Bor ilçesinde üretilen Bor Tahinlisi ve Bor Pidesi büyük ilgi görüyor.

Haber; Ali Akbaş


Son yıllarda artan talep üzerine ramazan harici günlerde de üretilen ancak asıl yoğun şekilde ramazan ayında tüketilen Bor Tahinlisi'nin ünü ilçe sınırını aştı.  

Sahur sofralarının vazgeçilmezi Bor Tahinlisi ramazan ayında çevre şehirlere  gönderilirken. Bor Tahinlisi tel ve tırnak tahinli olmak üzere iki türlü üretilerek vatandaşların beğenisine sunuluyor. 

Bor İlçesinde fırın kültürü çok eskilere dayanıyor. İlçede hayli fazla "kara fırın" tabir edilen ekmek fırınları var. Burada üretilen pideler yine tahinlisi gibi lezzetli ve kaliteli. Bor Pidesi de Ramazan ayında büyük ilgi gören ürünlerden birisi. Diğer yerlerde üretilen pide ve tahinlinin farklı olduğunu belirten vatandaşlar Bor Tahinlisi ve Pidesinin hafızalarda ki tadının farklı olduğunu halen bu tadın yaşandığını belirttiler. 


Ramazan ayının vazgeçilmezleri  susamlı Bor Pidesi  ve  Bor Tahinlilerine   gösterilen yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getiren Pınar Ekmek Fırını İşletmecisi Yasin Us, geçen yıl günlük 5 bin olan pide üretimlerini, bu yıl 8 bine çıkardıklarını söyledi.


Bor Gıda Üreticileri ve Satıcıları Odası Başkan Yardımcısı ve Pınar Ekmek Fabrikası İşletmecisi Yasin Us ,“Tamamen hijyenik koşullarda ürettiğimiz Ramazan pideleri ve tahinlilerine hemşehrilerimizin gösterdiği yoğun ilgi, kaliteyi ve hijyeni bir arada sunma amacımızın ne denli başarıya ulaştığının da açık bir göstergesi. Borluların yoğun ilgisini görmenin motivasyonuyla, hizmetin en iyisini sunabilmenin kararlılığı içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Bor Tahinlisi ve Susamlı Ramazan Bor Pidesi her yerde ilgi görüyor


Ramazan ayının yüzyıllardır vazgeçilmezi susamlı pide ve tahinli ekmeği Bor ilçesinde hem Tel Tahinli hem de Tırnak Tahinli olarak iki çeşit üretiliyor.Ramazan pidesine ve Bor tahinlisine vatandaşlarımız her yerde ilgi gösteriyor.


Ramazan pideleri iftar saati öncesi halkımız fırınlara gelerek uzun kuyruklar oluşturup,talepleri üzerine üretilmekte susamlı ve yumurtalı olarak vatandaşların ilgi ve beğenisi bizleri de mutlu ediyor.

Borlular tarafından çok beğenilen ve tercih edilen meşhur Bor tahinli ekmeği, Bor dışında ki hemşehrilerimizin de tercih ettiği bir ürün haline geldi. Bor'a özel bir damak tadı olan Tel Tahinli ve Tırnak Tahinli Ramazan ayı boyunca şehir dışından da talep görmektedir.


Tel ve Tırnak Tahinli Bor İlçemize has bir ürün, başka yerlerde üretilenlerden lezzet ve yapılışı farklıdır.Geçmişten gelen ustalık birikimini de ekleyince haklı lezzeti ve tadının tercih edilmesi artıyor.Bor ilçesinde ki Fırıncılar olarak artan maliyetleri bir kenara bırakıp,bu yıl Ramazan ayı münasebetiyle fiyatların aynı kalması yönünde halkımızı da düşünerek halkın yararına yeni fiyat talebinde bulunmadık.

Yıllardır ilçemizde yapılan Ramazan ekmeği geleneğini Ramazan ayının gelmesiyle birlikte gelen siparişler üzerine fırınlarda  yaparak bu geleneğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Aslında Ramazan Pidesi ve Bor Tahinlisi ilçemizde dedelerimizden bizlere kalan önemli bir değerdir. Bizlerde bu değeri yaşatabilmek adına elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz.


