Kandil ve çevresi Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin sınırları içindedir. Barzani yönetiminin Kandil’deki teröristlerin Türkiye’ye yönelik eylemleri için her türlü lojistik desteği sağladığı bilinmektedir. Terör örgütünün kanlı eylemlerini engellemeye yönelik olarak hiçbir çaba göstermemektedir. Kendilerinden sınırlarınız içindeki teröristleri teslim ediniz şeklindeki Türkiye’nin teklifine de, Talabani ile birlikte  “Kürt kedisini dahi Türkiye’ye teslim etmeyiz” diye cevap vermişlerdir.


Irak’ın kuzeyinden Türkiye’deki terörist eylemleri yöneten kanlı örgütün yuvalarını TSK’a bombalıyor. Bunun üzerine Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarına yönelik hava operasyonlarına derhal son verilmesini ister. Barzani açıklamasında, “Birkaç gündür Türk savaş uçaklarının Kürdistan bölgesinde yaptığı bombardımanda 7 sivil vatandaşımız şehit oldu. Şehit olan vatandaşlarımızın haberi yüreğimizi dağlamıştır. Yapılmış olan bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Sivil vatandaşlarımızın şehit edilmesi ve onlara zarar verilmesinin hiç bir gerekçesi ve bahanesi olamaz” demiştir.

Ancak Barzani’nin kendi bölgesinden Türkiye’ye sızarak katliam yapan terör örgütünün saldırılarını  “haklı kılacak” gerekçe ve bahanelerinin olduğu biliniyor.

Diğer yandan Barzani, PKK’nın kendi yönetimi altındaki bölgeye yerleşmesine ses çıkarmamış, hatta teşvik etmiştir. Teröristlere silah, mühimmat ve barınak sağlamıştır. PKK örgütüne ve eylemlerine her türlü destek ve katkıyı vermiştir. Türkiye’ye yönelik eylemleri teşvik etmiş ve yönlendirmiştir. Barzani terör örgütüne sağladığı bu ve benzer destekler yüzünden yüzlerce Türk vatandaşının kanına girilmesine neden olmuştur.

Barzani, Türkiye’nin tartışılamayacak kadar haklı sebepler yüzünden yapmak zorunda kaldığı Kandil hareketi sırasında öldüğünü iddia ettiği vatandaşları için  “şehit olan vatandaşlarımızın haberi yüreğimizi dağlamıştır”  demektedir. Türkiye’nin yüreğini dağlayan yüzlerce şehit ise Barzani’yi hiç mi hiç ilgilendirmemektedir. Üstelik Barzani’nin koruyup, besleyip, büyüttüğü tosuncuklar Mehmetçikleri şehit etmektedir. Gerçekte Barzani yönetimi Türkiye’nin verdiği şehitlerden doğrudan sorumludur.

Barzani, gerçekte ne yapmak istediğini bir süre önce DTK’nın “özerk Kürdistan”  ilanı sırasında ortaya koymuştur. O zamanlarda Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani’nin resmi yayın organı Peyamner Ajansı’nın internet sitesinde, “Dört ayrı Kürdistan’da (Türkiye, Irak, Suriye ve İran) tek bayrak kullanılması, ardından Bağımsız Kürdistan’ın kurulması” çağrısını içeren yazılar yer almıştı.

Bu arada soğuk savaş yıllarını dağlarda, inlerde ve yok olma tehdidi altında geçiren Barzani/Talabani ikilisinin ulaştıkları aşamayı herkesin dikkatle not etmesi gerekir. Saddam Irak’ından Cumhurbaşkanının Talabani olduğu bir Irak ortaya çıkarılmıştır. Bugün (kâğıt üzerinde) resmen Bağdat’a bağlı ancak fiilen bağımsız bir Kuzey Irak Kürt Yönetimi vardır. Suriye’de, çok da uzun sürmeyecek bir zaman sonrasında Kuzey Suriye Kürt Yönetimi kurulma ihtimali yüksektir. Türkiye’yi istikrarsızlaştıran PKK eylem halindedir. Bütün bu siyasi gelişmelerin arka planında belirli ölçüde Barzani/Talabani ikilisi de vardır. Hakkını teslim etmek gerekirse soğuk savaş sonrası güçler arası stratejik satranç oyununu, Barzani/Talabani ikilisi bölge ülkelerinin hepsinden daha iyi oynamaktadır.