Bor Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl düzenlenerek hizmete sunulan Üstün Park Niğde ve Çevresinin çekim merkezi oldu.

 
Ramazan ayında sahura kadar açık olan Üstün Park’ı Bor ve çevresinden gelenler dolduruyor, bazen yer bulmak mümkün olmuyor. Canlı müzik yayınının da yapıldığı parkta, her bütçeye uygun bölüm bulunuyor. Ücretsiz olarak oturulabilecek kamelyalar, Canlı müzik yayını yapılan alt bölüme göre daha hesaplı ikram yapılan üst bölüm, çocuklar için geniş oyun parkları Bor ve Niğde çevresinden gelen vatandaşlarımızdan büyük ilgi görüyor.

 
Bu güne kadar Borlular aileleri ile yemek yemek misafirlerini yemekli ağırlamak için Niğde ve Çevresine giderlerdi. Ancak Üstün Park içinde açılan resturant ile bu eksiklik de giderildi. Yazın bahçede yada resturant binasında lezzetli yemekler yemek artık mümkün.

 
Özellikle Ramazan ayında Borlular sokaklarda, caddelerde, dışarıdan gelen misafirleri ile ellerinde kuruyemişleri ile rahatça park ve çarşı içinde gezinti yapabiliyorlar. Bu görüntüler en son 1980  öncesi ve hemen sonrası Bor İlçesini anımsatıyor. Geçmişte çok daha sosyal olan Borluları uzun zaman sonrasında ilk defa bu şekilde park, çarşı ve caddelerde gözüküyor.

 
Bor İlçesinin Kayabaşı’nda yapılan farklı görüntüsü ile içinde  anfi tiyatrosu, düğün salonları, piknik alanları, şelaleleri,  çay bahçelerini de içeren yeni tesisi bu sonbaharın tamamlanacak. Üstün Park’ın papucunu dama atacak olan bu sosyal tesis bu bölgenin en güzel sosyal alanı olmaya aday.

 
 
Şehir merkezinde yine hizmete sunulan Şelale Park ise şehre ayrı bir güzellik kattı.  Üstün Park altında yapılan Türbe, yeni haberini yaptığımız Enes Efendi Camii çevre düzenlemesi, Ayrıca bence çok önemli ve gereken iltifatı görmeyen site düğün salonunun resterasyonunun yapılarak adının da güzel seçilerek Halil Nuri Bey Kültür Merkezi olarak kazandırılması.  Belediye binasının cephesinin (bazılarının eleştirilerinin aksine)  yakışan şekilde estetik olarak kaplanması.  Bütün bunlar güzel şeyler, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.  

 
 
Borluların son 10 yılda sosyalliklerinden çok şey kaybettiğini düşünüyordum. Evlerinde Tv. İzleyen bir topluluk dan ibaret düşüncem vardı.  Ancak bu yaz oluşan manzarayı gördükten sonra uygun şart ve zeminler olduğunda Borlular evlerinden çıkıyor. Eş dost ve akrabaları ile bir araya gelip güzel sohbetler yapılıyor.

 
İyide,  buralarda içeceğimiz Niğde Gazozu’nun parasını nereden bulacağız diyenleri duyar gibiyim, ekonomi ve Niğde Gazosu’nun parasını nereden elde edilebileceğini de ileriki yazılarımda ele alacağım.

 
 
Yukarıda bir kısmını sıraladığım düzenlemeler, Bor İlçesinin bu civarın  çekim merkezi olmasına aday olduğunu gösterdi. Ancak bu konu da da hala eksiklikler mevcut, özellikle esnafların işyerleri görüntüsü ve tutumları bu güzel görüntüyü gölgeleyebiliyor. Bazı esnaflar çok yeniliğe açık ve bunun faydasını görüyor, ama bazı esnafların davranışları hala ticari ve ahlaki yetersizlik içinde. Bunu da Esnaf Odaları, Ticaret Odası ve Belediye birlikte çözüm üretmek zorundalar.

 
 
Borluların… Bor’da yaşayan insanların  yaşlısı, genci, çocukları, memuru, işçisi, esnafı yöneticileri farklı aktif bir yapıya geçmeleri, geçirilmeleri, bunun için – eğitici- faaliyetler-forumlar  yapılmalı ve ufuklarını daha geniş tutmak zorundalar.

 
Evet Bor değişiyor, Borlu da değişime ayak uydurmak zorunda... Öncelikle Bor’un yeni bir sosyal kimliğe ihtiyacı var… Buna basitçe imaj da diyebiliriz.

 
Bütün bu sosyal tesisleri tamamlayan, onları sadece fiziki bir yapı olmaktan çıkaracak, yeni bir sosyal anlayış yerleşmeli.  Kayseri , Konya, İzmir, Urfa, Akşehir, Tarsus, Beypazarı v.b. denince nasıl her şehrin sosyal  kimliği varsa, bu şehrin insanları hakkında kafamızda bir fikir oluşuyorsa,   Bor İlçesinin de bir “Sosyal  Kimliğe” ihtiyacı var. Bundan sonra yapılacak faaliyetlerde bütün tarafların ortak payda da buluşabileceği bir sosyal kimlik, önce şehrimizde işlenmeli ve bunun sonrasında dışarıda reklamı yapılmalı. Önümüz deki aylarda yapılacak olan Niğde Günleri ilk reklam deneyimi için uygun bir ortam.

 
Bu gelişen süreç içinde zamanla, bu kimlik oluşabilir, ama  istenmeyen bir kimlik de oluşabilir,  Sosyal kimlik akışına bırakılmayacak kadar önemli bir konu…

 
 
Sağlıkla Kalın…