Bor Akkaya Platformu üyeleri Akkaya Barajında inceleme de bulundu… Gördükleri sizleri de şaşırtacak.


Haber-Foto : Selim GÖKEL - Osman DORUK

Bor Akkaya Barajı’nda yıllardır süregelen bir çevre kirliliği yaşanıyor. Herkes seyretti ve göz göre göre Akkaya barajının kirliliği tehlikeli boyutlara ulaştı.

Bunu yıllardır yazdık her ortamda dile getirdik. Yerelde ulusalda her kesime ulaşıldı. Geçtiğimiz yıl kokudan, bırakın baraj çevresini Bor ilçesinin en ücra köşelerinde bile durulamadı. Gazeteci Turan Uçan, Av. Hüseyin Demirbilek, Doç. Dr. Haluk Bengü, Borhaber.net yöneticisi Selim Gökel öncülüğünde sorumluluk hisseden birkaç kişi Akkaya Platformu’nu kurdular. Halk ve yerel yönetim desteği alındı. Ankara’da bu konu ile ilgili Bakanlarla görüşüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanı bir kere, Orman ve Su İşleri Bakanı iki kere bizzat barajı incelediler, heyetler, uzmanlar geldi gitti.

NİĞDE’NİN EN ACİL İŞİYDİ EN REZİL İŞİNE DÖNÜŞTÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar barajın yanında “ Niğde’nin en acil işi AKKAYA’ dedi.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut yine barajın yanında “ Siz neden bu güne kadar Ankara’ya yürümediniz” dedi.

Bir çok kişi bir çok şey dedi. Nihayet gündem oluşturulmasının ardından DSİ Konya Bölgesi ekipleri temizliğe ve rehabilite etmeye başladılar. Kanallar oluşturdu. Yeni toprak havuzlar oluşturuldu. Baraj üzerinde platformlar kuruldu. Çalıştaylar da temizlik sonrası Akkaya ve çevresinin projeleri planlandı, konuşuldu.

Çalışmalar devam ederken,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu bizzat gelerek incelemelerde bulundu.

BAKAN EROĞLU ; ARITMADAN BARAJA ATIK SU VEREN KURUMLARA CEZA KESİLECEK.

Baraj çevresinde aynen şöyle dedi. “ … Özellikle bu baraja suyun gelişini engellememiz gerekiyordu. Çok kısa sürede derivasyon kanalı açtık, yağmur ve diğer suları dışarı attık. Bir bölümde iş makineleriyle bir bölümde ise aynen İstanbul Haliç'te yaptığımıza benzer bir tekniği kullanarak çamurla birlikte suyu alıp pompayla naklettik. Çamuru kurutarak süzülen suyu tekrar derivasyon kanalına aktardık ve böylece çamurun orada kurumasını sağladık." diyen Bakan Eroğlu; 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ister belediye ister kamu kurumu olsun atık sularını standartlara uygun arıtmadan veren her kuruma kesinlikle ceza kesilecek” dedi.

En ilginç açıklamayı  ise birkaç hafta önce, Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Akay borhaber.net  sitemize yaptı.

SKANDAL AÇIKLAMA ; BARAJ TEMİZLENDİ, HER CANLI YAŞAYABİLİR

Akay açıklamasında “Akkaya Barajı tamamen temizlendi. Barajımıza kesinlikle ve kesinlikle pis su girmemektedir. Şuan her canlı yaşayabilir.” dedi.

 

Bu açıklama üzerine Akkaya Temiz Çevre Platformu başkanı gazeteci Turan Uçan ile platform üyesi birkaç kişi geçtiğimiz gün Akkaya Barajı’nda inceleme yaptı.

Gördükleri karşısında adeta şok olan Turan Uçan ve beraberindekiler Barajın eski halinden daha kötü bir durumda olduğu sıcak havaların devam etmesi durumunda yakın tarihte geçtiğimiz sene yaşanan kötü kokunun yine oluşacağını söylediler. Akkaya’ya arıtılmadan akan Niğde Belediyesi’nin ve Niğde OSB’nin kanalizasyon giriş noktalarını tespit edilerek çekimler yapıldı.

ONCA EMEK VE PARA HARCANMASINA RAĞMEN ESKİSİNDEN DAHA PİSLİK İÇİNDE

Akkaya Platformu Başkanı Turan Uçan “ Geçtiğimiz gün Çevre ve Şehircilik İl Müdürü’nün yaptığı açıklamada Akkaya Platformu olarak arkadaşlarla birlikte kontrole geldik. Maalesef Çevre İl Müdürünün söylediği gibi temiz bir baraj ile karşılaşmadık. Sebebini araştırdığımız da OSB ve Niğde Belediyesi’nin kanalizasyonunun arıtmasız şekilde baraja döküldüğünü gördük. Bu sıcaklar devam ettiği takdirde, Niğde ve Bor’da geçtiğimiz yıl hissedilen kokudan daha ağır ve şiddetli boyutta bir koku oluşacağını tahmin ediyoruz. Buranın temizleme inşaatı başladığında Sayın Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, buraya en ufak bir pislik akıtanın hesabını soracağım demişti. Ben şimdi Niğde Belediye Başkanın rahat uyuyup uyumadığını sormak istiyorum. Sayın Belediye Başkanını Eroğlu’na havale ediyorum. Sayın Eroğlu’dan da yatırılan bunca paraya rağmen akıtılan bu lağımın hesabını sormasını arz ediyorum.  İlgililerin,  Çevre İl Müdürü’nün, Niğde Belediye Başkanı’nın, Bor Belediye Başkanı’nın ve Milletvekillerinin şu bizim bulunduğumuz yere gelmelerini ve kokunun ve rezaleti görmelerini istiyorum. “dedi.

OLAYIN HUKUKİ BOYUTU VAR. HARCANAN PARALARIN HESABINI KİM SORACAK?

Turan Uçan, bu olayın hukuki bir boyutu olması gerektiğini, harcanan paraların ve emeklerin boşa gittiğini bunun soruşturulması gerektiğini,  başka ülkelerde bu olaya meydan verenlerin bırakın görev yapmayı, insan içine dahi çıkamayacaklarını belirtirken, Akkaya Platformu olarak bu olayı önce hukuk çerçevesi olmak üzere peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Barajda gördüklerimizi paylaştığımız Ak Parti Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise yaptığı açıklamada; ‘’Bayramda barajın durumunu bende gördüm. Bakanı arayarak iller bankası ve ilgili bölge müdürleriyle görüşüp ekip halinde kısa süre içerisinde barajla ilgili olarak yeni tesbitlerde bulunacak.

Sorun Niğde Belediyesi arıtma tesisinin 60 bin kişilik bir nüfusa göre dizayn edilmiş olmasından kaynaklanıyor. Arıtmayı 120 bin kişilik nüfusa göre yeni ilave havuzlar takviye edilecek. Ayrıca Bor Aliyer mevkii’nin hemen üzerine emen ovası yönüne doğru bir büyük arıtma yapılması yönünde ilgili kuruluşlarla görüşüp en kısa zamanda proje çalışmalara başlanacak. Yapılacak arıtmaya başka Niğde olmak üzere Aktaş ve çevre beldelerle birlikte Bor ve Beldeleri de katılacak ve sonuçta çözüme ulaşacaktır’’ dedi.

 BOR AKKAYA BARAJI İLE İLGİLİ İLGİNÇ HABERLERİMİZ İÇİN LÜTFEN TIKLAYIN

Konu ile ilgili videolar aşağıda...

Editör: TE Bilişim