Öncelikle halkımızın Ramazan ayını en içten dileklerimle kutlarım diyen Us; “Niğde genelinde 450 gram çifte ramazan pidesi Bir lira 60 kuruştan, tek 225 gram pide 80 kuruş, 450 gram susamlı çifte ramazan pidesi 2 liradan satılıyor. Susamlı tek ekmek 1 liradır. Geçen yıl bilindiği gibi ekmek fiyatımız 70 kuruş olmasından dolayı ramazan pidemiz Bir lira 40 kuruştan satılıyordu. Bu yıl ekmek fiyatımız 80 kuruş olduğundan ramazan pidemiz Bir lira 60 kuruştan satılacak. Ekmek dışarıda Ankara ve İstanbul’da kilosunun 6 lira iken Niğde'mizde 3 lira 20 kuruşa olduğu göz önünde bulundurulursa vatandaşımız çevre illere göre ucuz ramazan pidesi yiyecektir.Herkesi özellikle bu Mübarek günlerde bereketli iftar ve sahur sofralarında afiyetle yesinler diliyoruz.     


Bor İlçesinde şekerli ve sade olmak üzere Tel ve Tırnak tahinlileri 3,5 lira dan başlayıp 4,5 lira arasında satılıyor. Siparişe göre özel tahinli de yapmaktayız.”dedi.

 

Fırıncıların Sorunları Masaya Yatırılmalı!


Ekmek üreten fırıncıların sorunlarını anlatan ve ileri yakın tarihlerde ekmek üreten fırınların ustasız kalacağını dile getiren Bor Gıda Üreticileri ve Satıcıları Odası Başkan Yardımcısı ve Pınar Ekmek Fabrikası İşletmecisi Yasin Us, açıklamasında; “Bu meslekteki ustalar küçük yaşta çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemlerini uzun yıllar fırınlarda çalışarak öğreniyor. Kalifiye eleman olabiliyor.Bu mesleğin maalesef okulu yok. Usta kolay yetişmiyor. Biz fırıncılar baba mesleği olarak küçük yaşlardan bu mesleğin içinde doğduk, büyüdük, sabahlara kadar kazanlarda hamur yoğurduk,yüzlerce derece ateşin karşısında ekmek üretmek için çalıştık mesleğimizde ustalaştık.  Gerçekten zor olan bir mesleği zorlukları olsa da sürdürmeye çalışıyoruz. Teknoloji ne kadar gelişmiş olursa olsun hamur yoğurma ustalığı,hamur dinlendirmesi ve pişirmesi önemli ustalıklar gerektiriyor.


Bizler istiyoruz ki; gençlerimize ilgili resmi kurumlar aracılığıyla Fırıncılık Kursları açılsın.Hem gençlerimiz iş sahibi olsun. Hemde bu meslek ara elemanı ve usta yetişmesi devam etsin. Mevcut 40 yaşın altında çalışan ustalarımızla zorda olsa ekmek üretmeye çalışıyoruz. Bir anlamda küçük yaşta usta yetiştirilemiyor. Fırıncılar olarak bizler bu sorunun hiç vakit kaybedilmeden çözümünü arzuluyoruz. Sorunun giderilmesinde de üzerimize düşen görevi de yerine getirmeyi önemsiyor ve destekliyoruz.”dedi.


Bor halkının sofrasına giden ürünlerin sağlıklı, kaliteli ve hijyenik olması gerektiğini kaydeden Bor Gıda Üreticileri ve Satıcıları Odası Başkan Yardımcısı ve Pınar Ekmek Fabrikası İşletmeni Yasin Us, bu çerçevede gerekli bütün çalışmayı sıkı bir şekilde yaptıklarını vurguladı. Us, ayrıca Ticaret Odası ve Meslek Kuruluşları olarak fırıncılara eğitim verilmesi konusunda da sektör temsilcileriyle birlikte çalışmalar yapabileceklerini kaydetti.


Editör: TE Bilişim