Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Organize Sanayi Bölgesi  kararı Bakanlar Kurulundan çıkarak Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün itibari ile yapımı ve yatırımcısı beklenecek ki  bu sektörde dev firmalar sırada bekliyor.

Türkiye’de ve Dünya’da “enerji”  bir numaralı konu. Bütün politikalar enerji  üzerine kuruluyor.  

Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Niğde ve Bor için son 20-30 yılın en büyük yatırımı… Memleketimize yapılan bu yatırımın, ön plana çıkmayan ama mutlaka bahsedilmesi, tarihe not düşülmesi, bilinmesi gereken gizli kahramanları var. Önce bunlardan bahsedeceğim. Ardından,  bu Enerji İhtisas Bölgesi, yerelde bölgemize  ne kazandıracak  onları yazacağım.

Enerji İhtisas Endüstri  Bölgesi projesi Özel İdare'den çıktı. Aslında direk olarak Niğde İl Özel İdare Sekreterliğini ilgilendirmiyor. Yani tam olarak görevi değil… Ama; Ali Nebol yönetimindeki İl Özel İdare, konusu olsun olmasın, Niğde’ye katma değer katacak, bir şeyler kazandıracak  her proje üzerinde çalışıyor, destekliyor, kaynak sağlıyor. Bu konuda onlarca gerçekleşen proje örneği var. Özel İdare de oluşturulan Ar-Ge birimi sayesinde gerek Bakanlık, Kop, Ahika gibi kurumlar  için hazırlanan projeler Türkiye’ye örnek oluyorlar, taklit ediliyorlar.  Niğde Özel İdare yönetimi ve personeli lokomotif görevi yapıyorlar. Ar-Ge birimi  projeler bazında birinci oldu. (Haberi burada) Ali Nebol başkanlığında ki  İl Özel İdare takdiri hak ediyor.

Bor Enerji İhtisas Endüstri  Bölgesi’nin fikir babası  ve projeyi hazırlayan Özel İdare Ar-Ge biriminde görevli Ali İlker Atabay… Niğde’de bir çok projeye imza attı ve hala bir çok proje üzerinde çalışıyor.  Yıllar evvel Polis Okulunda iki önemli üniversite bitirmiş, Teknisyen Yardımcısı kadrosunda  proje yaparken “Ali… Neden Niğde’desin, neden büyük şehir veya  büyük bir firmadan gelen teklifleri değerlendirmiyorsun?” soruma… “Bor’da, Niğde’de sokakta oynayan çocuğun üzerimde hakkı var, onları ödemem lazım” demişti ki bunu hiç unutmam. Bu söz Ali İlke®’i  anlatıyor.  Ali İlker Atabay Niğde için bir şans…

Niğde’nin bir başka şansı ise… Vali Necmeddin Kılıç

Sayın Vali Niğde’ye atanır atanmaz,  Niğde’ye bir sinerji getirdi.  Resmi kurumlara hareketlilik  getirdi. Enerji İhtisas Bölgesinin gerçekleşmesi için Valilik görevini de aşacak şekilde adeta savaş verdi. TEİAŞ yönetim kurulunda olmasından dolayı kişisel kredisini de kullandığını biliyorum, bir çok toplantıda şahit oldum.  Bu konuda tereddütsüz büyük emekleri var. Başka bir vali, bu endüstri  bölgesi için çıkan sorunları a şa maz dı.

Sayın Vali’den konu açılmış iken birebir katkısının ve bariz çabasının olduğu birkaç konuya da değinmek gerekiyor. Yine büyük çaba gösterdiği konulardan birisi de, Bor OSB için kurulması kesinleşen Trafo Merkezi tesisi. Öyle ki TEİAŞ Yönetim Kurulu toplantısını  sırf bu işi kopartmak için geçtiğimiz yıl Bor OSB’de yaptırdı. (Burada Tıklayın) Bor OSB için bu indirme merkezi çok önemliydi ve Sayın Vali’nin büyük çabaları ile gerçekleşti.

Yine Niğde’nin en büyük sorunu  Yüksek Öğrenim Yurdu eksikliği idi. Çok kısa bir sürede Niğde Üniversitesi Yerleşkesine İl Genel Meclis ve Özel İdare katkıları ile de Öğrenci Yurdu yapıldı ve Niğde’nin yurt sorunu çözdü. Yıllarca sürecek yurt sorunu çok kısa bir sürede çözüldü. Çiftehan’a İl Özel İdare tarafından yapılan Termal Fizik Tedavi Hastanesi, kaplıca sondajları, pansiyonculuk kompleksi   vs.  (Burada Tıklayın) Benim çok önemsediğim bir başka konu ise “ Köylerimiz Şehir Olsun” projesi… Niğde’nin bütün  köylerinin tamamlanan altyapısı ardından, artık köylerin görüntüsüne el atıldı.  Vali Necmeddin Kılıç başkanlığında, İl Genel Meclisi, İl Özel İdare bu proje ile köylerin daha yaşanılabilir hale getirilmesine çalışıldı. Köylere parklar, spor tesisleri, yol kaldırım,  aydınlatma ve gelir getiren planlı ağaçlandırma çalışmaları yapıldı. Sandık sandık seçim sonuçlarını inceledim… Bu projenin geri dönüşü de fazlasıyla gerçekleşmiş. :)

Sayın Vali’nin önderliğinde ve heyecanı ile İl Genel Meclisi katsısı  ve İl Özel İdare projeleri hazırlıyor,  olgunlaştırıyor, pişirmek için Ankara’ya siyasete gönderiliyor. İşin başından beri bilgisi ve onayı alınarak   top Sayın Alpaslan Kavaklıoğlu’na geliyor. Bürokrasiden geldiği için devleti iyi tanıyan Kavaklıoğlu, Başbakanlık ve Bakanlıklar konusunda projelerin takibi, koordinasyonu ile Enerji İhtisas gerçekleşiyor. Şimdi bir de  “ Yeni Türkiye’nin,  ama eski Niğde’nin, yeni Erdoğan Özegen’i var. Vekilliğe ara verdiği iki dönemde, Angara’yı iyi tanıdığını biliyorum.  İki vekilimizi de pür dikkat izleyeceğiz. 

 
Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinin gerçekleşmesinde yine gizli mimarlarından birisi de Bor Belediye Başkanı Sayın Sıtkı Erat’dır. Daha işin başından  sonuna kadar bariz içinde. Bu konuları net şekilde yazamasam da pek ala biliyorum ki… Her ortamda, her toplantıda her aşamada bu projeyi takip ve telkin etmek, misafir etmek, Bor’da kamuoyu oluşturmak, projenin her yönüyle arkasında olduğunu belirtme  aşamasında Başkan Erat’ın büyük çabaları var. Bilinmesi lazım…

Başlangıçta bu konuya pür dikkat kesilip gerekli ilgiyi ve desteği  gösteren eski milletvekilimiz Ömer Selvi’yi ve Bakanlık nezdinde sürekli gündemde tutup son karar toplantısında da bulunan ve tavır koyan Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı müsteşar yardımcısı hemşerimiz Prof.Dr. Cevahir Uzkurt'u da hatırlatmak lazım. 

Birde… naçizane,  Borhaber.net’in olayı sıcak tutmak ve sorgulamak üzere   köşe yazıları ve yorum haberlerini de unutmamak lazım.  

Bunları neden yazıyorum.

Her kim olursa olsun, hangi konu olursa olsun, insanlar takdiri teşekkürü hak ediyor.  En azından gönülden bir “ Sebep olanlardan Allah razı olsun” cümlesini hak ediyor. Bor ve Niğde halkı  nezdin de bu yatırımın mimarlarının bilinmesin de fayda var. Herkes bir tarafından tuttu…  

Gelelim bu Enerji Endüstri Bölgesi yaşadığımız bölgemize ne kazandıracak?

Başta söylediğim “Türkiye’de ve Dünya’da enerji bir numaralı konu. Bütün politikalar enerji  üzerine kuruluyor” cümleme,  Bakan Fikri Işık’ın  Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinden bahsedip “ Türkiye enerji ihtiyacının % 5’i Güneş Enerjisinden olacak” sözünü de ekleyelim.

