Bu haberden bir önceki haberimizin başlığı “Niğde İl Özel İdaresi Köyleri Şehir Yapacak” şeklindeydi. Valilik talimatıyla ilçe  Kaymakamları da  “Köyler Şehir  Olacak” demişlerdi.

 

Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Fotoğraflar: Doğan ÇETİNKAYA

 

Köylere şehir de olan bir kısım yaşam alanlarını kazandırmak için, kısacası köylerden göçü durdurmak için  Niğde Valisi Necmeddin Kılıç,  İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol gerçekten samimi çalışmalar içindeler.

 

GEÇEN SENE DE YOLA DEV KAYALAR DÜŞMÜŞTÜ.

 

Geçtiğimiz yıl 2014 yılının Ağustos ayıda bir haber yapmıştık. “Bor Kılavuz Köyü Yoluna Kayalar İndi” diye.

Haberimizde Kılavuz Köyünü  Bor’a bağlayan yola dev gibi kayalar düşmüştü.. (Burada Tıklayın)Yolu kapatan kayaları köylüler  ve minibüs  şoförü  yolun dışına kaldırmıştı. Allah’tan  kimsenin geçmediği bir  zamanda kayalar yuvarlandı da  zarar ziyan olmadı.

 

DÜN  YİNE AYNI YOLA DEV KAYALAR DÜŞTÜ

Dün yine Kılavuz Köyünde, aynı yol üzerinde yine dev bir gibi bir kaya yuvarlandı.  Köyün  tepelerin den yuvarlanan kaya tali yola yuvarlandı ve durdu. Biraz daha ilerlese Kılavuz-Bor yolu üzerine düşecekti.

 

Daha önceki haberimizde de uyarmıştık,  şimdi de uyarıyoruz. Bu köyde önlem alınmaz ise.  Bu kayalar birilerinin tepesine düşecek, burada insanlar zarar görecek. Demedi demeyin…

  

Kılavuz köyü Niğde’nin en eski köylerinden birisi. Dar gelirli ama,  çok güzel  insanların yaşadığı bir köy. Çoğunlukla Bor’a göç veriyor.  Köyün oturumu nedeni ile yapılaşma yok. Diğer köylerde ki gibi betonarme evler bulunmuyor.  Kargir  ve kerpiç  evler, dar sokaklar.  Evler üst üste, bir evin damı diğer evin avlusu. Bakımsız köy bir vadiye sıkışmış halde.

 

KÖYÜN UYGUN BİR YERE TAŞINMASI İSTENİYOR

Hafta sonları bizim çocuklar ile  AVM’leri gezme yerine Niğde’nin köylerini geziyoruz. Geçtiğimiz hafta Çiftehan ve çevre köylerinde, iki hafta önce tesadüf ya  Kılavuz köyündeydik.  İl Özel İdaresi’nin yaptırdığı Çamardı – Kılavuz arası  yolu genişletme ve asfaltlama çalışmaları  geçtiğimiz sene tamamlandı. Kılavuz- Bor arası yolu ise hala kötü durumda.  Bu sene aynı köyde diğer köyleri de kapsayan sulama kanalı inşaatını  gördük. Yüklenici firma kışın ara verdiği çalışmalara başlamış. Bunlar güzel …

 

Köylülerle konuşurken Kılavuz köyünün aynı Kaynarca’nın afet bölgesi olmasından dolayı taşındığı gibi köylerinin de fiziki şartları uygun bir yere taşınmasını istiyorlar.  Bu konuda geçmişte çalışmalar da yapılmış yer belirtilmiş ama hiçbir çalışma olmamış.  İl Özel İdaresi ne yaparsa yapsın, fiziki şartlarından dolayı…

Kılavuz köyü  şehir olmaz!...






Editör: TE Bilişim