IŞİD terör örgütünün Türkiye’de düzenlediği ilk kanlı eylem olan Niğde’nin Ulukışla İlçesi'ndeki silahlı saldırı davasında tutuklu bulunan 3 IŞİD'li teröriste 10 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100’er yılın üzerinde hapis cezası verildi. 

ŞEHİT ADİL KOZANOĞLU’NUN ANNESİ HATİCE KOZANOĞLU:  “İÇERİDE ÇÜRÜRLER İNŞALLAH”


Silahlı saldırıyla ilgili 4'ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın bugünkü 8'inci duruşmasında karar verildi. Duruşma sonrası karardan memnun olduğunu dile getiren Şehit Astsubay Adil Kozanoğlu’nun annesi Hatice Kozanoğlu, “İçeride çürürler inşallah. İdam olsa 5 dakikada idam edilirlerdi. Hak ettikleri cezayı çekecekler bundan sonra cezadan çok memnunum” dedi. Baba Duran Kozanoğlu ise cezanın az verildiğini söyledi.
Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşmaya, saldırıda şehit olan Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu'nun babası Duran Kozanoğlu, annesi Hatice Kozanoğlu, kardeşleri Şuayip ve Tayfun Kozanoğlu, şehit yakınlarının avukatları ve tutuklu sanıkların baro tarafından görevlendirilen avukatları katıldı.

Niğde Ağır Ceza mahkemesi Başkanı Onur Yerdelen’in başkanlığında görülen duruşmada IŞİD’li zanlılara SEGBİS sistemiyle Ankara Sincan Cezaevinden canlı olarak bağlandı. Başkan Yerdelen 3 zanlıya diyecek bir şeylerinin olup olmadığı sordu ancak 3 zanlı daha önceki duruşmalarda olduğu gibi konuşmadılar.

IŞİD üyeleri 'Anayasayı ihlal, 6136 sayılı yasaya muhalefet, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme, yakalanmamak amacıyla kasten öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs, patlayıcı madde bulundurmak, nitelikli yağma ve kasten yaralama' suçlarından yargılandı.

Yapılan yargılamada mahkeme heyeti Çendrim Ramadani'ye 5 kez müebbet hapis cezası ile toplamda 174 yıl, Benyamin Xu'ya 4 kez müebbet habis cezasıyla toplamda 148 yıl, Muhammed Zakiri'ye ise 1 kez ağırlaştırılmış hapis cezası ile 114 yıl hapis cezası verildi. Sanıklar toplam 422 yıl hapis cezasına çarptırılırken, terör örgütüne yardım ve yataklık yapmak suçundan yargılanan Fuad Mövsümöv ise 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Olaya karışan taksi sürücüleri beraat ederken, yine zanlılara telefon kartı temin ettiği Mehmet Aşkar’ın da firar olan Heysem Topalca’nın dosyasıyla birleştirilmesine karar verildi.

Duruşma sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan öldürülen kamyon şoförü Turan Yaşar’ın Avukatı Ali Çil, “Çendrim Ramadani’ye adam öldürmekten 3 tane adam öldürmeden 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet cezası, Terör suçu nedeniyle 4 tane ağırlaştırılmış müebbetle artış oldu, toplamda 174 yıl hapis cezası ve 225 bin Tl para cezası verildi. Benyamin Xu’ya aynı şekilde ceza verildi. Muhammed Zakiri ise 1 tane ağırlaştırılmış müebbet cezası ile para cezası verildi. Yine aynı olayla bağlantılı olan Fuad Mövsümöv’a ise 13 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Diğer aracılık yapan taksicilere beraat verildi. Mehmet Aşkar vardı telefon kartlarını temin eden kişi için de Heysem Topalca’nın bulunamadığı için dosyaları birleştirildi. Astsubay Adil Kozanoğlu, Polis Adem Çoban ve kamyon şoförü Turan Yaşar’ı öldürme suçlarında Muhammed Zakiri’nin o anda başka bir yerde olduğu için cezası az oldu” dedi.

OLAY OLMUŞTU

Olay, Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 20 Mart 2014'te meydana gelmişti. K.Ö.'nün yönetimindeki taksi ile İstanbul'a gitmek üzere Hatay'dan yolan çıkan Benyamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri, Ulukışla-Adana Otoyolu'nun Gedeli viyadüğündeki rutin yol kontrolünde taksiyi durdurmak isteyen güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açarak Jandarma Astsubay Üstçavuş Adil Kozanoğlu ile polis memuru Adem Çoban'ı şehit edip 7 asker ve yolcu otobüsündeki bir kişiyi de yaraladıktan sonra gasp ettikleri kamyonun şoförü Turan Yaşar'ı da öldürerek kaçmışlardı.

Çatışmada yaralanan ve tedavi için Eminlik köyündeki 3 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu'na giden teröristlerden 2'si burada, diğeri de Köşkönü köyünde yakalanmıştı. Teröristlerin üzerinde ve gasp ettikleri kamyonda yapılan aramada 3 kalaşnikof, 3 tabanca 7 el bombası, 2 susturucu, 3 kasatura, telsiz ve batarya ele geçirildi. IŞİD terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen ve Ankara'ya gönderilen teröristler, sorgularının ardından sevk edildikleri Ankara 9'uncu Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanmıştı. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada Fuad Mövsümöv de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı.


 
Editör: TE Bilişim