Ömer Halisdemir Üniversitesi Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlyas Gökhan ile Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, fakülte dekanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasına, “ Hoca Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmet’e başladığı gibi biz de konferansımıza besmeleyle başlayalım. Bana Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerini Niğde’de anlatma fırsatı verdiği için Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar’a içten teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek başlayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasının devamında, “Cemil Meriç, ‘Biz önce kaybolan hafızamızı inşa etmeliyiz. Kimiz, neyiz, hangi tarihin çocuklarıyız? Bu sorulara cevap verdiğimiz takdirde köklerimizin ne olduğunu daha iyi anlayacağız’ der ve önemli olanın önce kendi geçmişini bilmek olduğunu belirtir” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasının devamında, “ Ahmet Yesevi Hazretleri bizim bilmemiz ve çocuklarımıza anlatmamız gereken değerli bir şahsiyettir” dedi. Ahmet Yesevi'nin Yesi'de kurduğu mektebinde İslam'ın yüce değerlerini Türkçe anlatmaya başladığını ve İslamiyet’in Türkistan'da dalga dalga yayıldığını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, “Türkistan, Türk- İslam dünyası tarihi için çok önemli bir yerdir. Ancak biz buraya başkalarının tabiri olan Orta Asya diyoruz. Yani “Türklerin Anayurdu” anlamına gelen “Türkistan”ı kullanmıyoruz. Umuyorum ki bundan sonra Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde bu konferansı dinleyen, izleyen herkes “Türkistan” kavramını kullanmaya başlayacaktır” dedi.

Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, “Konferans başlığımız olan “Hoca Ahmet Yesevi Gençlere Ne Söyler?”, bunun en güzel cevabını Hoca Ahmet Yesevi’nin hocası Yusuf-ı Hemedani'nin türbesi bizlere veriyor. Hayatı boyunca mütevazı bir yaşam süren ve öldüğünde de oldukça mütevazı bir türbesi olan bu değerli insanın türbesi bize, hayat boş ve fani. Bir Müslümana en çok yakışan elbise tevazu elbisesidir. Sizler de bu elbiseyi giyin, mesajını veriyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını “Hoca Ahmet Yesevi zamanını iyi değerlendirdi ve bugün ölümünün üzerinden 850 yıl geçmiş olsa dahi Niğde’de anılıyor ve fikirleri merak ediliyor. Eğer ölümsüz olmak istiyorsanız siz de zamanınızı faydalı kullanın, dava ve dert adamı olun. Hoca Ahmet Yesevi der ki: Derdiniz ve davanız yoksa bir kadavradan başka bir şey değilsiniz” ifadeleri ile sonlandırdı.

Program sonunda Prof. Dr. Musa Yıldız’a yaptığı katkılardan dolayı, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar tarafından deri halı hediye edildi.
 
Editör: TE Bilişim