Niğde Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Niğde’de 1 yılda 14 bin 498 ihbar ve soruşturma dosyasına karar vererek sonuçlandırıldığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başsavcı Dönmez: “Niğde Cumhuriyet başsavcılığı olarak 2018 yılı içerisinde incelenen soruşturma iş cetveli anlamında 13 bin 269 soruşturma dosyasını karar vererek sonuçlandırdık. Ayrıca bin 229 adet de ihbar kaydı dosyası sonuçlandırıldı. 2018 yılı içinde toplam 14 bin 498 adet soruşturma ve ihbar dosyası sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır” dedi.

Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı olarak amacımızın en kısa sürede adaletin tecelli etmesidir diyen Başsavcı Dönmez, “bu anlamda çalışmalarımız artırarak devam ediyoruz. Adliyemize yeni atanan Hakimler ve Cumhuriyet Savcılarımız ve yardımcı personellerimizle birlikte çalışmalarımız daha da yoğunlaştırdık. Elimizde kalan soruşturma dosyalarını da en kısa sürede karara bağlayıp bizden karar bekleyen vatandaşlarımıza soruşturma dosyalarının kararlarını bildireceğiz” diye konuştu.

Başsavcı Dönmez; “Niğde 1’inci ağır ceza mahkemesinde 2018 yılı içerisinde 411 adet ağır ceza dosyası yargılaması sonuçlanmış ve karara bağlanmıştır. Terör yetkisi ile müsteniden yetkilendirilen Niğde 2’inci ağır ceza mahkemesinde ise 448 adet yargılanma dosyası sonuçlandırılmış ve karara bağlanmıştır. Bu rakamlar bizim açımızdan çok önemli ve ciddi rakamlardır” dedi.

Ayrıca FETÖ Terör örgütüyle ilgili mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini belirten başsavcı Dönmez, “ 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı olarak 4 bin 893 adet FETÖ terör örgütü soruşturması yürüttük. Bu soruşturma dosyalarının 4 bin 578 adedini karara bağladık. Bu durum itibariyle FETÖ terör örgütü soruşturmalarının yüzde 93’ünün bugün itibariyle sonuçlandırmış durumdayız. Bu rakamlarda FETÖ terör örgütü soruşturmalarında göstermiş olduğumuz yoğun performansın ve hassasiyetin bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Şuanda itibariyle 315 FETÖ/PDY soruşturma dosyası devam etmektedir. Bu dosyalarda da soruşturma işlemleri tamamlanmış olup en kısa zamanda karara bağlanacaktır. FETÖ/PDY kapsamında Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı olarak yürüttüğümüz dosyalarda 396 şüpheli hakkında Niğde Sulh Ceza hakimliği tarafından tutuklama kararı verilmiştir. Yine FETÖ/PDY kapsamında 353 şüpheli hakkında adli kontrol şartı kararı verilmiştir. 49 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkartılmıştır. Bu şüphelilerinde yakalanması için Emniyet ve Jandarma ekipleri tarafından yoğun bir gayret göstermekteyiz. Malum olduğu üzere FETÖ/PDY soruşturmalarında şüphelilerden elde edilen dijital materyallerin incelenmesi hakim kararı ile yapılmaktadır. Bu kapsamanda 5 bin 458 dijital dijital materyale el konuşmuş olup, bu materyallerin 5 bin 391’i yani yüzde 98’inin incelenmesi tamamlanmıştır. Bugüne kadar yürütülen soruşturmalar neticesinde terör ihtisas yetkilisi Niğde 2’inci ağır ceza mahkemesine 712 adet kamu davası açılmıştır. Niğde 2’inci Ağır ceza mahkemesi tarafından yapılan yoğun yargılama süreçleri sonucunda 712 dosyanın 648 adedi karara bağlanmıştır. Yargılama dosyalarının yüzde 91’inin sonuçlandırıldığı gözüküyor. Çıkartılan karar sayıları, karar oranları dikkate alındığında Niğde Adliyesi olarak  yoğun ve başarılı bir çalışma gösterdiğimizi düşünüyorum. Bu anlamda 2019 yılında da özellikle terör örgütleri v uyuşturucu tacirleriyle ilgili yasal mücadelemiz artarak devam edecektir. Bu sürece katkıda bulunan tüm Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına, yardımcı adliye personellerine, emniyet ve Jandarma personellerine bu kapsamda teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim