Niğde Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında geçen yıl imzalanan Toplu İş Sözleşmesi 3 yıl süreli olarak belirlenmiş ve işçilere yüzde 7 oranında ücret zammı verilmişti.

Niğde Belediye Başkanı Rıfat Özkan aynı sözleşme üzerinde protokol hazırlatarak işçilerin ücretlerine, geçen yıl alınan ücretin iki katı oran belirleyerek % 14 zam yaptı. Belediye Başkanı Rıfat Özkan işçilerle yaptığı toplantıda, işçileri mağdur etmemek için mevcut sözleşme üzerinden 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi yasasına uygun olarak ek protokol hazırlattığını ve işçilerin emeğinin karşılığı olarak bu protokolü imzaladığını belirtti.
Belediye Başkanı Rifat Özkan; “Belediye Başkanlığı görevini devraldıktan sonra bu süreç içerisinde ben işçi kardeşlerimize maaşlarına acaba 1 puan daha ekleyerek nasıl yardımcı olurum diye kılı kırk yararak düşündüm süreç biraz da bundan uzadı. Hatta bu konuda genel merkezimizde istişarelerde bulundum ek bütçeye 2018’de nasıl kaynaklar bulurum diye düşündüm. Çünkü daha önceki sözleşmedeki yüzdelerden daha çok artış yapmayı kafama koymuştum” dedi.

Gecen yıl verilen zammın iki katını veren Belediye Başkanı Rifat Özkan; “Bu arada işçi kardeşlerimiz özellikle süreç içerisinde başkanım biraz daha arttır diye tavsiyelerde bulundular. Gökhan kardeşimiz, Kadir kardeşimiz bizde işçiyiz kendimize istemiyoruz ama tüm işçi arkadaşlarımıza öyle bir beklenti var. Epey de bir geçim sıkıntıları var diye bana özellikle serzenişte bulundular sizlerin adına. Fakat tabi ki hesap işi bütçe işi. Bir puan artırmanın bile ne kadar yük getireceğinin farkındayım. Ayrıca biliyorsunuz taşeron işçiler kadroya geçecek. Meclisten yetki aldım ve Hizmet Anonim Şirketi diye bir şirketi belediye bünyesinde kurduk. Onların da ücretlerinde ciddi anlamda önceki taşeron işçi maaşına göre artış olacak. 2018’de bu da benim önüme gelecek. Tüm bunlara rağmen yine kadrolu işçilerimize olan sizlere yüzde 14 gibi bir artışı kararlaştırdık.  Ciddi anlamda söylüyorum bu bir demagoji değil. Bunun çok daha fazlasına layıksınız. Ben genelde sizlerden memnunum. 2 buçuk aylık belediye başkanlığı sürecimde sabahları hep beraber kolay gelsin diye sizleri ziyaret ettim. O şartlarda sizlerin nasıl gayretle çalıştığınızı biliyorum. Bu azim ve bu çalışmalarınızdan dolayı vatandaşa hizmet etmekteki işlerinizi en iyi çabayı göstermenizden dolayı, soğukta sıcakta çalışmanızdan dolayı Allah arzı olsun diyorum, elinize, kolunuza, yüreğinize sağlık” şeklinde konuştu.
 
Ama ücretleri vermek bizden onu helal ettirmek sizden
İşçilerin çalışma temposu konusunda da tavsiyelerde bulunan Niğde Beleidye Başkanı Rifat Özkan; “Sizden memnunuz artışları veririz. Gününden öncede ücretlerinizi ödemeye çalışırız. Ama ücretleri vermek bizden onu helal ettirmek sizden. Çünkü sofranıza ekmek götürüyorsunuz. Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkını kazanıyorsunuz, ter döküyorsunuz. Ama daha gayret diyorum. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan güvenerek ve buradaki AK Partili meclis üyelerimizin de ittifakla özellikle MHP’li meclis üyesi kardeşlerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. 26 oy gibi çok büyük bir çoğunlukla bana belediye başkanlığını verdiler. Belediye Başkanı olduysam bir kader tecelli etti. Yine aynı kader nasıl tecelli eder bilemeyiz. Esas niyetimiz Rabbimizin nasip ettiği süre içerisinde en gayretli gece gündüz çalışmak bize düşen bu. Daha sonrasını Rabbimiz takdir eder. Nasıl bir takdir olursa yine aynı görevi gece gündüz ibadet aşkıyla yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Biz milletin efendisi değil hizmetkarıyız
Başkan Özkan; “Kıymetli Cumhurbaşkanımızda hep ifade eder. Biz milletin efendisi değil hizmetkarıyız hatta hizmetçisiyiz. Efendi olan vatandaş, efendi olan millet biz hizmetkarız hizmetçiyiz. Büyük bir kadro. Ben belediye başkanınız olarak hizmetinde bulunduğumuz hizmetçiliğini yaptığımız vatandaşın gönlünü kırmaya hakkımız yok. Ne olursa olsun gece gündüz onların gayretinde olacağız. Bu gayret içerisinde çalışırsak hepimizin inandığı din olan inancımız belli. Rabbimiz de diyor ki. ‘Eğer hak üzerine çalışırsanız yapmış odluğunuz çalışmayı ben ibadet sayarım’ diyor. Halka çalışmak Hakk’a ibadet gibidir diyor. Yaptığımız çok ulvi bir iş. Gerçekten kamu işi insanlara hizmet yapma, hizmet üretme işi çok ulvi bir iş.  Demek ki Rabbimiz de bunu gördüğü zaman ibadet gibi sayıyor. Yaptığımız işi ciddiye alalım, kazançlarımızı bereketlendirelim, dolayısıyla vatandaşın nezdinde de el üstünde oluruz.  Allah hepinizden razı olsun. 2018’de biraz daha heyecanlı, biraz daha dikkatli olalım diyorum. Tekrar bu artışın kazançlarınıza, sofralarınıza bereketli olmasını Cenab-ı Hak’tan dua ediyorum hepinize yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Belediye-İş Sendikası Toplu iş sözleşmesi Genel Sekreteri Erdoğan Kefeli; “Bugün burada Niğde Belediyesinin 2018 yılı ile ilgili toplu sözleşmesinin ikinci ücret zammı için toplandık. Öncelikle Belediye Başkanımıza bu güzel konuşmasından dolayı teşekkür ederim sizler adına sendika adına. Bizler belediye çalışanları belediye emekçileriyiz o bölgedeki halkımıza Belediye Başkanımız yönetimiyle birlikte doğumundan ölümüne kadar hizmet eder alın teri dökeriz ve kazandığımız ücretlerle de ailemizi geçindiririz. Başkanımızın gönlü rahat olsun Niğde Belediyesi’ndeki çalışanlarımız aldıkları ücreti, alın terlerini sonuna kadar helal ettireceklerdir. Bundan en ufak bir tereddüt duymuyoruz. Türkiye’de yüzde 8 örgütlüğün olduğu bir ortamda imzalanan toplu iş sözleşmelerinin önemi gerçekten bizim için çok ama çok fazla. Onun için bu toplu iş sözleşmelerini imza attığımız her sözleşmeyi çok önemsiyoruz. Bugün burada imzalayacak odluğumuz ikinci ücret zammıyla ilgili zamda gösterdiği fedakarlık ve katkılar nedeniyle Belediye Başkanımıza, şube yönetim kurulumuza ve katkısı olan tüm daire müdürlerimiz ve meclis üyelerimize biz sendikamız ve sizler adına çok teşekkür ediyoruz. Bu ücretlerimizin ailelerimize ve belediyemize de hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Belediye Başkanlığı ve Belediye-İş Sendikası arasında sözleşme imzalandı.
 
 
Editör: TE Bilişim