CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Niğde ilinin Büyük Şehir olup olmayacağını TBMM’de Bakan’a sordu. Maliye Bakanı Naci Ağbal” bu konuda bir çalışma yürütülüyorsa bile Hükûmet olarak bu çalışmalar neticelendiğinde zaten gerekli açıklamaları yapıyoruz.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yaptığı konuşmada şöyle dedi; “Niğde ili, Orta Anadolu'da Osmanlı döneminde sancak olan, bir dönem Kayseri'ye bağlanan Yahyalı ile Nevşehir ve Aksaray'ın da bağlı olduğu merkezdi. Orta Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden olan tarih ve kültür zenginlikleriyle dolu Niğde, aynı zamanda önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesidir. 1984 yılında başlayan büyükşehir uygulamasıyla İçişleri Bakanlığı 30 olan büyükşehir sayısını 51'e çıkaracağı, bu yönde çalışmaların yapıldığı kamuoyuna yansımıştır. Yeni belirlenen değerlendirmede büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriterinin 700 binden 400 bine düşürüleceği belirtilmektedir. Yeni kurulacak büyükşehirler arasında Niğde'nin adının olmadığı ifade edilmektedir. Niğde ili neden bu değerlendirmeye alınmamaktadır. Çevre illerin Niğde'nin dışında böyle bir uygulamadan yararlanması Niğde'nin daha da geri kalmasına neden olacaktır. Niğde aynı zamanda Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesine de alınmamış, çevre iller içinde tarımsal anlamda da bu konuda kendisine destek sağlanmadığı için en geride kalan il durumuna düşmüştür” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal; “Niğde konusunda ise büyükşehir belediyelerine ilişkin olarak sayın vekilimiz bir tahminde veya bir düğümden bahsetti. Bende böyle bir bilgi yok. Dolayısıyla bu konuda bir çalışma yürütülüyorsa bile Hükûmet olarak bu çalışmalar neticelendiğinde zaten gerekli açıklamaları yapıyoruz
 
Editör: TE Bilişim