Karabük, demir-çelik sektörünün en yaygın olduğu bir il. Demir- Çelik sektörü burada çeşitli çevre ve sağlık sorunları da ortaya çıkarttı. Tabi bu sorunlara karşı bölge halkının tepkisi ve bilinçlenmesini de gecikmedi.

Haber: Selim GÖKEL
 
Niğde’de Akkaya Barajı çevre kirliliği sorunu var. Bu sorun Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan ve  Niğde Ak Parti Milletvekillerinin  iki dudağına ve vicdanlarına teslim edilmiş. Niğde  çevre bilinci konusunda tam bir zavallı durumda. Ama bu işler başka illerde böyle olmuyor. Hem çevre bilincinin "Sözde Aydınlar-Medeniyetler  Kenti" Niğde'ye örnek olması, hem de tehlikeli bir durumdan Niğde'yi haberdar edelim... 
  
Karabük ve Niğde ilişkisine gelelim.
 
Marmara Bölgesinde, Karabük ve Bartın başta olmak üzere Demir çelik üretiminin yaygın olduğu bölgelerde fabrika bacalarından oluşan atıklardan çinko üretimi başta olmak üzere tehlikeli geri dönüşüm uygulamaları yapılıyor.  Bu tesislerde çalışan işçilerin sağlıkları da  de zehirli kurşun ve çinko gibi maddelerin tehdidi altında kalıyor.
 
Marmara Bölgesinin demir çelik alanındaki 5 büyük şirket bir araya gelerek kısa adı MARZINC olan Marmara Geri Kazanım Sanayi ve Ticaret A.Ş isimli bir şirket kuruyorlar. Şirket işçi sağlığı, halk sağlığı ve çevre konusunda yaptığı olumsuz uygulamalar nedeni ile bölge halkından tepki çekiyor. Davalar, raporlar, yayınlar, protestolar vs.
 
 Şirket  ile o  kadar  mücadele ediliyor ki, www.marzinc.org isimli internet sitesinden de bölge halkı bilgilendiriliyor, haberleşiliyor.
 
İşte O sitede,  bugün yapılan bir yayında  Niğdeli İşçilerin Zehirleneceğinden bahsediyor. Bu durumdan ne Niğdeli işçilerin, ne de Niğdelilerin haberinin olduğunu düşünüyor ve aynen alıntılıyoruz…

MARZİC de Neler Oluyor?​


 Kapasite artırımına gideceğini açıklayan Marzinc yönetimi gelen tepkiler sonucunda sessizliğe bürünmüştü. Bugünlerde ise hedefini gerçekleştirmek için sessiz sedasız çalışmalarına devam ediyor.
Üstelik kimse farketmesin, şehirde gündem yaratmasın, tepki alınmasın diye Niğde ilinden getirilen taşaron firma ve işçileriyle birlikte hedefe ulaşma gayreti içindeler.
Marzinc kapasite artırımına giderse ne olacağını sitemizin "Marzinc Büyüyor Karabük Kurşunlanıyor" başlıklı haberimizde yazmıştık. 
Yine yazıyoruz;
Marzinc'in kapasite artırması demek; 
  Kanunlara aykırı olarak atık madde ithal etmesi demektir. Çünkü ülkemizde demir, çelik üretimi kapasite artırımına gerek duyacak kadar artmamıştır.
Herşeye rağmen kapasitesini artırınca,
- Karabük %35 daha fazla zehir soluyacak, 
- insanların kanındaki kurşun oranı %35 daha çok artacak,
- kuruyan ağaç sayısına %35 daha ilave edilecek,
- Tabiata %35 daha fazla atık su bırakılacak,
- İşçi ölümleri %35 çoğalacak,
- Kanser riski %35 daha artacak,
- Geleceğimiz %35 daha eksilecek,
- Karabük Atık İşleme Merkezi olma yolunda %35 daha fazla ileri gidecek.
Daha detaylı bilgileri;
"Marzinc Büyüyor Karabük Kurşunlanıyor" başlıklı haberimizde bulabilirsiniz.
Şimdi sormak lazım, Neden Niğde?
- Marzinc deki ölümleri bilmedikleri için mi?
- Kurşun zehirlenmesi hakkında bilgi sahibi olmadıkları için mi?
- Karabük halkının gerçekleri görmesini engellemek için mi?
- Karabük de tekrar gündem oluşturmadan sessizce hedefe ulaşmak için mi?
- Marzinc de çalışma sonucunda zehirlenip memleketine dönen işçinin ölümünden Karabük'ün haberdar olmaması, Marzinc'in suçlanmaması için mi?
Düşünün;
Marzinc de çalışıp kurşun zehirlenmesine maruz kalmış bir işçinin Niğde ili hastanelerinde yapılan tahlil sonucunda kanında yüksek oranda kurşun tespit edildiği zaman ilgili doktor bilir mi ki hastanın Karabük'deki Marzinc de çalıştığını ve orada zehirlendiğini? 
Bilmez...
Çünkü bilir ki Niğde ilinde kurşun salınımı yapan bir işletme yok.
Suçlu kim?
İşçinin kendisi; dikkat etmemiş kendine.
Peki Marzinc?
O cici işletme. Niğdeli işçiye bile ekmek veriyor, aş veriyor...
Ekmek parası umuduyla Karabük'e gelen Niğdeli işçi kardeşlerimiz, 
- Marzinc de çalışırken orada kurşun zehirlenmesinden ölen Karabüklü kardeşlerinizin olduğunu düşündünüz mü? Ya aynı ölümün sizlerin başına da gelebileceğini...
- Ailenizi rahat ettirmek için çalışıp sağlıksız bir vaziyette ailenize kavuşacağınızı hesap ettiniz mi? 
- Marzinc kazanırken ailelerinizin sizleri kaybettiğini biliyor musunuz?
- Eşleriniz, çocuklarınız, anneniz, babanız sizi Karabük'e sağlıklı bir şekilde uğurlayıp sağlıksız hallerinizle sizleri karşılayacağını hesaba kattınız mı?
- Ya ömrünüzün kısaldığını...
- Sağlıksız bir geleceğinin olacağını...
Hiç birini bilmiyorsunuz. Öğrendiğinizde ise her şey bitmiş olacak...


Orjinal link için TIKLAYIN; http://marzinc.org/guncel/news/53/MARZIC-de-Neler-Oluyor.html
Editör: TE Bilişim