Bor İlçesinde  Cumhuriyet Bayramı kutlamaları 28 Ekim Pazartesi günü eski hükümet meydanında Atatürk bütüne çelenk sunumu ile başladı. 


Haber-Foto-Video : Selim GÖKEL



Eski hükümet meydanında yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesinin ardından  çelenk sunumu yapıldı. Bor Kaymakamlığı, Bor Belediye Başkanlığı, Bor Garnizon Komutanlığı çelenkleri Atatürk büstüne konuldu. 



Bor eski hükümet meydanındaki törene Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük ve 
Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat olmak üzere Daire Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri,  Okul Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 

Ertesi gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bor 100. Yıl Şehir Stadyumunda kutlamalara devam edildi. Saa:10:00’da başlayan törende önce saygı duruşu ve istiklal marşımız okundu.  Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Fatih Dağlı vatandaşların ve öğrencilerin Cumhuriyet Bayramını kutladı.

Bor’da yapılan törende ilk Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük  Cumhuriyetimizin kuruluş süreci  ve sonrasındaki faziletlerini anlatan bir konuşma yaptı. Bor Kaymakamı Abdullah küçük yaptığı açıklamada; ”Tarhi boyunca Türk milletinin özgürlüğüne ne denli düşkün olduğunu, bu uğurda mücadele verdiğini, devletler kurduğunu, planlar yaptığını hepimiz biliyoruz. Bununla birlikte diye biliriz ki; Bu millet gerçek anlamda özgürlükle 90 yıl önce tanışmıştır. Atatürk’ün, Türk Milletinin gelenek ve göreneklerinin en yakıştırdığı özgürlük Cumhuriyettir. Bugün bize çağdaş değerler kazandıran Cumhuriyetimiz Doğulusu, Batılısı, Kuzeylisi, Güneylisi, Genci, Yaşlısı büyük bir milletin topyekün fedekarlık ve azmiyle bir kahramanlık destanıdır. Bu destanda nice isimsiz kahramının emeği vardır. Böylesine büyük bir varoluş mücadelesinin zaferle sonuçlanarak Cumhuriyetimizin kurulması, ülkeyi yönetme yetkisini hanedandan alarak millete kazadırmış ve haksahibi vatandaş yapmıştır. Başta büyük Atatürk olmak üzere Cumhuriyetimizi kuran kuşak  bilimde ve teknolojide geride kalmanın nelere maal olduğunu görerek çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak amacıyla büyük bir kalkınma hamlesi başlatmışlardır. Bugünde süre gelen bu hamlenin sonucu olarak Cumhuriyetimiz her alanda önemli başarılara ulaşmıştır. Değerli Borlular, sevgili gençler; Cumhuriyet sayesinde ülkemiz insanı evrensel hukuk ilkerelerine ırk, din, dil  ayrımı gözetmeksizin eşitlik ve özgürlüğe, din ve vicdan hürriyetine, fikirlerin serbestçe ifade edilip yönetime katılımı sağlayan demokrasiye korkunun esiri olmadan yaşamayı mümkün kılan hukuk devleti anlayışına kavuşmuştur. Her alanda ilerlemeyi sağlayan düşünce ve teşebbüs hürriyeti ancak böyle bir ortamda mümkündür. En kıymetli varlığımız Cumhuriyetimizi ülke ve millet bütünlüğümüzü daha büyük bir inanç ve şevk ile birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde kenetlenip korumalıyız. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. Yıl dönümünde Onun kurucusu yüce Atatürk ve İstiklal harbi Şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, tüm Bor halkına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi 

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından Bor protokolü şiir, komposizyon ve resim dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi. Kısa mesafeli atletizm yarışmaları yapıldı. Heyecanla geçen koşu yarışmasında dereceye girenlere kupaları ve madalyaları verildi.

Bor Ticaret Meslek Lisesi halk oyunları ekibi bir gösteri sundu. Bor Belediyesi Tuluk Ekibi’nin sunduğu  ve Garnizon Komutanlığının tören geçişindeki Kurtuluş Savaşındaki zorlukları temsil eden eşek arabalı ve top taşıyan kadınların gösterisi büyük alkış  aldı.

Törenin sonunda Bor İlçesinde bazı okullarda Müzik Öğretmenliği yapan öğretmenlerin çaldığı Kahramanlık Türküleri  ve günümüz Türküleri ile stadyumda bulunan öğrenciler ve vatandaşlar oynadı.

Bor Belediyesi her bayramda olduğu gibi bu bayramda Türk Bayrağı dağıttı. Bayramın şehir stadyumunda olması vatandaşlar tarafından olumlu bulundu. Bayramda Bor İlçesi’nin pazarı olmasına rağmen stadyumu vatandaşların doldurduğu görüldü.

Her yıldan farklı olarak bu yıl tören geçişi ilk önce yapıldı. Tören geçişinin ardından tören geçişine katılan öğrenciler ve öğretmenler stadyum tel örgüleri dışına çıkartılınca öğrenciler ve öğretmenler stadyumu terk etti. Bunun üzerine öğrencilerin velileri de trübünlerden ayrılınca törenin son bölümü tamamlanmamışken stadyum boşalmıştı. 



 



Editör: TE Bilişim