Niğde yer üstü tarihi ve doğa güzellikleri yanında, bilinmeyen henüz keşfedilmeyen yeraltı güzellikleri ile nadir bulunan yerlerden.

Niğde’de yüzlerce mağara var. Bir kısmı geçmişte korunma amaçlı da kullanılmış. Bir kısmı doğal olarak oluşmuş.  Bu mağaraları sadece o bölgenin insanları biliyor.  Niğde’de bulunan bazı  mağaralar ise sit alanı kapsamına alınmış.

Mağara konusunda ülkemizde en etkin ve alanında tek kuruluş,   1964 Yılında kurulan Ankara Merkezli Mağara Araştırma Derneği ilimizde bazı mağaralarda araştırma yaptı.  

Bu derneğin üyeleri geçtiğimiz günlerde, Bor İlçesi Kılavuz Köyüne gelerek, Suluibrik mağarasına dalış yaptı. Mağara Araştırma Derneği üyesi, Birhan Altay, Hakan Erdemir, Muharrem Samuk, Onur Çelik ve Vedat Gün’den oluşan mağara araştırma ekibine  köy sakinlerinden Doğan Çetinkaya ve Hamdullah Altındağ kılavuzluk ettiler. 1935 rakımlı Sulu İbrik (Sulu Obruk) mağarasına ulaşan ekip iki gün boyunca mağaraya dalış yaptılar.


92 METRE İNDİKTEN SONRA GÖL

Araştırma ekibinin anlatımına göre; Mağara dik bir şekilde iniyor ve -92 metre de sona eriyor. İnilen duvar tamamen akma damlataşlar ( traverten ) ile kaplı, hali hazırda da akan su ile oluşmaya süslemeye devam ediyor. Mağaranın girişi ilk başta 2X2 metre  boyutlu iken aşağı doğru genişleyip, 12,5 X 5 metre boyutlu bir genişliğe ulaşıyor. Aşağıda daralarak ilerleyen 16,5 m uzunluğunda, 5,5 m genişlikte ve ~8 m derinlikte durgun bir göl var. Zemini oluşturan molozlar çok oynak, 40 derece eğimle iniyor ve su birden bire derinleşiyor. Derinliğin 8 metre olarak tahmin edildiği mağara gölünün devamı ekibin yanında bot  olmadığı için devam edilemiyor ve   mağara dalışına son veriliyor.

MAD Mağara Araştırma Derneği ekibini  Kılavuz köyünün renkli kişiliği Doğan Çetinkaya misafir etti. Sulu İbrik mağarasındaki dalış ve araştırmanın ardından Kılavuz köyünden ayrılan ekip,  aynı bölgede olan Ayıini Mağarası ve Aladağlarda yer alan Avcı Gediği düdeninde de incelemelerde   bulunduktan sonra, Niğde’den ayrıldılar.

 MAD sitesindeki anlatım için TIKLAYIN


Editör: TE Bilişim