Son günlerde sık sık gündeme gelen ve ölümlerle sonuçlanan motosiklet kazaları ile ilgili Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu, Bor İlçe Emniyet Müdürü Hayri Şahin ve Bor İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Halil Özdemir ile borhaber.net editörü Fatma Tan görüştü.

 

Denetimlerinin sekiz saat sürdüğünü belirten İlçe Emniyet Müdürü Hayri Şahin; “Bor İlçemizde 2013 yılının ilk altı ayında ve son yaşanan kazayı da dâhil edersek biri olay yerinde olmak üzere 4 kişinin öldüğü 71 kişinin yaralandığı 23 adet motosikletli trafik kazası meydana geldi. Denetimlerimiz önceden olduğu gibi şimdide devam etmektedir. 2013 yılının ilk altı ayında 137 adet motosiklet trafikten men edilmiş, 119 kişiye sürücü belgesiz araç kullanmaktan işlem yapılmış, 643 sürücüye de Karayolları trafik kanununun çeşitli maddelerinden dolayı idari para cezası kesilmiştir. Her gün trafik ekiplerimiz motosikletlere yönelik uygulama yapmaktadırlar” dedi.

 

EMNİYET VE JANDARMA DENETİMLERİNİ ATTIRDI

Bor ilçesi yapı bakımından motosiklet kullanmaya müsait bir bölge olması nedeniyle en çok tercih edilen araçlardan biri diyen Şahin; “Motosiklet konusunda anne-babaların dikkatli davranması gerekiyor. Veliler 12-15 yaşları arasında olan çocuklara motosiklet almamaları en doğru davranış olacaktır. Burada toplum olarak hepimize görev düşüyor. Motosiklet kullanıcılarının özellikle kask, koruma gözlüğü, dizlik ve eldiven kullanmaları herhangi bir kaza durumunda sürücüleri koruyacaktır. Bu bir trafik kuralıdır ve sürücüler içinde bir koruyucu önlemdir” diye konuştu.

 

Bor İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Halil Özdemir’de yaptığı açıklamada “Bor İlçesi ve çevresindeki kasabalarda Jandarma olarak denetimlerimizi arttırdık. Motosiklet kullanıcılarının trafik kurallarına uygun davranmaları gerekir. Bizler denetim görevlerimiz dahilinde eksik evrakı olan motorlara ve sürücülere cezai işlem uyguluyoruz. Bor ilçemize bağlı Kemerhisar ve Çukurkuyu kasabalarını kapsayan trafik uygulamalarını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza şu uyarıyıda yapmakta fayda var ehliyetsiz motosiklet kullanana bin 407 TL idari para cezası, kullandırana da bin 407 TL para cezası kesilmektedir. Motosiklet kullanıcılarının kurallara uygun olarak trafiğe çıkmaları daha sağlıklı olacaktır” dedi.

 

TÜM ÖNLEMLER BOR HALKI İÇİN

Konuyla ilgili Bor Kaymakamı Adnan Karaosmanoğlu’da yaptığı açıklama da “Biz vatandaşlarımızla her karşılaşmamızda motosiklet kazaları ile ilgili uyarılarda bulunuyoruz. Kaza benim başıma gelmeyecek diye düşünmemek lazım önlem mutlaka alınmalı ve trafik kurallarına uygun davranılmalı. İlçemizde Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma ekiplerimizde bu konularda oldukça hassas davranarak denetimlerini arttırmışlardır. Eksik evrakla, plakasız, kasksız trafiğe çıkan motorlar konusunda kesinlikle taviz vermemektedirler” diyerek motosiklet kullanıcılarını uyardı.

 

Bu uygulamalarda Emniyet ve jandarmanın amacının asla ceza kesmek olmadığı vurgusunu yapan İlçe Emniyet Müdürü Hayri Şahin “Bizler Bor halkının huzur ve sağlığı için elimizden geleni yapıyoruz. Kimsenin canı yanmasın istiyoruz” diye konuştu.


Motosiklet kullanıcılarına uyarı:

Motor kullanıcılarına uygulanan cezalar konusunda da bilinmesi gerekenler:

Ehliyetsiz motosiklet ya da araç kullanmanın cezası 1.407,00 TL

Araç başkasının üstüne ise araç sahibine de yine 1.407,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Tescil belgesi, trafik belgesi ve tescil plakalarını araç üzerinde ve uygun durumda bulundurmadan trafiğe çıkmanın cezası 77,00 TL, peşin ödemelerde 57,75 TL,

Tescilsiz olup, karayolunda geçici olarak kullanılacak araçları, geçici trafik belgesi ve geçici tescil plakaları almadan trafiğe çıkarmak bu belge ve plakaları başka araçta veya süresi bittiği halde kullanmanın cezası 166,00 TL, peşin ödemede 124,50 TL

Muayenesiz araç kullanmanın cezası 77,00 TL, peşin 57,75 TL

Motosikletlerde sürücülerin koruma başlığı (kask), koruma gözlüğü, yolcularında kask kullanmamasının cezası 77,00 TL, peşin 57,75 TL

Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmamanın cezası 77,00 TL, peşin 57,75 TL

 

Editör: TE Bilişim