Ulusal basında Fetullahçı Terör Örgütü’nün en güçlü olduğu alan olarak gösterilen eğitimde, 28 bin 163 öğretmen çeşitli iddialarla mesleklerinden  ihraç edildi; 14 bine yakın öğretmenin de soruşturmanın devam ettiği belirtildi. Ulusal basında il il FETÖ operasyonunda kaç öğretmenin ihraç edildiği bilgisi ve tablosu da yayınlandı. 

Buna göre;

Niğde'de 742 öğretmen meslekten ihraç edildi.  İhraç edilenlerin görev yerlerine bakıldığında, nüfusa oranla diğer iller ile Niğde'den ihraç edilen öğretmen oranında dağlar kadar fark var.  Nüfusa oranlarsak Niğde ihraç edilen memurların en yüksek olduğu bir il. 

Niğde ile demografik, sosyal ve ekonomik açıdan yakın komşu  iller içinde olan Nevşehir'de 120 öğretmen,  Aksaray'da 285 öğretmen, Karaman'da 106 öğretmen, Kırşehir'de 117 öğretmen meslekten ihraç edildi. 

Niğde'yi sadece Büyükşehir belediyeleri olan nufüsü 1 milyonun üzerinde  İstanbul 3.487,  Samsun776, Konya2.032 , Ankara 1 595, Bursa 1.196, Manisa 878, Denizli 744, Gaziantep 1059, Kahraman Maraş 898, Kayseri 862 gibi iller geçebildi. Yine büyük şehi belediyelerinden Şanlı Urfa 672, Malatya 327 öğretmeni ihraç etti. 

NİĞDE TARTIŞMA YARATTI

Niğde'de diğer kurumlardan ihraç edilen memur sayısı da diğer illere göre hayli fazla. Bir çoğu yargılanmadan ihraç edilen memurların ve öğretmenlerin Niğde'de çok fazla olması yeni bir tartışma yarattı.

Bu tartışmalardan birincisi;  Fethullahçı Terör Örgütünün  Niğde'yi üs olarak seçip burada yoğun örgütlenmesi,  bu örgütlenmenin de 17-25 sonrasında bile devam etmesi  ve bazı kişi ve kurumlar tarafından  desteklenmesi, kollanması, korunması olarak yorumlanıyor.

 Bir diğeri ise; bu memur ve öğretmenlerin amirlerinin,  birilerinin gözüne girebilmek, asıl çekirdek yapıyı veya Niğde'deki üst akılı gizlemek  için  listeyi kabarık tuttuğu iddia ediliyor.

Bir başka iddia ise; Darbenin sembolü Kahraman Şehit Ömer Halisdemir'in Niğdeli olması da psikolojik etki yapmış olabileceği düşünülüyor. 

Ayrıca vatandaşlar  PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesi ile Milli Eğitimden ilişiği kesilen 14 bin 175  öğretmenin  çağrıştırdığı bir başka yorum. PKK'nın sadece Milli Eğitimde örgütlendiğini merak ediyor. Başka kurumlarda PKK ile ilişkisi olan memur olup olmadığını da merak ediyor. Bir başka merak konusu, sağlık alanında. Sağlık Bakanlığı personeli sayısı Milli Eğitim Bakanlığından hiç de aşağı olmayacak ölçüde olmasına rağmen sağlık alanındaki ihraçların diğer kurumlara göre çok düşük kalması da tartışma yaratıyor. 

Buraya kadar Şerafettin ÇOPUR yorumladı... Bundan sonrası Habertürk.com'dan... 



ÜLKEMİZDE DURUM İSE;

  Doğu ve Güneydoğu’da FETÖ’nün etkisinin düşük olduğu görülüyor. 3 bin 487 kişi ile İstanbul, 2 bin 32 ile Konya FETÖ’nün etkin olduğu illerin başında gelirken, en düşük olduğu il ise 7 öğretmen ihracıyla Tunceli oldu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) en iyi örgütlendiği alan olan eğitimde 43 bin öğretmeni açığa aldı.

FETÖ’nün bin 17 özel okulu, 823 özel öğrenci yurdu ve 283 kursunun faaliyetleri sona erdirildi. Yine örgütün okullarında görev yapan 27 bin 800 öğretmenin lisansı da bu kapsamda iptal edildi. Açığa alınan öğretmenlerin ihraçları için çalışmalar başlatıldı.

KARARNAMEYLE ATILDILAR

MEB, 2 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlanan 672 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile FETÖ üyeliği tespit edilen 28 bin 163 öğretmeni ihraç etti. 14 bine yakın öğretmenin soruşturmaları devam ediyor. İhraç edilen öğretmenler isim isim liste halinde açıklandı. Listelere bakıldığında FETÖ’nün eğitim alanında en güçlü olduğu iller de gözler önüne serildi. 

TERÖR BÖLGELERİNDE YOKLAR

Buna göre en çok öğretmen ihraç edilen iller arasında 3 bin 487 öğretmenle İstanbul ilk sırada yer aldı. İstanbul’u 2 bin 32 öğretmenle Konya, bin 595 ile Ankara, bin 116 ile Bursa, bin 59 ile Gaziantep, 898 ile Kahramanmaraş ve 878 ile Manisa takip etti. FETÖ mensubu öğretmenlerin çok az bölümünün terör olaylarının yaşandığı Doğu’daki illerde görev yapması dikkat çekti. 

Ardahan’da 11, Hâkkari’de 21, Iğdır’da 35, Şırnak’ta 38, Kars’ta 53, Ağrı’da 77 öğretmen ihraç edildi. FETÖ’nün en az etkili olduğu il 7 öğretmenle Tunceli. İhraç edilenler arasında MEB merkez teşkilattan 39 isim yer aldı. Bunlardan 3’ü bakanlık müşaviri, 9’u daire başkanı.


 

Editör: TE Bilişim