Karapınar, Niğde’den birkaç yıl  önce başladı ama, Bakanları olmasına rağmen şuan Niğde bu konuda Karapınar’dan çok önde.

Bor ilçesi Badak ve Seslikaya köyleri sınırları içinde Tozlukaya, Karataşlı, Çekirge Yurdu ve eski Badak mevkilerinde bulunan 2 bin 539 hektarlık alana, 'Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' kurulacak.

 
Bu konuda Bakanlık verilerinde 1300 – 1500 megawat olacak şeklinde bir Endüstri Bölgesi ilan edildiği  belirtiliyor. Buradan üretilecek elektriğin  ülke ekonomisine katkısı olarak yıllık tutarı ise bugünün rakamları ile  780 milyon lira civarında  olacağı tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalara göre,  1 megawat güneş enerji santrali 1.1 lik istihdam sağlıyor. Yani en az 1300 megawatlık bir güneş enerji santrali kurulsa yaklaşık 1.400 kişi istihdamı gerekiyor. Bu 1400 kişi içinde bakım, temizlik ve güvenlik ekipleri oluşturulacak. Başta Badak, Seslikaya köylüsü olmak üzere yaklaşık 1400 kişiye iş imkanı çıkacak. Bu bölgenin işsizlik sorunu bitecek. 

Niğde ekonomisine bu yeni açılan istihdamdan dolayı, 1400 kişinin alacağı asgari ücret olarak, Niğde ekonomisine aylık 2 milyon lira  yılda ise 24 milyon lirayı aşkın bir para girecek.

Karşısında Bor OSB’de bu sektörün yan sanayisi oluşacak. Duyuyoruz Niğde ve Bor OSB’de bu konuda hemen bazı firmalara tahsis işlemleri başladı bile. Niğde ekonomisine  yeni bir sektör dahil olacak.

Daha önemlisi, bu tür Enerji Endüstri Bölgesi  Türkiye’de ilk olduğu için bir çok firma buraya yatırım yapacak. Sizde araştırabilirsiniz,  Alman, Yunan ve İngiliz internet sitelerinde bu Enerji OSB’den bahseden yabancı  haberler ve makaleler mevcut. Zaten bir çok büyük firmanın  ilgilendiğini  biliyoruz.

Buraya Enerji yatırımı yapan büyük firmaların bir ayakları burada olduğu için bu bölgede  farklı sektörlerde yeni yatırımlara yönelme ihtimali yüksek olacak. Bu büyük firmalar Bor’un sosyal ve ekonomik yapısına olumlu etki edecek.

Yan sanayi, parsel parsel binlerce metre çit çekilmesi, güvenlik,  alt yapı, harfiyat, idare binası ve çalışanları, ulaşım, yeme içme gibi bir çok görünmeyen konularda Niğde’ye, Bor’a katkısı olacak.

Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun çabaları ile Niğde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde “Yenilenebilir Enerji Teknolojileri” bölümü açıldı.

Temiz bir OSB… Duman, çevre kirliliği vs. olmayacak.

Güvenlik ve Temizlik firmalarına yeni iş alanı açıldı ki paneller düzenli olarak silinecek.

Türkiye’de ilk olduğu için, Bor ve çevresi Yenilenebilir Enerji konusunda tanınacak, bilinecek, yeni  algı oluşacak.

Bu bölge de güneş enerjisine ilgi artacak, insanlar bütün enerji ihtiyaçlarını  güneş enerjisi ile giderme yoluna gidecek.

Bütün bu yatırımın getirilerini tam bir katlayacak, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile direk  ilişkili bir konu daha var ama, o da bölgenin faaliyete geçmesinde sonra gerçekleşebilir… Bu da  herkesin bir tarafından tutması gereken bir konu,  onu da ilerde yazarız inşallah.  

Uzun yazı oldu ama tarihe not düşmek için  gerekliydi…

Ne diyelim… Sebep olanlardan Allah razı olsun…