Sözlerime bir olanın adıyla başlıyorum. Onun adıyla başlamayan ne varsa aslında hiç başlamamıştır. Bütün başlangıçların ve bitişlerin anahtarı bir'dir.

Zahirde iki birden üç ise ikiden daha büyüktür. Çok olan azdan güçlü olan zayıftan güzel olan çirkinden daha kıymetli, kalabalıklar ise daha çekicidir. Bu hesapları sonsuza kadar uzatabilir yüzlerce kuram ve formülle dillendirebiliriz. Hakikatte ise " bir" bütün sayılardan daha büyüktür. Bir varlığın lokomotifi diğer sayılar ise vagonudur. Lokomotifin olmadığı yerde vagonların bir anlamı yoktur. Bir ışığın kaynağı olan güneş diğer sayılar ise bu güneşin ışığını yansıtan ayna gibidirler. Bütün sayılar birden çıkmışlar ve nihayetinde bir'e geri döneceklerdir.

kraldan, kraliçeden, imparatordan, bankalardan, holdinglerden, dev uçaklardan, ihtişamlı evlerden, gemilerden, pırlanta saatlerden, deri koltuklardan daha büyüktür. Bir'in büyüklüğünü anlatacak büyüklük kavramları bile onun büyüklüğü karşısında küçük kalır. Bir'in olduğu yerde tüm büyüklükler birer küçüklükten başka birşey değildir. Bir'in olduğu yerde her türlü güç güçsüzlük her türlü varlık iddiası bir yokluktur. O varlık aleminin tek güneşidir. Nasıl ki güneş doğduğunda mum ışığının bir anlamı kalmazsa birin tecelli ettiği yerde de bütün çokluklar birliğe dönüşür.

Çokluğunun pazarında tekliği arayan ruhlar aşkın kabesinde hep biri tavaf ederler. Kusursuz olan benzeri olmayan doğmayan ve doğrulmayan birdir. Herşey yok olup tükenirken yok olmayacak olan ve kendisi için bir başlangıç ve bitiş olmayan sadece birdir.

Herşeyin birin ol demesi ile olur ve onun izni olmadan bir kuru yaprak bile yere düşemez. O gizli bir hazineyken bilinmek istemiş ve kendi büyüklüğünü bildirmek için sayısız varlık yaratmıştır. Bütün cihan birin varlığı ile doludur. O herşeyi her an yaratmakta olandır. Cansıza can veren onun var ediciliğinden başka birşey değildir.

Hiç kimse birin yaptığı planı bozamaz. Ve hiç kimse onun kudret elinin dışına çıkamaz. Bütün kabul edişler ve bütün inkarlar yine onun kapısına çıkar. Tüm kainata onun varlık mührü vurulmuştur. O mutlak zaferlerin tek sahibi her daim yenilmez olandır. Tüm zamanlar ve tüm mekanlar yalnızca bire aittir. Birin karşısında bütün sayılar her an secde halindedir. Herşey ondandır ve herşey yine ona döner. Herşey onun bir yansıması ve bir tecellisidir.

Birin olduğu yerde beş duyu iflas eder. Göz görülmez olanı görür kulak duyulmaz olanı duyar. Artık ölmek yok olup gitmek çürüyüp tükenmek değildir. Atomlardan yıldızlara kadar bütün kainat her an her saniye biri anar. Varlıklar bir koro halinde birin adını söylerler. Irmaklar birin okyanusuna karışır. Yollar birin kavşağında birleşir. Gemiler birin limanına demir atarlar.

Bir bütün yaraların ilacı bütün dertlerin şifasıdır. Ölümsüzlüğün çaresi birdedir. Bütün yokluklar onda onarılır. O durmuş saatleri yeniden harekete geçirir. Bütün dillerde bütün dudaklarda yalnızca onun adı vardır. Bizim değişmeyen tek sözümüz her dem de her an birin adıdır.

Sözün son deminde birle başlayan sözümü yine birle bitiriyor herkesi o bir olana emanet ediyorum. Saygılarımla.