NİĞDE VE BOR’A NASIL ULAŞIRSINIZ?
 Niğde ve Bor İlçemiz, yurdumuzun güneyini, İç Anadolu, Kuzey ve Batı Anadolu’ya bağlayan önemli demir yolu ve karayollarının kavşak noktasıdır. Çevre illeri olan Adana, Mersin, Kayseri, Konya, Nevşehir, Aksaray illeriyle karayolu; Adana, Kayseri ve Konya İlleri  ile de demiryolu bağlantısı vardır.
İl Merkezi ve tüm İlçeleri arasında karayolu, Bor ve Ulukışla İlçeleriyle ayrıca demiryolu ulaşımı vardır. İl sınırları içindeki  Karayolları ağının uzunluğu 454 Km demiryollarının uzunluğu ise 150 km’dir. 
1.543 km uzunluğundaki köy ve ünite yollarının %51’ini oluşturan 792 km’lik bölümü asfalt, 628 km’lik bölümü (%41) stabilize, 46 km’lik bölümü (% 3) tesviyeli, 77 km ise (%5) ham yoldur. 
İlimizin tüm ilçelerinde otomatik telefon santralı bulunup, telefonsuz köy yoktur. Faks, araç telefonu, cep telefonu hizmetleri de verilebilmektedir. Bir özel mahalli TV(Niğdetv), biri Bor’da (Borfm) olmak üzere 3 özel mahalli Radyo yayın kuruluşu vardır. Ulusal özel televizyon yayınlarının tamamı izlenebilmektedir.
  Karayolu: Niğde'den ülkenin her tarafına karayolu ile ulaşmak mümkündür.    Otogar Tel : (+90-388) 232 35 37 
 
Demiryolu:Niğde il merkezinden demiryolu ulaşımı Kayseri-Niğde-Adana bağlantılı yapılmaktadır.İstasyon Tel : (+90-388) 232 35 41  
Havayolu: Havayolu ulaşımı için Niğde'ye 130 km uzaklıktaki Kayseri Havalimanı ve 100 km uzaklıktaki Nevşehir Havaalanı kullanılmaktadır. THY ve Diğer havayollarına bilet satan firmalar mevcuttur. 
 BOR’UN JEOLOJİK VE COĞRAFİ GEÇMİŞİ 
Yukarıda belirtildiği gibi Bor merkezi, Kale mahallesinde kalıntıları kalmayan kale içinde kurulmuş Humman (Özden) çayı boyunca oluşan vadinin iki yanında genişlemiş ve 1800'lü yıllarda sazlık olan Karaköprü'ye doğru uzanmıştır. Denizden yüksekliği 1150 metredir. Okçu dağı 2700 metre yüksekliği ile en yakın dağ iken doğusunda Aydos, Üçkapılı, Kırkpınar Dağları ile Melendiz Dağı güney batısında yer alan yükseltilerdir. III. Jeolojik zamanda bölgede bir iç denizin olduğu varsayılmaktadır. Bu konuda ciddi bulgu ve iddialarda bulunmaktadır. Vahap Okay "Anadolu Konuşuyor" adlı kitabında Okçu Dağına bakan "Pınarbaşı mevkiinin Emen Ova'sından Leşkeri'ye kadar olan kesimin deniz olduğu elde edilen fosillerden anlaşılmaktadır, demektedir. "Nitekim, Bor bağlarının bitiminde Bor'dan Aksaray'a giderken dağda olan kayalığa Tokalıkaya denilmesi de Emen Ovası'nın denizden dönüşüme uğradığını kanıtlar niteliktedir. Pınarbaşı ve Acıgöl de denizle bağlantılı olabilir" (1986 sayfa: 267) şeklinde yazısını sürdürmektedir. İç deniz konusunda anlatım ve söylenceleri de vardır.

BOR’UN COĞRAFİ VE DEMOGRAFİK DURUMU 
Coğrafi konumu itibariyle İç Anadolu’nun güneyinde yer alan Bor’un yüzölçümü 1354 km2’dir. Kuzeydoğusunda Niğde, Doğuda Çamardı, Batıda Ereğli ve Karapınar, Güneyde Ulukışla, Kuzeyde ise Aksaray ve Altunhisar ile çevrilidir. Kuzeybatısında Hasan dağı, Okçu dağları; Doğusunda Aladağlar ve Demirkazık tepesi yükselir. Bölge Doğuya doğru uzanan bir yayla, Güneye ve Batıya doğru genişleyip uzayan bir ova konumundadır. Bor’un denizden yüksekliği 1100-1150 m.dir.
İlçenin iklim özelliği olarak İç Anadolu bölgesinin sıcak step iklimi hüküm sürer. Sıcak ve kurak bir yaz, az yağışlı yumuşak bir sonbahar, soğuk bir kış ve kısa bir ilkbahar göze çarpar. Yağış en fazla ilkbaharda görülür. Yıllık sıcaklık ortalama sıcaklık 12 derece, yağış ortalaması
334 mm.dir. Nüfusu 59.873 olup bunun 35.151 kişi İlçe merkezinde yaşamaktadır. İlçe Merkez , Kasaba ve Köyleri ile birlikte 38.122 seçmeni olup son 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde 32.730 oy kullanılmıştır. Belediye 1890 yılında kurulmuştur. 2 Dönemdir Milliyetçi Hareket Partisinden Yavuz CAN Belediye Başkanı seçilmiştir.  Bahçeli, Kemerhisar, Kızılca, Çukurkuyu,Karanlıkdere kasabaları olup Balcı, Bayat, Bereke, Emen, Gökbez, Halaç, Havuzlu, Karacaören ,Karamahmutlu, Kavuklu, Kayı, Kaynarca, Kılavuz, Kızılkapı, Kürkçü, Narazan, Obruk, Okçu, Postallı , Tepeköy olmak üzere 5 kasaba ve 20 köyü bulunmaktadır.  İlçe merkezine en yakın köy 4 km. ile Okçu, en uzak köy ise 67 km. ile Obruk köyüdür. İlçenin köy ve kasabalarıyla olan bütün yolları asfalt olup son zamanda bağ ve tarla yolları da asfaltlanmış olup ulaşım sorunu bulunmamaktadır.İl Merkezine uzaklığı 13 Km. olup, İlçe sınırları içerisinde E90 karayolu geçmekte olup Türkiye’nin her yerine karayolu ile gidilebilmektedir. İlçe Merkezinden Demiryolu geçmekte ve Adana, Kayseri, Ankara,İstanbul gibi illere tek trenle ulaşmak mümkündür. 
BOR’DA EKONOMİK VE TİCARİ GEÇMİŞ 
Tarihi, doğası ile zenginliklerle dolu Bor ilçesinin bir diğer özelliği de ünlü Bor pazarı ve günümüze ulaşan el sanatlarıdır.
Bor ilçesinde Salı günleri kurulan Bor Pazarı birden ayrı yerde özelliği olan Pazar yerleri oluşumu ile panayıra dönerdi. 30-40 yıl öncesi İç Anadolu bölgesi en önemli Pazar yerlerinden biri Bor sayılırdı. Farklı illerden ilçelerden Bor'a Salı günü akın olurdu. Bor Pazarında Sebze-Meyve Pazarı, Hububat Pazarı, Hayvan Pazarı, Halı Pazarı, Yoğurt-süt-yağ Pazarı ile demirciler Çarşısı, Keçeciler Meydanı, Kasaplar çarşısı, Bahçeli Kahve önü ayrı yerlerdeki önemli alış veriş merkezleri idi..

Bor'da Halıcılık, Dabaklık, Kececilik, Marangozluk, Bıçakcılık, Köşkerlik, Terzilik, Demircilik(Çan,sac,soba,mangal,kapı kilidi,pencere demiri, bebelere beşik gibi), Kaşıkçılık, İp Boyacılığı(kök boya ile), palancılık,ot yastık yapımı, heybe yapımı, oymacılık önemli iş kolları idi. Yurt genelinde yapılan işler alıcı bulurdu. Halı yurt dışına kadar satışı olurken, Dabaklık (deri işleme) Ülke genelinde önemli yere ermişti. Keçelikte söz sahibi konuma gelen bölgede AHİ geleneği egemendi.

Esnaflar işlerinde usta yaşamdan da tad alan kişilerdi. Sıra geceleri yapılan Bor'da her öğle esnaflar gruplaşıp tava ve söğürme yeme alışkanlığı vardı. İş ve esnafa ahlakı olarak ilçede dayanışma önemli boyutta idi. Pazara gelen köylü ya da yabancı herhangi bir işyeri önüne alışveriş yaptığı eşyayı emanet bırakır hırsızlık olmadığı gibi koruma sağlanırdı.

Bor ilçesi için ticaret önemli bir olgu idi. Süreç bazı iş kollarını yok etti. Bor'da ticaret geriledi.

İlçe eğitime de önem verilen ve başarılı yöneticilerin çıktığı bir özelliği de vardı. Çok sayıda vali, profesör gibi konumda başarılı kişilerin çıkmasından öte Niğde siyasetinde isim olmuş politikacılarında varlığı bilinendi. Daha 1960'larda Balo, tiyatro, sinema gibi etkinlikler günümüzden çok ilerde idi.

