Niğde İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak, motorlu bisiklet ve motosiklet sahipliğinde adeta patlama yaşandığı ve bu tür araçların güvenlik kriterleri standartlarının düşük olduğu söyledi.

Motosiklet sürücülerini kask takmaları konusunda uyaran Albayrak, Hayati önem taşıyan kaskı sadece cezadan kurtulmak için değil güvenlik için takılmazı gerektiğini vurguladı. 
Niğde genelinde tescilli motosiklet sayısı hakkında bilgi veren Albayrak, “2009 yılı Ekim ayı sonunda 12 bin 923 adet iken 2010 yılı Ekim ayı sonu itibariyle bu sayı 13 bin 415 adet oldu.
Bunun yanında tescilsiz olarak kullanılanlarda eklenildiğinde bu sayı daha da artacaktır” dedi.
 
Albayrak, ; “ İlimizde kayıtlı motorlu bisiklet ve motosiklet sayışma göre. bu tür araçları kullanmak için gerekli olan, A1-A2 sürücü belgesi sayısı toplamı da 2010 yılı Ekim ayı sonu itibariyle 9004' dür. Yani bu tür araçların yaklaşık olarak yüzde 35' i sürücü belgesiz olarak kullanılmaktadır” diye konuştu.
Bu yıl Niğde’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle motorlu bisiklet ve motosiklet kullanımı bahar aylarında başladığını ve bu tür araçların kullanımı halen yoğun olarak devam ettiğine değinen Albayrak, “bu tür araç sürücülerinin karıştığı ölümlü ve yaralanmak trafik kazalarında, alman bütün tedbirlere rağmen önemli oranlarda artış var” dedi.
Albayrak, “ Bunlardan bir çoğununun tescilsiz trafiğe çıkarıldığı, sürücü belgesiz (Al ve A2 sınıfı sürücü olmadan), küçük yaşta çocuklar tarafından kullanıldığı, koruma başlığı ile koruma gözlüğü kullanım oranlarının düşük olduğu, motosiklet kullanıcılarının seyir halinde iken önlerinde küçük yaşta çocuk taşıdıkları ve trafik kurallarına yetirence uymadıkları görülmüştür” şeklinde konuştu. 
Albayrak,   2010 yılı içerisinde motorlu bisiklet ve motosiklet türü araçların karıştığı 72 trafik kazası meydana geldiğinin altını çizerek, “ bu kazalarda 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 91 vatandaşımızda yaralandı. Bu tür araçlar üzerinde yapılan denetimlerde ise 554 araç kontrol edildi, 436 araç çeşitli eksiklikleri nedeniyle trafikten men edilerek otoparklara çekildi. 412 sürücüye ise seyir halinde kask kullanmadığı için ve diğer eksiklikleri nedeniyle cezai işlem uygulandı” 
Albayrak; “Bildiğiniz gibi motosiklet ve motorlu bisiklet kullanmak dört tekerlekli bir araca göre daha çok dikkat ve özen gerektiren bir araçtır. Motosiklette olmazsa olmaz en önemli şey motosiklet kaksıdır. Pek çok aktivitenin kendine özgü koruyucu ekipmanları vardır. Motosiklet kullanmak da bunlardan birisidir. Her sürücü ve artçı özel bot, pantolon, mont, eldiven ve standartlara uygun kask giymelidir. "Kask boyun kırar, görüsü engeller, duymayı azaltır" gibi söylentilerin asılsız olduğu yaşanan tecrübelerle kanıtlanmıştır.

Bilinçli sürücüler her zaman kask takar. Kask hayatınızı kurtarır. Motosiklette en iyi koruma aracıdır. Motosikletinizin anahtarını elinize aldığınız anda kaksmızı da almayı alışkanlık haline getirin ikisi ayrılmaz bir ikilidir. Elbetteki kask motosiklette her derde deva bir şey değildir ancak bir kaza anında beyninizi, yüzünüzü ve hayatınızı korur. Diğer koruyucu giysilerle birlikte kask, kaza anında yaralanmayı en aza indirir. Arabadaki emniyet kemeri gibi, kaska da gerek olmadığını düşünenler olabilir. Ama unutmayın ki her an kaza olabilir. Bu yüzden mutlaka kaskınızı takın. Her yıl pek çok sürücünün sadece kask taktığı için hayatta kaldığını unutmayınız. Ayrıca kask kullanmak, kulaklarınızda kükreyen, suratınıza ve gözlerinize çarpan rüzgarı keser. Havada uçuşan böcek ve diğer nesnelerden korur. Hava değişikliklerinden etkilenmenizi ve yorulmanızı azaltır. Kask takmak motorcuların sorumluluk sahibi kimseler olduğunu gösterir. Kask takmanın kanuni zorunluluk olması bir yana, sürüş sırasında diğer sürücüler tarafından görülmenizi de sağlar. Sizin için hayati önem taşıyan kaskı sadece cezadan kurtulmak için değil kendi güvenliğiniz için takınız.

Editör: TE Bilişim