1987 yılında belediye statüsü alan Bozköy”ün halk arasında bilinen ismi Gelemiş”tir. Gelemiş ilk kurulduğunda Kayabaşı denilen yere kurulmuş daha sonraları ise şimdiki düz ve geniş alana taşınmıştır. Bu ismin hikâyesi şudur; Bölgeye ilk olarak yerleşen kişilerin yörük olduğu ve hayvancılıkla uğraştığı bilinmektedir. Bu insanlar kuzuları, koyunlardan süt emmesi için buluşturduklarında “gel-emiş” derlermiş. Rivayetlere göre bu kelimeye zamanla “Gelemiç” olarak değişmiş ve yörenin ismi haline gelmiştir.

Kasaba; ilçe merkezinin 7 km kuzeyine düşmektedir. Güney batısında Divarlı Kasabası yer almaktadır. Kuzeye ve doğuya doğru 15 km boyunca yerleşim yeri yoktur. Bozköy kasabası Melendiz ovasının en yüksek yerini oluşturmaktadır. Niğde merkeze 60 km uzaklıktadır.

Bozköy üç mahalleden oluşmaktadır. Bunlar; Hayrat ismiyle bilinen Yeşilyurt Mahallesi, Gelemiş'i de içine alan Yenice Mahallesi ve Yenikent Mahallesidir. Bu üç mahalle içinde ise en kalabalık nüfus Yenikent’de, en az nüfus ise Yeşilyurt’ta yerleşmiştir.

Bozköy”ün kendine mahsus kaya oluşumları dikkatleri üstüne çekmektedir. Bunlar; Kayabaşı Tepesi, Bozköy ve Azatlı arasında bulunan ve Dağ ucu, Güney yamacında kayısı ve elma ağaçlarını bulunduran Gücük Burnu, Hayrat’ta bulunan ve bitki örtüsünden oldukça yoksun olan Yalın Burnu, Cehennem Deresi, Havut Kaya ve Kalkan Kayadır.

Birde yöre insanının kendine göre adlandırdığı bölge adları vardır; Havut Kaya’nın kuzeydoğusunda bulunan İşmeler Düzlüğü, Bozköy’ün Kuzey çıkışındaki meşe ağaçlarından oluşan Ağaçağılı, Uluney, Koru, Yallı, Mantarlık, Bağlar, Yazılar, Koyak ve Kötü Yayla bunlardan bazılarıdır.

Nesibe’nin Şeytanları ise,  Bozköy kasabasından Kayırlı köyüne giden yol üzerindeki bir yerin adıdır. Burası mağara tünel ve peribacalarından oluşan, Kalkan Kaya’nın Batısında bulunan mevkide bulunmaktadır. Bu mevkide Kapadokya’daki peri bacaları benzeri yapılar mevcuttur. Buraya Nesibe”nin Şeytanları denilmesinin ilginç bir hikayesi vardır. Bu hikaye şudur;

Nesibe isminde bir kadın kocası öldükten sonra, onun acısında dayanamaz ve evini çocuklarını terk ederek, şu anki kendi adı ile adlandırılan mevkîye kaçar. Peri bacası formundaki mağaralarda yaşamaya başlar. Aklî dengesini kaybeden kadının gerçek üstü varlıklar ile konuştuğu, gelen geçen kişiler tarafından rivayet edilir. “Nesibe şeytanları ile konuşuyor” denir. Bu nedenle bölge “Nesibe’nin Şeytanları” adıyla anılmıştır.

Kaynak: