Demokratikleşme paketinden çıkan şaşırtıcı maddelerden biri de, istenildiği taktirde il, ilçe ve köy isimlerinin tarihi hallerine geri dönebileceği maddesi olmuştu.


Haber : Selim GÖKEL


Yıllar önce çoğu ideolojik nedenlerle olmak üzere ismi değiştirilen köy, belde, ilçe ve illerin demokratikleşme paketi ile eski isimlerini alabilmesi için tanınan imkan, Türkiye’de özellikle doğu illerindeki yerleşim bölgelerinde kürkçe isimlerin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Ancak bazı yerlerde de  halen belirsizlik var.


İl, ilçe ve köy isimlerinin başvuruda bulunulduğu taktirde eski haline değiştirilebileceği maddesinin bir meyvesi olarak, Siirt ilinin Aydınlar ilçesinin ismi Tillo'ya  dönüştürülüyor. 
Tunceli'nin Güdeç köyünün adı da Xaceriye olarak değiştirildi. Eski ismi tabelaya yazılarak köyün girişine dikildi.

 

Değişime sıcak bakan yerler arasında Bilecik, Güroymak, Aydınlar bulunurken, Rize, Güneysu, Evren, Düziçi'nin de aralarında bulunduğu bazı yerler yeniden değişiklik yapılmasını istemiyor.

BALCI KÖYÜ CÜCÜ İSMİNİ ALACAK MI?


Bor İlçesinin   tarihi çok eski Karamanoğlu beyliklerine kadar uzanan Bor İlçesinin bir köyü olan Balcı Köyü  eski ismine dönmeyi düşünüyor.

 

Eski ismi Cücü olan Balcı Köyü, Karamanoğlu Beyliklerinden birisi olan Cücü Beyi’nden ismini aldığı bilindiği gibi, Cücü köyünün tarihinin eski Türklere kadar uzandığı da söylenir.

 

Köyde yıllardır geleneksel olarak Cücü Beyi Kültür Sanat Şenlikleri düzenlenir, çeşitli etkinliklerin yanında her yıl “Cücü Beyi” seçilir.

 

Konu ile ilgili görüştüğümüz Balcı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yöneticileri, Paketin açıklanmasının ardından Balcı olan köylerinin isminin Cücü olarak değiştirilme konusunda hemşerilerinden böyle istek geldiğini bu konuyu  dernek yönetimi ile değerlendireceklerini, ve ileriki zamanlarda açıklama da yapacaklarını belirttiler.

 

Bor İlçesi’nde Cücü örneği gibi bir çok köy ismi bulunuyor. Karanlıkdere – Asbuzu, Yeşilyurt-Asmaz, Tepeköy-Gırmanas, Koyunlu- Adırmusun gibi…

 

Diğer yandan Bor İlçesinde resmi olarak  Başpınar Mahallesi ile bilinen Mahallenin eski ismi eski ismi olan İlaldı olarak değişmesi yönünde de istekler var.


 

Editör: TE Bilişim