Geçtiğimiz aylarda, Niğde’de bir çok ağacın kesildiğine atıf yaparak, Niğde’de ağaçların yeterli büyüklüğe ve yaşa ulaşamadan bir şekilde kesildiğini, Niğde şehir merkezinde 30-40 yılı aşan ağaçların dahi bulunmadığını belirtmiştik.

Haber: Selim GÖKEL - özel
Fotoğraf: Yasin BEKİŞ

 
 

Sitemiz yöneticisi Selim Gökel "Niğde'de yok, olsa şaşırırdık" başlıklı köşe yazısında, Türkiye’de binlerce de 2000 - 100 yaş aralığında anıt  ağaçlar olduğunu, bunların büyük bölümünün  2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanununun 6. Maddesine  göre korunduğunu ve yaşatıldığını.  Bu Anıt ağaçların pek çoğu, yöresel kültür, folklorik açıdan da özellikleri bulunduğunu. Bunu Anadolu’nun her yerinde görmek mümkün olduğunu, ama Niğde'de ağaçların normal ömürlerini bile tamamlayamadığını belirtmişti... (Burada Tıklayın)

 

Bor İlçesinde asırlık bir dut ağacı olduğu öğrenildi.

 

Bor İlçesi İftiyan mevkiindeki kara dut ağacığını yerinde incelemek üzere, Bor İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor Belediyesi Fen İşleri Müdürü Hasan Turgut, iftiyan da ağacı incelediler.

 

Dut ağacının gövde genişliği görüldüğünde,  ayrıca çevredekilerin ifadelerine göre yaşlı karadut ağacığının bir kaç asırlık olabileceği tahmin ediliyor.  

 

BOR BELEDİYESİ ÇEVRE DÜZENLEMESİNİ YAPTI

 

İncelemenin ardından, Bor Belediyesi ve Kaymakamlığı dut ağacının Anıt Ağaç olarak Kültür ve Taibat Varlıkları Kunununa göre korunması ve yaşatılabilmesi için gerekli girişimin yapılacağını belirttiler.

 

İncelemenin ardından Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın talimatları üzerine, dut ağacının çevresi dozerlerle düzeltildi. Etrafında su havuzu oluşturuldu ve düzenli olarak Belediye Su tankerleri ile sulamasına başlandı.

 

ORMAN İŞLETMESİ VE KÜLTÜR MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN İLGİSİ BEKLENİYOR

 

Dut ağacının budandığı, kısa olan gövdesinden tarihi bir ağaç olduğunu tahmin etmek güç olmuyor. Ağustos ayı olmasına rağmen üzerinde dut ve yaprakları var. Yaşlı ağacın  ağacın incelenmesi ve ardından Anıt Ağaç statüsüne alınması için Niğde Orman İşletmesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün girişimi gerekiyor.

Diğer yandan, Bor Balcı Köyünde de yaşlı bir kestane  ağacının olduğu sitemiz yazarı gazeteci Ömer Fethi Gürer bir yazısında kaleme almıştı.(Burada Tıklayın)

 

 

Editör: TE Bilişim