Ömer Fethi Gürer; “Bor’da Keçi Boynuzundan sap ile bıçak yapan ustalar için koruma ve destekleme sağlansın”dedi.

 
Gazeteci-Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer Niğde Valisi Necmettin Kılıç’a çağrıda bulunarak yok olan el sanatlarının korunması ve desteklenmesini istedi. Gürer Kent dokularının yerel özellikleri sahiplenmesi ile değer bulduğunu vurgu yaparak 20 ayrı el sanatı ile ünlenen Niğde’nin ne yazık ki sayılı el sanatının kaldığını söyledi ve özellikle yerel kültür ve folklor yanında çekici bir kent olmanın yolunun el sanatlarının korunmasının önemli olduğuna dikkat çekti.


  
Niğde ilini anlatan Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı, Niğde Söylence Şaka Fıkra Kitabı, Bor Şehri Kitabı, Niğde Spor Tarihi Kitabı, Niğde Bektiklerin Yurdu Kızılca kitaplarının yazarı olan Ömer Fethi Gürer Niğde üzerine beş bini aşkın makale de yazdı. Ömer Fethi Gürer Niğde her köyünü kasabasını adım adım gezerek yerel kültürün yaşaması içinde önemli çalışmalarda bulundu.

 
 
 Ömer Fethi Gürer  el yapımı keçiboynuzundan yapılan bıçak saplarında önemli bir meslekten öte ilgi çeken bir üretim olduğuna değinerek  şöyle dedi.- Niğde ilinde el sanatları denince akla gelen merkez Bor ilçesidir. Bor’de deri, keçe, palan, ot yastık, halı, kilim, bebelere beşik,çan,çıngırak gibi el emeği işlerin yanında bıçakçılıkta önemli bir meslektir. Keçiboynuzundan sapı yapılan bıçaklar her boy ve şekil ile üretilmektedir. Tek ve çift ağızlı, açılır kapanır vs yapılanları vardır. Bor’da bıçakçılık ile uğraşan esnaf sayısı çok azaldı. Mesleğin son ustalarından sonra işi ilgi duyanda yok Bir süreç sonrası bıçakçılık yapanda kalmayacak. İhsan Binay,Ali İhsan Binay, Ruhi Ircı, Mehmet Ircı, Fatih Ircı,Selim Ircı, Ahmet Bıçakçı, Nuri Bıçakcı, Mehmet Kongur, meslekte dünden bugüne adı  akıllarda kalanlar. İhsan Binay ve Ali İhsan Binay iş yerlerinde  el üretimi ürünler vermeye devam ediyorlar. İhsan Binay ve Ali Binay keçiboynuzundan bıçak sapı yaparken uğrak verdim. Şimdilerde artık körük yerine tüp kullanmaya başlamışlar önce ısıtıp sonra mengene ile bıçak sapı üretimi yapıyorlar. Farklı illerde bu bağlamda yapılanlar var. Niğde  için el üretimi bıçakçılık yaşatılarak markalaştırılabilir.”dedi.
 
BIÇAKÇILIK MÜZESİ KURULSUN


Gazeteci Yazar Endüstri Mühendisi Ömer Fethi Gürer neler yapılması gerektiğini de şöyle açıkladı-“ Keçiboynuzundan bıçak yapanlar korunması gerekir. Bu bağlamda Ahilik ve Yurt dışı hibe fonlarından yararlanılması olasıdır. Niğde Valisi Necmettin Kılıç göreve geldiğinden beri Niğde için olumlu çaba ve çalışmalar içinde. Bu nedenle önermelerde bulunuyorum. Valimiz bu mesleği sürdürenlerle görüşerek onlar için Bor’da tarihi bir mekanın alınıp onarılıp bir müze atölye açılmasına öncülük edebilir. Bu yolla eski tarihi bir yapı kurtarılıp bıçakçılık müzesi olması sağlanır. Kömürlü körük dönemi sona erdiğine göre yine tüplü ama körükteki gibi bir düzenekle bir bölüm imalat atölyesi olarak tanzim edilir. Ustalara daha iyi ama dünden gelen düzenekleri ile üretim olanağı sağlanır. Ürettiklerinden sağlanan gelir ustalara bırakılır. Bir oda bugüne kadar üretilmiş farklı boy ve özellikte tüm bıçak türlerinin yer alacağı camekânlar içinde sergileme bölümü olur. Bir odada keçiboynuzu ile yapılan kirmenden bıçak saplarına düzenleme sağlanır. Bir odada bıçağın kullanıldığı alanlardaki ev eşyalarının dündeki örnekleri sergilenir. Böylece bir müze imalat yeri oluşur. Hem bıçak üretimi sürer hem müze olarak çekim noktası doğar. Bir bölümde ise yeni imalatların satışı gerçekleşir. Üzerine Niğde ve Bor hatırası yazılan hem tek, hem boy boy üretilmiş ve ona uygun kutuları yapılmış hediyelik düzenekleri ile satışı alanı oluşturulur. Hem üretim, hem satış hem de teşhirin buluştuğu bu yapı için  hibe fonlarından yararlanılır. Bor’da orta mahallede bu işe uygun çok eski konak var. Böylece ciddi bir ilgi ve çekim alanı oluşur ve Niğde için bir hatıralık ürün geleceğe taşınır”dedi.

 
Ömer Fethi Gürer keçiboynuzundan el yapımı bıçakların değer bulması ile bir meslek olarak yaşayabileceğine de vurgu yaptı ve bıçak ile oynanan oyunları da anımsatarak onlarında müzede panolarda anılabileceğini de belirtti. Bu bağlamda Valimiz Necmettin Kılıç’ın ilgisini umduğunu da söyledi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim