Eğer yolunuz düşer de bir gün iç Anadolu’nun parlayan yıldızı Bor şehrine uğrarsanız yapılabilecek olan on şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Akılda kalması kolay olsun diye şimdilik sayıyı on ile sınırlandırdım. Yoksa bu sayıyı fazlasıyla artırmak mümkündür. Şimdi gelin yapılabilecek bu on şey neymiş hep beraber görelim.
 
1- Bor şehrine gelince ilk olarak büyük evliya Ahmet Kuddusi Hazretleri’nin Acıgöl mezarlığındaki kabrini, şehir merkezindeki makamını ve çilehanesini ziyaret edip Kuddusi Baba’nın divanını okuyarak onun manevi ikliminden hissedar olabiliriz.
 
2-  Kuddusi Baba’nın “ Belde-i Bor’da Sarı Saltuk türbesi, Kim ziyaret etse kalmaz kürbesi “ dediği büyük evliya, büyük alperen Sarı Saltuk Hazretleri’nin türbesini ziyaret edebiliriz. Sarı Saltuk Hazretleri’nin ruhuna bir Fatiha okuyup içimizdeki sıkıntılarını atabiliriz.
 
3- Sokullu Mehmet Paşa’nın Bor şehrine kazandırdığı meşhur bedesteni ve camiyi ziyaret edip buranın huzur saçan iklimine erişebiliriz. Daha sonrasında Paşa Cami’sinin avlusunda sükûtla karışık bir iklimin kalbinde oturarak buradan hayatın akışını seyredebiliriz.
 
4- Bor’un meşhur söğürmesini kasaplar çarşısındaki herhangi bir kasaba sipariş vererek bir saat sonra yanında meşhur Bor pidesi ile birlikte çarşının içindeki masalarda afiyetle yiyebiliriz.
 
5-  Eskiyle yeninin kesiştiği zamanların birlikte harmanlandığı Bor şehrinde, eski halı eski kilim ve eski bakırların satıldığı dükkânlara uğrayıp alışveriş yapabiliriz. Ayrıca çancılık, saraçlık, semercilik, bıçakçılık, kalaycılık gibi tarihi meslekleri yapan ustaları iş başında seyredebiliriz. Bıçakçılardan Bor hatırası bıçak alıp sevdiklerimize hediye edebiliriz.
 
6- Bor’un kalbinde bir bahar çiçeği gibi açan Üstünpark’ın gizemli ve dingin ortamında yeşilin ve ulu ağaçların yanında dinlenip bir huzur ülkesine erişebiliriz. Üstünpark’ın içinde zamanı bir şeker misali buğusu tüten demli bir çayın içinde yavaş yavaş eritebiliriz.
 
7- Eğer bir Salı günü Bor şehrine gelmişsek meşhur Bor pazarını dolaşarak burada satılan organik ürünlerden alabiliriz. Her mevsim bolluk ve bereketin yansıdığı Bor pazarının Anadolu insanına özgü sıcaklığını burada hissedebiliriz. Yöresel ürünlerin her türlüsünü erişmenin mümkün olduğu Bor pazarında, köfterin, kuru kaysının, elma hakının vb. ürünlerin tadına bakabiliriz.
 
8- Orta Mahalle’nin eski sokaklarında dolaşarak kerpiç ve taştan yapılmış o eski evlerin duvarlarına yansıyan güzellikleri temaşa edebiliriz. Cığızoğlu Konağı’nı ve buradaki diğer konakları seyredip buradan kaleye doğru uzayan yokuşu aşarak Kale Cami’sinin dingin körfezine demir atabiliriz.
 
9- Bor Bilginler Konağı’nın alt katında olan ilçe halk kütüphanesine uğrayıp buranın tarihi havası eşliğinde okumanın kanatlarını açabiliriz. Ayrıca konağın her köşesi hatıralarla dolu odalarını gezip eski zamanları yâd edebiliriz. Burada geçireceğimiz her dakika ruhumuza ferahlık katacaktır.
 
10-  Türkiye’de güneşin batışının en güzel izlenebildiği Bor Kayabaşı Parkı’ndan güneşin batışını göğün maviye ve kızıla çalan renklerinin tam ortasından seyredebiliriz. Ayrıca yazı başka kışı başka güzel olan bu parkı dolaşarak buranın ferah ortamından yararlanabiliriz.