Bor bağları bahçeleri ile de ünlü bir merkezdi. Çukurova'dan yaylacıların geldiği ilçede Üstün Park, Kayabaşı, Pınarbaşı gibi mesire yerleri ilgi bulan alanlardı. Bor'da 30 yıl öncesine kadar halk bağlara taşındığında evlerini yaylacılara kiraya verirdi. Bor, Bahçeli, Kemerhisar'ın elması, armudu, şekerparesi, üzümü meşhur iken Kızılca Pancar ile Çukurkuyu Hayvancılık ile adını duyuran yerlerdi.

Büyüklerimizin sık sık ifade ettikleri : "Bor'un havasını, suyunu ve etini hiç bir yerde bulamazsınız." sözü hâlâ hafızalarımızdadır. Her ne kadar günümüzdeki Okçu suyu geçmişteki özelliklerini taşımasa da, havası kış aylarında çeşitli nedenlerle kirlense de, yine benzer özellikleri ve güzellikleriyle Bor harika bir yerdir. 
 
BOR EKONOMİK VE TİCARİ AÇIDAN MEVCUT DURUM
          BOR İlçemiz kalkınmada öncelikli İller arasına alınan İlimiz Niğde’ye sadece 13 Km. mesafededir ve Niğde’nin en büyük ilçesidir. Komşu illerimiz Adana, İçel, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kayseri karayollarıyla geniş bir ulaşım ağına sahip olup, Adana , Ankara Oto Yolunun ve Hava Alanının tamamlanıp açılmasından sonra ise ulaşımda rahatça Türkiye ve Dünya pazarlarına açılacaktır. Mersin limanına uzaklığı 160 km. dir. Bu uzaklık Adana otobanı tamamlandığında çok daha kısa mesafeye inecektir.  
          İlçemiz BOR; Sahip olduğu Keçecilik, Dericilik, Dokumacılık, Demircilik, Bakırcılık Marangozluk sektörlerine dayanan küçük sanayisi ile geçmişte büyük bir iç pazarımızı oluşturmaktaydı. Geçti Bor’un Pazarı Sür Eşeğini Niğde’ye söylemi de bunu teyit edicidir. Keza İlçemizde 1637 yılında başlayan ve su gücüyle çalışan imalathanelerde üretilen Barut yılda = 100.000= vukıyye ye yani yaklaşık (125.500) Kg. kadar yükselmiştir. Osmanlının uzun süren savaşlarında ki cephane ihtiyacı olan barutun %80’i BOR ilçesinde karşılanmıştır.  
          Bugün; 292 Hektar hazırlanmış alanı, alt yapısı tamamlanmış 314 parseli ve muafiyetleri ile Bor Organize Sanayi Bölgemiz kuruluşlara, işadamları ve sanayicilerimize cazip imkanlarıyla altın fırsatlar sunmaktadır. Ve bölgemiz geleceğin Orta Anadolu üretim ve ihracat merkezi olacaktır. 5084 Sayılı Teşvik Yasası en büyük avantaj olarak yatırımcıları cezbetmektedir.  Hızla büyüyüp gelişen Niğde Üniversitesi bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesine de önemli katkı ve hız vermektedir.
          Bölgemizde başta Bakır, Çinko, Kalay, Demir, Cıva, Altın, Gümüş, Ponza Taşı ve mermer olmak üzere bol miktarda yer altı zenginliklerimiz bulunmaktadır. Doğalgaz boru hattı ilçemizden geçmiş olup en kısa zamanda yerel dağıtımı yapılacaktadır.
         BOR 40 bine ulaşan İlçe nüfusu ile İlçemiz de gerçekleşmesi beklenen yatırımlara hazırlanmakta, asgari ücretle çalışmaya hazır genç bir nüfus da yatırımcılara ayrı bir avantaj yaratmaktadır. 
         İlçemizin yatırıma elverişli özelliklerinin göze çarpmayışı üzücü ve düşündürücüdür. Bölgemiz incelenmeli ve tanınmalıdır. Yer arayan pek çok yatırımcının aradığı imkanları İlçemiz Bor sunmaya hazırdır ve kazandırırken kalkınma trendini yakalamayı hedeflemiştir.
 BOR İLÇESİ TARIMSAL DURUMU
