Avukat Hazım Mengi 1944 yılında Niğde Bor ilçesinde doğdu.


Babası Fuat Mengi Bor’da Belediye Başkanlığı yaptı. Önemli hizmetler verdi.

 Hazım Mengi Bor Şehit Nuri Pamir Lisesi sonrası 1962 yılında İstanbul Hukuk Fakültesine girdi.1967 yılında mezun oldu.1970 yılında Bor’da avukatlığa başladı ve halende avukatlığına devam ediyor. Bir dönem Bor Belediye Başkan adayı da oldu. Herkesimden dostları olan ve sevilen dürüst bir isim.”Avukatlardan Anılar” adı ile İstanbul Hukuk Fakültesinden ve Niğde’den avukat arkadaşlarına mektup yazıp dünde kalan anılarını istemiş ve onlarda yaşadıkları ilginç olayları yazıp göndermişler.
 Yaşadığı anılar ile yaşanmış anıları buluşturup kitaba dönüştürmüş.

Avukatlık mesleği ki anıları en çok olan kesimlerdendir. Değişik olayları birebir yaşamış olan meslektaşlarının yazdığı ilginç olaylar ve yaşadıkları ile bir kitap oluşmuş. Av. Hazım Mengi önsöz’de F. Demir Apaydın’a düzeltmeler için, Kapak karikatürünü çizen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinden Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Halis Dokgöz’e çizimi için ve anılarını paylaşan avukat arkadaşlarına destekleri için teşekkür etmiş.

 Hazım Mengi diyor ki-“ İnsanın başkalarıyla paylaşabileceği unutamadığı hatırlar, bir elin parmaklarıyla sayılacak kadar az oluyor. Eğer bunlar yazılmazsa, kaybolup gidiyor” bu düşüncelerle yola çıkarak kitabı yazmış.

 Av. Hazım Mengi ve arkadaşlarının anlattığı anılar düşündürücü ve kiminde de tebessüm yaratan ilginçliklerden oluşuyor. Av. Hazım Mengi vatandaş kötümser avukatı sevmez,”Kazanacağız.”diyeceksin kendilerine. Keşifli bir dava almıştım.”Keşfe gitmeden bir şey söyleyemem”dedim. Her gelişinde de bu sözü tekrarladım. Bir gün müvekkil,”kaybedersek kaybedelim avukatım; bir kazancağız de, beni rahatlat”dedi.”Işığı görmedikçe diyemem”dedim.
Başka bir anlatı da  Tepeköy’lü Avni Bey ile ilgili. Hazım Mengi diyor ki benim davalarım az olur. Nedeni bu anıda gizli… Tepeköy’lü Avni amca bir dava getirdi.”Kazanmayız, almam”dedim, Sağdan girdi, soldan girdi,”olmaz, kazanamayız”dedim. bana kızdı.”Böyle kaldığın kadar var”dedi. diyor ve yaşadığı ilginç anıları da kitabında anlatıyor.

Farklı illerde yaşayan sınıf arkadaşlarının da avukatların anılarının yer aldığı kitap günümüzde avukatların yaşadığının güzel bir anlatı kitabı olmuş.

Beğeni ile okudum.