CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aile içi şiddet ve kadın cinayetleri sorununu Meclis gündemine getirdi. Gürer’in soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu, geçen yıl ve bu yılın ilk 7 ayında şiddete maruz kalan 393 kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. 
 
KADIN CİNAYETLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE 
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda artış gösteren kadın cinayetleri ve aile içi şiddet olaylarını, İçişleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 
 
ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARIN TAKİBİ YAPILIYOR MU?
 
Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Polis kayıtlarına geçen, aile içi şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır? Daha sonra bunların takibi yönünde bir çalışma yapılmış mıdır? Bu kapsamda tarafınıza ulaşan ve kayıt altına alınan kişi sayısı kaçtır? Bugüne kadar, (yıllar itibarıyla) aile içi şiddete uğrayan ve hayatını kaybeden kadın sayısı kaçtır? İllere göre dağımı nedir?” şeklindeki soruların İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istedi. 
 
7 AYDA 96 BİN KADIN ŞİDDETE MARUZ KALDI
 
Bakan Soylu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 2017 yılında 133 bin 809 kadının şiddete maruz kaldığını bildirdi. Bakan Soylu, bu yılın ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadın sayısının ise 96 bin 417 olduğunu açıkladı. 
 
1 BUÇUK YILDA 393 KADIN CİNAYETİ İŞLENDİ
 
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiğini ifade ederek, “Şiddete maruz kalan kişiler, kadına karşı şiddetin önlenmesi amacı ile kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’ne başvurabilmektedir” dedi. 
 
"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği" kapsamında gerekli tedbirler alındığını beliren Bakan Soylu,  "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı" doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini vurguladı. 
 
HER 3 GÜNDE 2 KADIN CİNAYETE KURBAN GİDİYOR 
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aile içi şiddet olayları ve kadın cinayetlerinde son yıllarda dikkat çeken bir artış olduğunu işaret etti. Bakan Soylu’nun verdiği bilgiye göre geçen yıl ve bu yılın ilk 7 ayında 230 binden fazla kadının şiddete maruz kaldığını ifade eden Gürer, “Verilen rakamlara göre ülkemizde her gün yaklaşık 400 kadın şiddete maruz kalıyor. Bu sadece kayıtlara geçen rakam; şiddete maruz kaldığını saklayan kadınlarla birlikte rakamın çok daha vahim boyutlarda olduğu acı bir gerçektir. Diğer taraftan bu yılın ilk 7 ayında ve geçen yıl toplam 393 kadın cinayeti işlenmiş.  Bu da gösteriyor ki ülkemizde,  her 3 günde 2 kadın cinayeti işleniyor” diye konuştu. 
 
TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL
 
Kadına karşı işlenen şiddetin sonuçlarının terörden daha vahim sonuçlar doğurmaya başladığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Bu konuda alınan tedbirlerin yetersiz olduğu gözleniyor. Şiddete maruz kalan kadınların sayısındaki artış göz önünde bulundurularak, daha ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. Ekonomik sorunlarda, işsizlikte aile içi şiddeti tetikliyor. Sorunların varlığı görüldüğüne göre çözümde üretilmelidir. Kadına şiddet kabul edilemez. Cinayete dönüşmesi ise vahim bir durumdur. Nedenleri birden çok olsa da başta eğitim olmak üzere toplum bilinci yükseltilmeli, sorunun ardından gitme yerine önüne geçilmelidir” şeklinde konuştu. 
 
 
Editör: TE Bilişim