Türkiye’de üretimde Niğde’nin başı çektiği lahana için 'Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali' düzenlendi. Festivale katılan Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, kanser ve kalp hastalığını önleyen ve bağırsakları koruyan lahananın dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biri olduğunu söyledi. 



Bor Kaynarca Köyü 1. Lahana Festivali ilginç görüntülere sahne oldu. Köy Meydanında düzenlenen festivalde yapılan protokol konuşmalarının ardından, Kaynarcalı  kadınlar arasında lahana sarma, erkekler arasında da lahana sarması yeme ve en büyük lahanayı yetiştirme yarışması düzenlendi. Dereyece girenlere ödülleri verildi. Canan Karatay ve Protokol üyeleri yerel türküler eşliğinde oynadılar. 

"Kışın lahana yiyin, lahana turşusu tüketin" 

Festivalin onur konuğu olan Prof. Dr. Canan Karatay, lahana tarlasını gezerek, lahananın faydaları hakkında açıklamalarda bulundu. Lahananın dünyanın en lezzetli, en önemli, en sağlıklı yiyeceği olduğunu söyleyen Karatay, "Bana kışın hastalanmamak için ne pişireceklerini soranlara lahananın çorbasını içmelerini, turşusunu yapıp yemelerini öneriyorum. Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden birisidir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekeri düzenler, aynı zamanda Alzheimer'i da önler. Doğal prebiotiktir. Bağırsaktaki dost bakterileri besler" diye konuştu.

"Doğal sirke ile yapılan turşusu daha faydalı" 
Doğal sirke ile yapılan lahana turşusunun daha faydalı olduğunu belirten Karatay, "Ev sirkesiyle doğal turşu yapın. Mikropları öldürür, bağırsaklardaki mikropları öldürür, virüsleri, bakterileri, toksinleri atar. Bütün özelliği ise kanseri önler. Lahana tek başına çiğ yendiği zaman prebiotiktir" dedi.
Karatay, festival sonrası Bor ilçesinde konferansa katıldı. Kaynarca’da düzenlenen festivale Niğde Vali Yardımcısı Adnan Türkdamar, AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Bor Kaymakamı Bekir Sıtkı Dağ, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Altunhisar Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriç,  Kaynarca köyü sakinleri de katılım sağladı.

Köydeki etkinliklerin ardından, Bor İlçesinde Bor Belediyesi Halil Nuri Yurdakul Kültür Merkezinde "Sağlıklı Beslenme" konulu panel düzenlendi. Panelde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat birer konuşma yaptılar. Prof.Dr. Canan Karatay, konuşmacı olarak katıldığı panele Borlular büyük ilgi gösterdi. 

Bor Belediye Başkanlığının organizesi ile düzenlenen panel sonrası Prof.Dr. Canan Karatay kitaplarını imzaladı, vatandaşlara kitap dağıtıldı. 

Prof.Dr. Canan Karatay Bor Gelini...

Bor'un ünlü sözü " Geçti Bor'un Pazarı Sür Eşeğini Niğde'ye şiirini yazan Namdar Rahmi Karatay'ın gelini olan Canan Karatay, Bor'da büyük ilgi gördü. Panel sonrası günün anısına Bor Kaymakamlığı, Bor Belediyesi ve Bor Ziraat odası çeşitli hediyeler takdim etti. 

 
Editör: TE Bilişim