Yerel seçimlerin bir numaralı tartışma konusu Akkaya Barajı çevre kirliği Niğde ve Bor'un tekrar gündeminde. 


 Akkaya Barajı çevre kirliği, geçtiğimiz yerel seçimlerin en önemli gündemi olmuştu. Başkan Sıtkı Erat, sitemize verdiği bir demeçte resti çekerek “Binlerce kişi ile Niğde Bor Yolunu Kapatırım” diyerek seçim sonrasında önlem alınmasını istemişti. (Videosu aşağıda haber burada Tıklayın)


Niğde Belediye Başkan Adayları Akkaya konusunda çeşitli projeler açıklamış, ve sık sık Akkaya Çevre kirliliği muhalefetin eleştiri malzemesi olmuştu.


Yine Bor İlçesinde MHP’den Belediye Başkanı Adayı Fahrettin Özalp proje açıklama toplantısı sonunda ailesi ile birlikte maske takarak Akkaya çevre kirliliğini protesto etmişti. (Burada Tıklayın)


NİHAYET VALİLİKTE TOPLANTI... KOMİSYON KURULDU


Seçimde gündeme oturan Akkaya Barajı’nın kirliliğine kesin çözüm bulmak için Niğde Valiliği tarafından komisyon oluşturuldu.


Akkaya Barajı kirliliği sorununu gidermek üzere oluşturulan komisyona başkanlık eden Vali Necmeddin Kılıç, ilimizde bulunan 2 meyve suyu fabrikasına ön arıtma kurmaları konusunda tebligat yapıldığını ve süre verildiğini söyledi. Verilen süre içerisinde önlem alınmaması durumunda, fabrikanın kapatılabileceğini ifade etti.


Niğde’nin en ciddi ve en acil çözüm bekleyen Akkaya Barajı kirliliğini giderme konusunda Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akaycan, Baro Başkanı ve aynı zamanda Akkaya Platformu Başkanı  Hüseyin Demirbilek, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’ın oluşturduğu komisyonla görüşen Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, bu sorunu çözmek için konunun tüm taraftarlarının bir alt komisyon oluşturduğunu ve yaptığı 1 aylık inceleme sonucunda bir rapor hazırlayarak üst komisyona sunduğunu söyledi.



Üst komisyonun, alt komisyon raporlarını inceleyerek birtakım kararlara vardığını söyleyen Vali Kılıç; “ Alının karalarda Akkaya’daki kirlilik sorunu hakkında kısa, orta ve uzun vadede neler yapılacağı planlanmıştır. Diğer taraftan üst komisyonumuz düzenli olarak toplanma ve alınan karaların nasıl icra edildiğini de kontrol etme noktasında tam bir anlayış birliğine varmıştır. Bilindiği gibi Akkaya Barajı’na çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından atık su deşarj edilmektedir. OSB, üniversite Fertek ve Koyunlu Belediyeleri, BİRKO Aş ve Niğde Belediyesi’nin atık suları Akkaya Barajı’na akmaktadır. Konuyla ilgili olarak üniversitemizin atık suyunu arıtabilecek kapasiteye sahip tesisi vardır. Buna rağmen üniversitemiz tarafından yeni bir ihale yapılmış, müteahhide yer teslimi yapılmış ve ağustosun sonunda ilave arıtma tesisi üniversiteye teslim edilecektir. OSB’de yeni bir ihale ile arıtma tesislerinin kapasitesini iki katına çıkaracak yeni bir tesis yapmak için harekete geçmiştir.



Vali Kılıç; “Niğde Belediyesi’nin kanalizasyon sistemine ilimizde mevcut 2 meyve suyu fabrikası tarafından atık su deşarj edilmekte, alt komisyon tarafından alının karalar gereğince , 2 meyve suyu fabrikasına ön arıtma kurmaları konusunda tebligat yapılmış ve süre verilmiştir. Ön arıtmaların yapılması ilgili meyve suyu fabrikaları tarafından beklenmektedir. Niğde Belediyesi şehre günde 300 lt/sn su vermesine karşılık 450 lt/sn kanalizasyon sisteminden çıkış vardır. Şehre verdiği su miktarını dikkate alınarak yapılan arıtma tesisi arıtma yapacak kapasiteye sahiptir. Ancak ilden geçerken yer altı suyunun yüksek olması bazı binaların temelinden su çıkması ve yağmur suyunun ulaşması gibi sebeplerden ötürü orta vadede ve hemen başlamak üzere arıtma tesisinin kapasitesinin bir misli arttırılmasına karar verilmiştir. Neticede Niğde Belediyesi bir uzman akademisyen desteği ile çalışmalarını en seri şekilde yüksek maliyete rağmen yapma iradesini ortaya koymuştur. Komisyon alınan bu tedbirlerin orta vadede gerçekleşmesiyle beraber Akkaya Barajı’nda yaşanan kirlilik sorununun aşılabileceğini düşünmektedir. Dolayısıyla Akkaya Barajı’ndan etrafa yayılan kötü kokunun da engellenebileceğini düşünülmektedir. Yedek mekanizma olarak alınan bu tedbirler de sorun çözmeye kafi gelmezse şu an Çevre İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile uzun vadede tüm atıkları toplayarak Emen Ovası’na götüren ve orada arıtabilecek bir projenin hazırlığının da yapılmasına bunun da bir birlik kurarak birlik eliyle bu tesisi yapmak konusunda bir mekanizmayı devrede tutmaya karar vermiştir.



Komisyon tüm tarafları ile birlikte konun çözcümü noktasında yüksek bir irade koymakta, bu iradenin eksilmeyen dozda devam etmesinde de müşterek karar vermiş bulunmaktadır. Zaman zaman toplanarak alınan karaların tatbikini de izleyeceğiz” dedi.




Editör: TE Bilişim