Niğde'nin köyleri Niğde İl Özel İdare Genel Sekreterliğinin yaptığı çalışmalar ile daha yaşanabilir hal alıyor. Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada Niğde'nin köylerinin planlı gelişimi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. 

Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada;  Köylerde yapılacak inşaatlara hazırlanacak olan projeler ile inşaat izni verilmektedir. Ayrıca köy yerleşik alan dışında ruhsat alınmadan yapılan yapılar ise kaçak yapı hükmündedir.

Köylerimizin Planlı Gelişimi İçin Çalışıyoruz

İmar Planı olmayan köylerde kaçak yapılaşmayı önlemek amacıyla köy gelişim planı, köy yerleşik alan genişletmesi çalışmaları yapılmaktadır. Bunun dışında 18. Madde uygulaması yapılarak düzgün parseller üretilmekte ve köylüye cüzi bedellerle satılmaktadır. Ayrıca köylüye arsası üzerine uygulaması için tip proje desteği de bila bedel verilmektedir.

Daha Yaşanabilir Köyler Hedefliyoruz

Yapılan ve yapımına devam edilen imar çalışmaları neticesinde;
Köy muhtarlığına gelir sağlanacak, sonuç itibarı ile yaşanabilir köyler tesis edilmiş olacaktır.
Köylerde yapılacak Planlı Alanlar ile çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi ve böylece mevzuata uygun yapılaşma amaçlanmaktadır. Köy nüfusuna kayıtlı ihtiyaç sahibi kişilerin uygun fiyata parsel edinerek ev yapmaları sağlanacaktır. Planlı parsellerin olması köye gidecek hizmetlerin daha kolay olmasını sağlayacaktır.

Tüm Köylerimizde Yerleşik Alan Sınırları Tespit Edildi

İmar Planlı alanlarda ise arsa üretmek amacı ile 18. madde uygulaması yapılmaktadır. İlimizde 131 köyün 23’ünde (kapanan belediyeler) imar planları bulunmaktadır. 108 köyümüzde ise imar planı kısmen bulunmakla birlikte tüm köylerin köy yerleşik alan sınır tespitleri yapılmıştır.

33 Köyde Parseller Ürettik

3367 Sayılı yasa ile köy gelişim planı yapılarak köylerin düzenli ve imarlı gelişebilmeleri hedeflenmiştir. Köylüye bahçesi yerine köye en yakın noktada imar parselleri üretilerek ve uygun fiyatlarla satılarak kaçak yapılaşmanın önüne geçilmeye çalışılmıştır. İlimizde 33 köyde parsel üretimi yapılmış olup, 17 köyde üretilen parsellerin tümü satılmıştır.

Köy gelişim Planı ile üretilecek parsel sayısı

İLÇE TAHMİNİ PARSEL SAYISI
Merkez : 470
Bor : 590
Ulukışla : 590
Çamardı : 170
Çiftlik : 100

18. Madde Uygulamamız Devam Ediyor

İlimiz merkez ve ilçelere bağlı 20 köyde 3194 sayılı İmar Kanunun 18. madde uygulaması ihalesi yapılmış olup, Çalışmaları devam etmektedir

Tip Proje Desteği Veriyoruz

Vatandaşlarımızın köylerde yaptıracak oldukları konutlar için vatandaşlarımızı mimari proje maliyetinden kurtarmak amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden 50 adet konut projesi tedarik edilmiştir. Bununla birlikte yeni tip proje çalışmaları devam etmekte olup bu projeler ücretsiz olarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır. Bu projeler CD ortamında Kaymakamlıklara da gönderilmiş olup, köylerimizde bulunan vatandaşlar projeleri bila bedel Kaymakamlıklardan da alabilmektedir" denildi. 



Editör: TE Bilişim