Niğde Özel İdare AR-Ge birimi tarafından Niğde Valiliği, İl Özel İdare, Niğde Barosu, Niğde Belediyesi, Niğde Milli Eğitim Müdürlüğü ve Avrupa Gençlik Eğitim Spor Derneği’nin proje ortağı olduğu Muhtarlara yönelik proje hibe desteği aldı.


T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından sivil toplum kuruluşlarının kamu faydası içeren projelerinin desteklenmesi amacıyla açılan 2014 yılı 1. Dönem proje çağrıları kapsamında hazırlanan “Katılımcı Demokrasi ve Çağdaş Yönetim Anlayışı Temelinde Etkin Muhtarlık Eğitimleri” isimli proje 57.910,00 TL hibe desteği almaya hak kazanmıştır.


Niğde İl Özel İdaresi Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan projede; Niğde Mahalli İdareler İl Müdürlüğü, Niğde İl Özel İdaresi, Niğde Barosu, Niğde Belediyesi, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Avrupa Gençlik Eğitim ve Spor Derneği (Agesder) proje ortakları olarak yer almaktadırlar.



TÜRKİYE'DE İLK VE ÖRNEK OLACAK

Projenin genel amacı, Niğde Muhtarlar Derneği’nin kurumsal kapasitesinin artırılması, Niğde İli muhtarlarının daha etkin hizmet verebilmesi için gerekli eğitim süreçlerinin tamamlanması, kamu kurumları ve diğer STK’larla birlikte proje gerçekleştirme kültürünün gerçekleştirilmesi ve muhtarlar vasıtasıyla vatandaşlarımızın karar alma mekanizmalarına daha aktif katılımlarının sağlanarak katılımcı demokrasinin kökleşmesine ve toplumsal yaşam kalitesinin kalıcı olarak yükseltilmesine katkı sağlamaktır.


Proje dahilinde, Niğde İl’indeki tüm mahalle ve köy muhtarlarına (268 muhtar) Dernek Yönetimi, Türk İdari Yapısı, Muhtarların Görev Yetki ve Sorumlulukları, Yazışma Teknikleri ve Belge Arşivleme, Temel Bilgisayar Kullanımı, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) kullanımı, Yerel Yönetim Knunları, İş Ahlakı ve Etik Değerler, Devlet Mallarının Korunması, Halkla İlişkiler ve Yerinde Problem Çözme, Resmi İş ve İşlemlerde Vatandaşa Rehberlik, Sosyal Yardımlar, Kriz ve Afet Yönetimi Genel İlkeleri, Hizmet Talep Etme Yöntem ve Usülleri, Sosyal Medya Kullanımı,Güvenlik ve Asayiş Hizmetlerine Destek, Çevrenin Korunması konularında eğitimler verilmesi planlanmaktadır. Eğitimlerin tamamlanması akabinde ülkemizde bir ilk olarak 1. Niğde Muhtarlar Çalıştayı’nın gerçekleştirilerek, Türkiye’deki tüm muhtarların da istifade edebileceği “Muhtarın El Kitabı ve CD’si” isimli bir kitap seti ortaya çıkarılacaktır. Geleneksel hale gelmesi planlanan ve Niğde İl’indeki tüm muhtarların iştirakiyle toplanacak muhtarlar çalıştayında, muhtarlarımızın temsil ettiği vatandaşlarımızın sorunlarına, kurumlar arası işbirliği ve katılımcılık anlayışı temelinde il dinamikleri içerisinde yerel ve verimli çözümler üretilmesi ile ilgili stratejiler belirlenecektir. Çalıştay faaliyetinin gerçekleştirilmesinden sonra ise muhtarların görev ve yetkilerini, muhtarlarca yapılacak her türlü resmi iş ve işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğini örneklemelerle görsel ve anlaşılır bir dille anlatan bir başucu kitabı oluşturularak ilimiz muhtarlarına dağıtılacaktır.


Böyle bir çalışmanın ülkemizde bir ilk olması ve ülkemizdeki tüm muhtarlarımızın bu örnek çalışmadan istifade etmelerinin sağlanması amacıyla, “Muhtarın El Kitabı ve CD’si” hazırlanarak ülkemizdeki tüm valiliklere gönderilecektir. Buna ek olarak, vatandaşlarımızın ilimizdeki tüm muhtarlıklara internet ortamında hızlı erişimlerinin sağlanması ve aynı zamanda ilimizin mahalle ve köy bazında tanıtımının yapılabilmesi amacıyla Niğde mahalle ve köyleri dijital platformu ve web sitesi oluşturulacaktır.


Projeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner: “ Sayın Valimiz Necmeddin KILIÇ başta olmak üzere, projemizi oluşturan Niğde İl Özel İdaresi’ne ve Genel Sekreteri Ali NEBOL’e ve proje ortağı kurumların yöneticileri olan Niğde Belediye Başkanı Faruk AKDOĞAN’a, Niğde Barosu Başkanı Hüseyin DEMİRBİLEK’e, Niğde İl Milli Eğitim Müdürü H.İbrahim YAŞAR’a ve Avrupa Gençlik Eğitim ve Spor Derneği (Agesder)’e şükranlarımı arz etmek istiyorum. Projemiz ülkemizde alanında bir ilk olacaktır. Bu sebeple diğer 80 il için çok güzel bir örnek teşkil edecektir. Bu yönüyle Niğde Muhtarlar Derneği’ni ve Niğde’mizi öncü bir pozisyona taşımanın mutluluğu içerisindeyiz. Biz bu projeyle kazanacağımız tüm bilgi ve tecrübelerimizi diğer illerdeki muhtar arkadaşlarımızla da paylaşacağız böylece projemizin olumlu kazanımlarının ülkemiz geneline yayılmasını sağlayacağız. Biz, projemizi bir başlangıç olarak görüyoruz. İlerleyen dönemde AB, Ulusal Ajans ve diğer kurumlara sunulmak üzere yeni projeler hazırlayarak diğer illerin muhtarları ve muhtar dernekleri arasında ilklere imza atacağımız yeni işler başarmayı hedeflemiş durumdayız. Bu hedeflerimize ulaşma yolunda bizleri her zaman destekleyen milletvekillerimiz Sayın Alpaslan KAVAKLIOĞLU ve Ömer SELVİ ile Niğde’de muhtarlık vazifelerini özveriyle yürüten kıymetli arkadaşlarıma da teşekkürü borç bilirim.”

Editör: TE Bilişim