'den emekli olan Dilbilimci Prof. Dr. Asım  Tanış, Apollon'un M.Ö. 5 ve M.S. 95 yılları arasında yaşadığını, öğrenimini Tyana, Tarsus ve Aygay'da (Taşucu) yaptığını ve tapınağını bir akademiye dönüştürdüğünü söyledi.

 

Prof. Dr. Asım Tanış, bulunan kitabe ve yazıtlardan Apollon'un beslenme konusunda çok titiz davrandığının anlaşıldığını belirterek, şunları anlattı: ''Tyanalı Apollon 2000 yıl öncesinden insanların deli dana gibi hastalıklar nedeniyle kendi kendine yok etme noktasına geleceğini,  doğal beslenmenin sağlığın ilk şartı olduğunu görmüş ve bunu eserlerinde anlatmış. Apollon, günümüze dek yansıyan eserlerinde yer verdiği görüşlerinde, 'Toprak insanların süt annesidir, besleyicisidir. Buna rağmen insanlar toprağın çığlıklarını duymamış gibi giysi ve besin elde etmek için hayvanlara karşı kılıçlarını bilemektedir. Elimi kana bulasaydım, ne denli bir yanlış yapardım bilemezsiniz. Öyle yapsaydım Tanrı'nın sesi beni arı olmayan bir yaratık gibi bırakır giderdi' demiş. Bu nedenle Apollon beynin çalışmasını yavaşlattığı gerekçesiyle etle beslenmemiş. Et yerine tahıl, sebze ve meyve yemeyi tercih etmiş.''

 

 Panel Yöneticisi Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı yazarı Ömer Fethi Gürer’de antik Tyana’nın önemine dikkat çekerek Dünya’da 300’e yakın hakkında kitap yazılan ve Kemerhisar’da doğan Tyanallı Appolon’un 16 yaşında Tarsus’da matematik, felsefe ve din eğitimi aldığını, Dünyada farklı kentlerde benzer çalışmalarda bulunduğunu, diktatörlere karşı, yoksulun yanında olan varlığını yoksullara dağıtan, et yemeyen mucizeleri bulunan bir bilge kişi olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi.-Tyanalı Appolon ile ilgili beslenme üzerine bir Meslek Yüksek okulu burada kurulmalıdır. Tyana antik kentinden farklı yerlere götürülen tarihi eserler tekrar Kemerhisar’a getirilerek Tyanalı Appolon Açık Hava müzesi kurulmalıdır. Tyanalı Appolon yazıları ve kitaplarının da yer alacağı Tyanallı Appolon Kültür evi açılmalıdır. Tyanalı Appolon paneli gelecek yıllarda Tyanallı Appolon felsefe şöleni olarak kutlanmalıdır. Tyanallı Appolon yanında Niğde her köyü, kasabası ilçesi tarihi derinliği ve zenginliği bulunmaktadır. Niğde gerçek anlamda Kapadokya krallığının başkentidir. Torosların Mezopotamya’ya kadar uzanan geçiş kapısıdır. Farklı uygarlıklarında merkezi olmuştur. Bölge tarihi değerleri gibi yetiştirdiği önemli isimleri ile de gündeme taşınmalıdır.” Dedi.

 

 

Kemerhisar’da Tyanalı Apollon Paneli Yapıldı Haberimiz için TIKLAYIN



 

Editör: TE Bilişim