Niğde’nin Ulukışla İlçesi'nde merada otlayan koyunların üzerine yıldırım düştü. 7 koyun telef oldu. Olay, Ulukışla ilçesine bağlı Handeresi Köyünde merada otlayan koyunların üzerine yıldırım düşmesi sonrası 7 koyun telef oldu.

Koyun sürüsünün üzerine yıldırım düşmesi ve 7 koyunun telef olması sonrası Ulukışla İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü, Mevsim şartları sebebi ile bu aylarda hayvanlarını otlatmaya giden çobanların yıldırım tehlikesine karşı dikkati olmaları konusunda çobanları uyardı.

Yıldırım Tehlikesine Karşı yapılması gerekenleri sıralayan Ulukışla İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü yetkilileri; “ Yıldırımların bir insanın üstüne düşme ihtimali her ne kadar az olsa da imkansız değildir. Peki, yıldırım tehlikesine karşı neler yapılmalı? Yıldırımdan korunmak için sığınabileceğin bir bina veya üstü kapalı bir araç bulmaya çalış, sığınacak bir yer yoksa yere çök ve kapan. Fırtına anında açık alanlardan ve ağaçlardan uzak dur. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde dışarıdaysan, yakındaki bir bina ya da araba içerisine gir. Yıldırım düşme tehlikesi sezdiğinde pencere ve kapıları sıkıca kapat; güneşlik ve perdeleri çek. Açık arazide eğer saçın dikleşmeye başlıyorsa, derin sızlıyorsa ve çatırdama gibi bir ses duyuyorsan, DİKKAT! Seni her an yıldırım çarpabilir. Yıldırım tehlikesi oluştuğunda, eğer sığınacak kapalı bir yer yoksa arazinin en alçak noktasında hemen yere çök, ayaklarını birleştirip ayak parmaklarının üzerinde dur ve başını dizlerinin arasına alarak kapan. Eğer yüksek ve düz bir yerdeysen başını mümkün olduğu kadar alçakta tut. Voltaj farkı yaratmamak için ayaklarını birleştir ve yerle temasını mümkün olduğu kadar azalt. Asla ama asla yere boylu boyunca yatma! Yıldırımın taşıdığı elektrik yere temas ettiği andan itibaren bulunduğu bölgeye yayılır. Yere yatarsan yıldırıma daha büyük bir hedef oluşturmuş olursun. Yıldırım birçok kez aynı yere düşebilir. Yıldırım yağışın 15-20 kilometre uzağına kadar düşebilir. Lastik tabanlı ayakkabılar veya lastik tekerlekler yıldırımdan korumazlar. Diğer yandan metale temas etmediğiniz sürece çelik gibi sert malzemeden yapılmış araçlar yıldırıma karşı korumayı artırır” denildi.
 
 
Editör: TE Bilişim