Toplam arazi miktarı : 1.432.610 da.Toplam tarım arazisi miktarı :  569.250 da. Toplam arazi içinde payı %39,7 Sulu : 155.700 da. %27,3Kıraç: 413.550.da. %72,7 toplam tarım arazisi içindeki payıdır.Tarla arazisi: 4962.720 da %86,4 ( Toplam tarım arazisi içinde payı)Buğday:  123.000 da. %49,9 (Tarla arazisi içinde oranı)Arpa    :    75.000 da. %30,4                  Çavdar  :  173.770 da. % 5,6                  Şekerpancarı :  11.940 da. % 4,9           Dane mısır    :   3.440  da. % 1,4             Slajlık Mısır: 3.150 da. % 1,25 ile en fazla yetiştirilen ürünleridir.Meyve Arazisi: 50.220 da. %8,8 (toplam tarım arazisi içinde payı)Elma: 40.950 da % 81,5 - Kayısı: 2.150. % 4,3 Armut, Kiraz, Ceviz vb meyveler     yetiştirilmesine rağmen kapama meyve bahçeli olarak değil karışık olarak yetiştirilmektedir.Sebze Arazisi: 13.310 da  % 2,3- Lahana: 5.240 da.  % 39,4   Kavun: 2.640 da.  % 19,8Domates: 1.190 da %  8,9,  Bağ Arazisi: 14.000 da % 2,5  
  BOR İLÇESİ HAYVANCILIĞININ GENEL DURUMU 
Hayvancılık: İlçemizde ekonomik olarak yapılan hayvancılık Süt İnekçiliği Besi Hayvancılığı (Büyük ve Küçükbaş) Damızlık Koyun Yetiştiriciliği Yumurta Tavukçuluğu ve Arıcılık olarak sınıflandırılabilir.   
Süt İnekçiliği: İlçemizde Resmi kayıtlarda 12.965 Baş büyükbaş Hayvan mevcut olup bu rakamın 6.000 Başı laktasyon peridoyundaki süt veren inektir. Mevcut rakamın çoğunluğu Kültür Irkı yüksek süt verimine sahip Holstein ve Holstein Melezi hayvanlardır.
Besi Hayvancılığı:İlçemizin mevcut sığır varlığının %20si yani 2.000 Başı Besi danası olup Kapalı ve Yarı Açık işletmelerde Süt inekçiliği ile birlikte Kombine olarak Yapılmaktadır.
Koyun Yetiştiriciliği: İlçemizde 82.100 Baş Koyun ve 7.370 Baş Keçi mevcuttur. Koyun ve Keçinin besi ve damızlığa yönelik olarak kuzu iken satışı yapılmaktadır.
 Yumurta Tavukçuluğu: İlçemizde 40.000 Baş kapasiteli üç adet kümesten oluşan Kafeste Yumurta Tavukçuluğu İşletmesi vardır.
 Arıcılık: İlçemizde Gezginci Arıcılık mevcuttur. Toplam 6.837 Adet Arılı Kovan bulunmaktadır. 
DABAKLIKİlçemizde 60’a yakın dabak esnafımız vardırAylık ortalama 400-500 ton deri işlenmektedir.Bu derilerin bir desisi  0,25 - 0,35 .-YTL arasında satışı yapılmaktadır.Üretilen bu deriler yurt içi ve yurt dışında pazarlanmaktadır. Yurt içinde Adana, Konya ve İstanbul olmak üzere birçok ile satışı yapılmaktadırYurt dışında ise İtalya ve Rusya’ya ihracı yapılmaktadır.Üretilen derilerin yarma, süet,vidala, toft gibi çeşitleri vardır.
YAYLA TURİZMİİlçemiz Bor’da  yayla turizmi çok gelişmiştir. Özellikle yaz aylarında  Bahçeli ve Kemerhisar kasabalarımız ile Kemerhisar içmecelerine gelen Çukurova insanı oldukça fazladır.  
 TOKİ   Niğde- Bor yolu üzerindeki  TOKİ’de toplam 916 konut mevcuttur. 
 FABRİKALAR Bor Şeker Fabrikası ( Halen 702 işçi çalışmaktadır.)Ana Bakım Merkez Komutanlığı (İşçi sayısı azaltılmakta ve kapanıp kışla olacağı belirtilmektedir, Ekonomimize katkısı büyük olmakla birlikte kapatılmaması hususunda bir girişim yoktur.)  
 YÜKSEK OKULLAR
 Beden Eğitim Meslek Yüksekokulu              :     242 öğrenci 
Bor Meslek Yüksekokulu                           :   1050  öğrenci     
 Halil Zöhra Ataman Meslek Yüksekokulu      :     460  öğrenci olup gece bölümleri kapanmış ve her geçen gün öğrenci ve bölüm sayısı azalmaktadır
 
Editör: TE Bilişim