Bor Bahçeli Beldesinde yer alan Köşk olarak da tabir edilen Roma Havuzu piknik döneminin açılmasına rağmen en kötü dönemini yaşıyor.
 
Haber-Yorum; Selim GÖKEL
 
Niğde’ye bir misafiriniz geldi ve Niğde’yi gezdirmeniz gerekiyor. İlk akla gelen yerlerden birisi olan Bor Bahçeli Beldesinde bulunan Roma Havuzu.  Milattan sonra 2. Yüzyılda  Trojen Hadrian tarafından yaptırılan bu önemli tarihi eser 1960 yılında tesadüfen ortaya çıkartılmış ve o zamandan beri de turizme açıktır. Halk tarafından Köşk olarak da tabir edilen havuz çevresi  mesire alanı olarak kullanılmakta.
 
 
 
Roma Havuzu’nun sorumluluğu bazı zamanlar Bahçeli Belediyesi, Bazı zamanlarda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sorumluluğu altında bulunuyordu.

 
ROMA HAVUZU ÇÖPLÜK OLMUŞ
 
Borhaber.net  takipçileri  Roma Havuzunun şuan ki halini fotoğraflayıp sitemize gönderdiler. Misafirleri ile Köşk ziyareti yapan hemşerilerimiz havuzun içinin çöplükten farklı olmadığını, piknik alanlarının ise bakımsız, içki şişeleri, gelişi güzel çöplerle dolu olduğunu belirttiler.
 
Roma Havuzunun durumunun farkında olan Bahçeli Belediyesi kendisini aklamaya çalışan  bir tabela asmış. Bahçeli Belediyesi’nin astığı tabelada “ Roma Havuzunun bakımı Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait olup Başkanlığımızın sorumluluğunda değildir. Bahçeli Belediyesi” yazıyor.
 
Bahçeli Belediyesi o tabelayı asmasa da o görüntüleri gördükten sonra oranın sorumluğunun Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait olduğunu bilirdik. Niğde genelindeki Turizm konularını düşününce Roma Havuzunun haline şaşırmıyoruz. Biz şaşırmıyoruz ama dışardan havuzu ziyaret için gelenler şaşırıyor.

 
HAVUZ PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN TEKLİF 


Binlerce yıllık tarihi Roma Havuzu bu güne kadar geldi, ancak bugünlerde havuzu korumayı bile beceremiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda su kaynağı  kuruyan Roma Havuzu için Bor Kaymakamlığı girişimde bulunarak yaptığı çalışmalar ile havuza su akışı tekrar sağlanmıştı. Hatta Havuzda sembolik olarak yüzme yarışması bile yapılmıştı.
 

Şuan  berbat halde olan Roma Havuzunu korumak, Havuz probleminin çözümü  için bir teklifimiz var, fazlada maliyeti yok. Yaklaşık 20 kamyon kumla havuzun üzeri kapatılır, mühürlenir! Belki ilerde daha iyi bir yönetim anlayışı hakim olduğunda da tekrar kum kaldırılır ve Niğde-Bor-Bahçeli  Turizmine açılır.

Komik bir teklif gibi gelebilir ancak emin olun Niğde'de korunamadığı, değerlendirilemediği  için üzeri toprakla kapatılmış tarihi yerler var... Bunu Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri daha iyi bilir. 
 
 
Editör: TE Bilişim