Selim GÖKEL Yorumladı

Niğde tarihinin en önemli projelerinden birisi; Kale ve çevresindeki düzensiz yapılaşmayı ortadan kaldıracak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Niğde Belediyesinin işbirliği, Anıtlar Kurulu’nun onayı ile Niğde Kale ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesi uygulamaya konulacak. Bu bir kentsel dönüşüm projesi değil, koruma ve yenileme projesi.  Taş binalardan oluşacak, sosyal alanları, geleneksel Niğde evleri,  bazı sosyal merkezlerde olan,  olması gereken kafe, çay bahçesi, oyun alanları, lokanta  gibi işletmeler... Ticari ve ekonomik alanlar olacak, Niğde ekonomisine katma değer katacak. Yeşil alanlar, dere, gölet, köprüler en önemlisi Niğde’nin 10 bin yıllık yaşına, şanına  yakışır, kültür, turizm  ve tarih kokan bir ortam oluşturulacak. 

Kale ve Çevresinin Koruma ve Yenileme Projesinin slaytlarını izledim, dinledim, fikir sahibiyim. Burada bu projenin bazı detaylarını, sağlayacağı faydayı da biliyorum ama sizleri uzun bir yazıyla sıkmak da istemiyorum.

Asıl konu başka.

Hani  birçok ilde gördüğümüz gıpta ettiğimiz yerler var ya... Hani diyoruz ya, “Medeniyetler Şehri” işte bu kavramı dolduran,  Niğdemize yakışan 2023 yılında büyük bölümü tamamlanacak devasa bir proje… Bakan beyin ifadesi ile “Türkiye’de örnek bir yer olacak”.

Bor’da silah ve uyuşturucu operasyonu! Bor’da silah ve uyuşturucu operasyonu!

Şimdi böyle bir proje destek gerektirir. Nasıl bir destek;

Ekonomik bir destek ki yukarıda saydım  Bakanlıklar – Toki – Belediye – Anıtlar Kurulu, hatta Özel İdare…

Bir başka destek halk desteği ki buda var, heyecan veriyor, gözlemliyoruz.

Bir başka destek siyaset desteği… Hükümete sunulmuş, Bakan geldi inceledi, Valilikte basın açıklaması ile “...tamam” dedi.

Konu Niğde Belediyesi Meclisine getirildi. Parsel parsel görüşüldü ve  bütün partilerin oylamasına sunuldu hiç çekimser veya olumsuz oy bulunmadan İYİ Parti ve CHP’li Meclis  üyelerinin de onayı ile “OY BİRLİĞİ İLE KARAR VERİLDİ”.  Bütün partilerin meclis üyeleri de destek verdi. Karar aşağıda görebilirsiniz.

 Peki bugün ne yaşanıyor?

Böylesi bir projeyi meclis kararlarında olduğu gibi,  desteklemesi gereken muhalefet ne yapıyor?

Birgün,  İYİ Parti lideri Meral Akşener’i bu eski sanayiye götürüyorlar.

Bir başka gün,  CHP Milletvekili heyeti hoop eski sanayiye götürüyorlar…

İYİ Parti ve CHP’li Meclis üyeleri neden onay verdi peki… Aynen “Karakolda doğruyu söyler mahkeme de şaşar” durumu yaşanıyor. Meclis üyeleri partilerinden bağımsız kararlar mı alıyor. 

İYİ Parti ve CHP,  Niğde’nin yararına olan bir durumu adeta “Siyasi Şova” dönüştürüyor. Popülist siyasetin getirisi olmaz. Birkaç esnafın şahsi-maddi çıkarını Niğde’nin, Niğdelinin çıkarına feda ediyorlar. Yazık!...

Neden bu güne kadar ki Belediye Başkanları bu mezbelelik haline  gelmiş,  Kalenin doğusu ve eski sanayiye el atamamış, teğet geçmişler. Onu bir sorgulasınlar…

Esnaf CHP’li heyete bağırıyor. “Biz buradan çıkmak istemiyoruz” diye. Vatandaş da şehrin ortasında dökük, eksik, adı üstünde eski sanayi görmek istemiyor. Çekim merkezi olan, nefes alacak, misafirini getirebilecek, mevcut kültür ve turizm varlıklarına katkı ve turizme ivme kazandırabilecek, iş aş alanları oluşacak bir yer istiyor. Bunun içinde Belediye'nin rantı varsa , varsın olsun, belediye kazansın, kazandırsın. Yeni Çarşı gibi bir ticaret merkezi açıldı. Mumin İnan'ın başkanlık  döneminde kötü mü oldu? Varsın Başkan Emrah Özdemir'in de bir eseri olsun... 80 li yılların başkanı Feridun Zeren'in açtığı yollarda, oluşturduğu  yerleşim yerlerinde yaşıyor, ticaret yapıyoruz.  

Belediye her türlü teklif ile gelmiş. Konut istiyorsa konut, Ata Sanayinden dükkan istiyorsa dükkan… Yok,  benim hissem  burada kalsın diyorsa kalacak… Yürütecek komisyon kurulmuş… Belediyenin elinde acele kamulaştırma kanunu da var. Ama her şey gönüllü olsun istiyor.

Eski Sanayi Esnaflarını da dinledim. İşyeri sahiplerinin büyük çoğunluğu zaten kabul ediyor. Birkaç esnaf itiraz ediyor. Popülist politikacılardan medet umuyor.

Sanayide bazı işyeri sahipleri,  zamanında, eski başkanlar döneminde,  dükkanlarına belediyeden 1-2 metre yer eklemişler. Zamanla 10 metre olmuş, 20 metre olmuş, üst kata çıkmış,  yana taşmış… Ama vergi, harç vs. bütün ödemeler de  yıllarca hep O 1 metre üzerinden ödemiş. Burada devletin kaybı var. Şimdi çıkıyor "hayır benim 1 metre veya 2 metre değil, 50 metre, 100 metrem var" diyor. Cıngar kopartıyor. Belediyenin yerine olsam geriye dönük o kayıpların tahsil yoluna da giderim. Ya da acele kamulaştırma uygularım. Başka şehirlerde  hiç böyle uzatmıyorlar. Şehrin merkezinde sanayi olmaz. Mermerci olmaz, keresteci olmaz,  ki onlara özel sanayileri de  kuruldu. Ortada bırakmıyorlar ki. Hele mezbelelik,  dökülen bir sanayi hiç olmaz.  Esnaflığın bir raconu, kültürü,  ahlakı vardır. Ahilik kültürü denen bir şey vardır. Onları da göremiyoruz, orada. 

Birkaç esnafın maddi hissiyatı,

 Birkaç şov siyasetçisinin histerisi,

Niğdelinin geleceğine ipotek koyamaz.

Böyle bir proje ki,  mecliste muhalefet partilerinin de onayı alınmış bir proje,  İYİ Parti ve CHP’li siyasetçilerin “ŞOV” yapacağı, köstek olacağı bir alan olarak seçilmemeliydi…

Bir kere daha yazık…

...

Editör: TE Bilişim